Lütfen bekleyin..



Yedek oto parça fiyatlarındaki artış hem esnafı hem de araç sahiplerini mağdur ediyor

04 Ocak 2023, 11:35 - Okunma: 2475

Batman'da yedek oto parça fiyatlarındaki artış hem araç sahiplerini hem de sanayici esnafını olumsuz yönde etkiliyor.

Son aylarda yedek oto parça fiyatlarındaki artışın vatandaşlar gibi kendilerini de ciddi manada olumsuz etkilediğini belirten sanayi sitesi esnafı, bu durumun işlerini büyük oranda düşürdüğünü ifade etti.

Yedek oto parça fiyatlarının neredeyse günlük artış gösterdiğini vurgulayan esnaf, son zamanlarda zor günler geçirdiklerini kaydetti.

"Mecbur kalmazlarsa sanayiye gelmiyorlar"

Fiyat artışlarından dolayı araçları arıza vermesine rağmen çoğu vatandaşların sanayiye gelmek istemediğini belirten oto sanayi esnaflarından Mehmet Ata Taşan, "Daha önce bir debriyaj setini bin 200 lira alırken şu anda 3 bin liranın üstünde alıyoruz. Fiyat artışlardan dolayı araç sahipleri araçları bozulduğu halde sanayiye gelmek istemiyor. Eskiden sürücüler araçları arıza yaptığında buraya bırakıp gidiyordu. Ama şimdi araçları bozulduğunda maliyeti düşürmek için arabasının başında duruyorlar. Maliyetler artmadan önce sürücüler araçlarının tüm eksiğini yapıyordu. Şu anda ise mecbur kalmadığı sürece sanayiye bile gelmek istemiyorlar." dedi.

"Bu durum işimizi olumsuz etkiliyor"

Yedek oto parçalarının aşırı derecede pahalandığına dikkat çeken Taşan, şöyle devam etti:

"Buraya gelen bazı araçların parçaları gitmesine rağmen, araç sahibi yeni parçanın fiyatı pahalı olmasından dolayı değiştirmiyor. Eskiden hiçbir şekilde çıkma parça kullanmıyorduk ama şu anda çıkma parça da kullanmaya başladık. Sürücüler eskiden rahat bir şekilde arızalanan parçayı değiştirebiliyordu, hatta idare eden parçayı yolda kalmamak için değiştirmek istiyorlardı. Şu anda mecburi olan parçaları dahi değiştirmek istemiyorlar. Araç parçalarının pahalı olması haliyle işimizi de olumsuz etkiliyor. Bu yüzden artan fiyatların normal seviyeye inmesini istiyoruz."

"İşlerimiz durma noktasına geldi"

Oto yedek parça fiyatlarının geçen seneye göre bayağı arttığını belirten bir diğer oto sanayi esnafı Muzaffer Öner, "Geçen sene 200 liraya aldığımız parçanın fiyatı şu anda bin 200 lira olmuş. Müşterilerimiz yaşanan fiyat artışlarıyla baş edemedikleri için araçlarının arızalanan parçalarını değiştirmiyorlar. Parçalara gelen zamlar yüzünden buraya gelenlerin çoğu borçla tamir etmek istiyor. Borç verince de paramızı almakta zorlanıyoruz. Araç parçalarına yüzde 100'ün üzerinde zam gediği için işlerimiz durma noktasına geldi." ifadelerini kullandı.

"Artan fiyatlara el atılmalı"

Fiyatlardaki artıştan dolayı mağdur olduklarını dile getiren vatandaş Cihangir Taşkıran ise şunları söyledi:

"Yolların kötü olması nedeniyle aracımın tamponu düşmüştü ve davlumbazı kırıldı. Bu yüzden aracımı sanayiye getirdim. Araç parçaları çok pahalı olmasından dolayı aracımı kullanmamaya özen gösteriyorum. Bugün bir şeyin fiyatını sorduğumuzda, bir saat sonra veya bir gün sonra fiyatlar hemen değişiyor. Bu da çok kötü bir durum ve böyle olunca ne yapacağımızı şaşırmış haldeyiz. Devlet artan fiyatlara bir el atması lazım ve her şeyin bir fiyatı ve standardı olması gerekmektedir."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=