Lütfen bekleyin..



Arı ölümleri yetiştiricileri endişelendiriyor!

27 Ocak 2023, 09:42 - Okunma: 264

Batman'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yaşanan arı ölümleri yetiştiricileri endişelendiriyor. Arı ölümlerinin ilk kez bu kadar çok yaşandığına şahit olduklarını belirten arı yetiştiricileri, yetkililerden destek bekliyor.

Batman başta olmak üzere bölge genelinde yaşanan kuraklık, arıcıları da olumsuz yönde etkiliyor. Kuraklık sebebiyle bu yıl çok fazla arı ölümlerinin yaşandığını belirten arı yetiştiricileri, bu durumun kendilerini endişelendirdiğini söylediler.

Arı ölümlerindeki kaybın bal verimini de ciddi manada olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayan yetiştiriciler, yetkilileri önlem almaya çağırdı.

Batman Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Çetin Doyar, kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle arı ölümlerinin yaşandığını söyledi.

Arıcılık ile tarım sektörünün birbiriyle çok önemli ilişkisinin bulunduğunu belirten Doyar, bu ilişkiden dolayı birçok Avrupa ülkesinde arıcılık ile tarım sektörünün birbirinden ayrılmaz ikili olarak görüldüğünü anlattı.

Arıların doğada yaptığı tozlaşmayla insanların tükettiği endemik veya kültürel bitkilerin üretiminin daha çok arttığının görüldüğünü vurgulayan Doyar, bu durumun erozyonun önlenmesine de neden olduğunu kaydetti.

Doyar, arıcılığın birçok noktada seracılıkta da kullanıldığına, bunun verimin artmasına sebep olduğuna işaret etti.

"Havaların sıcak olması arı ölümlerine neden oluyor"

Bu yıl mevsimsel bir sıkıntının yaşandığını dile getiren Doyar, "Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Batman'ımızda da havaların sıcak olması hasebiyle arı ölümlerinin çok fazla olduğunu müşahede etmekteyiz. Bu doğrultuda birçok arıcımızdan şikayetler gelmektedir. Bunun sebeplerinden bir tanesi, gündüzleri havaların sıcak akşamları soğuk olmasıdır. Arılar gündüz çiçek, bitki arıyor. Havaların soğumasıyla kovana geri dönemeyen arılar bu kez telef oluyor." ifadelerini kullandı.

"En önemli tehditlerden biri arı ölümlerinin çok yaşanması"

"Bu sorundan dolayı kovandaki arı sayısında azalma meydana geliyor" diyen Doyar, şöyle devam etti:

"Yaz günlerinden kalma günlerin yaşanmasıyla, kuraklığın olmasından dolayı arı polen de bulamıyor. Bu sefer hastalıklara yakalanan yavru arılar telef oluyor. Şu anda en önemli tehditlerden biri arı ölümlerinin çok yaşanmasıdır. Birlik üyelerimizden çok fazla arı ölümlerini duymaktayız. Bu gidişat devam ederse arıcılık bitebilir. Yetkililerden arıcılara sahip çıkılmasını istiyoruz. Bu ölen kovanların yerine yeni arılı kovanlar verilmesini istiyoruz. Aksi halde arıcılık bitme noktasına gelirse insanoğlu da yiyecek bir şey bulamayacak. Bu bölgemiz için bir tehdittir. Bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor."

"Böyle giderse kalan arılarımızda telef olacak"

Daha önce böylesi bir kuraklık mevsimine şahit olmadıklarını belirten arı yetiştiricisi Nusrettin Karabulut, "23 senedir bu işi yapıyorum. Daha önce böyle bir kuraklık mevsimi yaşamadık. Sıcaktan dolayı arılarımız bayağı telef olmuş. Gündüzleri sıcak, geceleri ise bu sıcaklık düşüyor. Bundan dolayı gündüz dışarı çıkan arı akşamları geri gelemiyor. Böyle giderse kalan diğer tüm arılarımız da telef olacaktır. Devletten destek istiyoruz." dedi.

"Hiçbir sene bu kadar arı ölümü görmedim"

Geçimlerini arıcılıkla sağladıklarını söyleyen bir diğer yetiştirici Sait Karabulut ise yetkililerden destek istediklerini kaydetti.

Karabulut, şunları söyledi: "Yaşım 70. 60 yıldır bu işle uğraşıyorum. Bu sene gibi hiçbir sene bu kadar arı ölümü görmedim. Bunun sebebi ise kuraklıktır. Gündüzleri 12-13 derecedir, akşamları ise sıcaklık sıfırın altında eksi 4-5 dereceye düşüyor. Bundan dolayı gündüz dışarı çıkan arılar akşam geri dönemiyor. Bu nedenle arıların sayısı çok düştü. Durum şu an hiç iyi değil. Sadece emekli maaşım var. Geçimimi arıcılıkla sağlıyorum. Devletten destek bekliyoruz."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=