Lütfen bekleyin..



HAKSİAD Batman Şube Başkanı Çetiz: Depremzedelere iş imkânı sağlamalıyız

02 Mart 2023, 13:52 - Okunma: 598

Deprem bölgesinden Batman'a 15 bin civarında depremzedenin sığındığını belirten Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, iş adamlarına çağrıda bulunarak muhtaç durumdaki depremzedelere iş imkânı sağlanmasını istedi.

Türkiye'nin çok büyük bir depremle sarsıldığını belirten Çetiz, "Çok büyük can kayıpları meydana geldi. İnsanlar çok mağdur oldu. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.  Rabbimizden ailelerine sabır diliyorum. Vefat edenlerin bu dünya ile ilişkileri kesildi. Yaralılar tedavi ediliyor, sağlıklarına tekrar kavuşacaklar inşallah ama muhacir olanlar, memleketlerini terk edenler ülkenin her yerine dağıldıkları gibi memleketimize de geldiler. Sayıları 15 bin civarında. Belki daha fazla olur. 20 bine kadar da gelebilir. Bu insanlar yalın ayak geldiler memleketimize. Evsiz, elbisesiz, ayakkabısız ve aç. Zar zor canlarını kurtardılar ve bize sığındılar." dedi.

"Onlara kucak açmalıyız"

Batman'a sığınan tüm depremzedeleri sahiplenmek gerektiğini söyleyen Çetiz, "Onlara gerçekten Mekke'den Medine'ye hicret eden o muhacirlere Medine'deki Müslümanların nasıl Ensar olduğunu biliyorsak biz de bunlara Ensar olmamız lazım. Kucak açmamız lazım. Çünkü evlerini, işlerini kaybettiler, aile efratlarını kaybettiler; yetim, öksüz kaldı bazıları, bazıları eşlerini, kocalarını kaybetti. Herkes bir şekilde ağır yaralı olarak geldi. Bizim şimdiye kadar gösterdiğimiz misafirperverlik yardımlaşma takdire şayandır. İnsanlarımız gerçekten elinden geleni yapmıştır şimdiye kadar. Fakat bu bir iki günlük birkaç haftalık bir mesele değildir." diye konuştu.

"Onlara iş imkânı, iş sahası açmamız lazım"

"Bu insanların işe de aşa da ihtiyacı var" diyen Çetiz, şöyle devam etti: "Kendi ayakları üzerinde durabildikleri zamana kadar eve, eşyaya ve çalışmaya ihtiyaçları var. Yani bu insanlarda kendi ayakları üzerinde durup bizim gibi evine aş götürebiliyor diyebileceğimiz zamana kadar bizim bu insanları yalnız bırakmamamız lazım. Onlara yemek, giyim, hem ev eşyası babında yardımcı olmamız lazım. Onlara iş imkânı, iş sahası açmamız lazım."

"Ev sahiplerine büyük iş düşüyor"

Batmanlı iş adamları olarak bu konu üzerinde istişareler yapmaları gerektiğini vurgulayan Çetiz, "Ne yapabiliriz? Nasıl işe yerleştirebiliriz? Kendi ayakları üzerinde nasıl durmalarını sağlayabiliriz? Bunların istişaresini bir araya gelip yapacağız Allah'ın izniyle. Bu konuda Batman halkı duyarlıdır. Batman halkı üzerine düşeni en layığıyla yerine getirebilecektir. Ev sahiplerine özellikle büyük bir iş düşüyor. Eğer imkânları varsa bir süre kirasız bir şekilde onlara ev verilmesi lazım. İmkânları yoksa makul bir fiyata kardeşin kardeşe verdiği şekilde vermeleri lazım." dedi.

"Hep birlikte bu kardeşlerimizi layık bir şekilde sahiplenmeliyiz"

Çetiz son olarak şunları söyledi: "Kardeşlik hukuku çerçevesinde yardımcı olmamız lazım. Fırsatçılık yaparak inanın kimse bir yere varmaz. Fırsatçılık yapan kaybeder. Bu vicdansızlığı bizim örfümüz de kabul etmiyor. İkincisi bunun uhrevi yönü de var. Bu insanlar muhacir olmuş gelmişler buraya. Eğer 2 bin liralık eve biz kalkıp 7 bin 10 bin lira fiyat biçiyorsak ne ahlakidir ne insanidir ve ne de İslami'dir. Batman'da buna hiç kimse tenezzül etmez, duymadık inşallah duymayız da. Hep birlikte bu kardeşlerimize en layık bir şekilde sahiplenip ayakları üzerinde durabilecekleri kadar yardımcı olacağız."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da durdurulan bir araç içerisinde yapılan aramada 17 kilogram 67..
Batman'da nisan ayında yapılan operasyonlarda müdahale edilen 147 olayd..
Batman'da polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçan ve ekip aramasın..
Batman çıkışında bir kontrol noktasında birden alev alan otomobil kullanılm..
Her yıl sulama kanalı, baraj ve göletlerde serinlemek isteyen onlarca çocuk..
Batman Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri, düzenledikleri kitlesel bas..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=