Lütfen bekleyin..



Gözlükçüler, gözlük cam ve çerçevesi için yapılan destek bedelindeki artışı değerlendirdi

24 Mart 2023, 14:10 - Okunma: 526

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gözlük cam ve çerçeve destek bedellerinin yüzde 39 ila yüzde 200 arasında değişen oranlarda artırıldığını açıkladı. Uzun süre sonra yapılan fiyat artışını değerlendiren sektör temsilcileri, artışın ne vatandaşı ne de kendilerini memnun etmediğini belirtti.

Yapılan artışın çok yetersiz olduğunu, bir anlam ifade etmediğini ifade eden gözlükçü esnafı, destek bedelindeki artışın daha da artırılması gerektiğini vurguladı.

Bir gözlük cam ve çerçeve bedeli için 135 lira ödeme yapılacağını aktaran gözlükçü esnafı Fatih Demir, cam ve gözlükteki ölçülerin değişmesiyle fiyat farklılığının da olacağını, bu durumun tekrar hastayı mağdur edeceğini kaydetti.

Fatih Demir

"Karşılanan ücret yetersiz kalıyor"

Gözlük fiyatlarındaki artışa göre destek bedelindeki artışın vatandaşı memnun etmediğini dile getiren Demir, "Çünkü yapılan zam oranı 13 yıldan sonra yapıldı ve bu durumdan biz gözlükçüler de memnun değiliz. Peki, nasıl olmasını isterseniz derseniz; bu fiyatların biraz daha artırılması isteriz. Çünkü şu anda bir cam ve çerçeve bedelinin fiyatı devletin ödediği 135 lira civarı, minimum bir çerçevenin en düşük fiyatı ise 200 ila 300 liradan başlıyor. Bir cam fiyatı ise 250 ila 300 lira arasında başlıyor. Bu durumda karşılanan ücret yetersiz kalıyor." dedi.

"Ödenecek ücret artırılmalıdır"

En uygun bir gözlüğün fiyatının 600 liradan başladığını aktaran Demir, "Bundan 135 lira düşersem geri kalanı hastanın cebinden çıkıyor. Bu yüzden hastalar için yetersiz bir zam yapıldı. Bu süreçte 3 yılda bir ödeniyor. Hastaların mağdur olmaması için bu sürenin en az 2 yıla düşürülmesi lazım. Ödenecek ücretin de biraz daha artmasını isteriz. Bu hem hastayı hem de bizi olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü maliyetler çok yüksek." diye konuştu.

Fırat Kavak

"Meblağ çok düşük, ihtiyacı karşılamıyor"

Yaklaşık 15 yıl aradan sonra SGK tarafından gözlük cam ve çerçevesi fiyatlarına yapılan artışın hem kendilerini hem de hastaları pek memnun etmediğini belirten bir diğer gözlükçü esnafı Fırat Kavak ise şunları söyledi:

"Yapılan açıklamada yüzde 39 ile 200 zam yapıldı deniliyor ama meblağlar düşük olduğundan dolayı ihtiyacı karşılamıyor. Çünkü her şeyin fiyatı bayağı artmasından dolayı yetersiz kaldı. Firmaların yaptıkları zam bile bizi etkiliyor. Devletin bir gözlük için ödediği meblağ en fazla 50 lira civarı, yapılan düzenlemeyle beraber yeni fiyatlar 100 ila 150 lira civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bunun da büyük bir etki olamayacağını ön görüyoruz."

"Yüksek farktan dolayı gözlük alamayan var"

Konuşmasının devamında Kavak, "Sosyal Güvenlik Kurumunun gözlük için 3 yıl olan ödemesi 6 ayda bir güncellenirse ve fiyat biraz daha artırılırsa hem hasta rahatlar hem de gözlükçüler rahata kavuşur. Bu şekilde hastanın cebinde ekstra ücret çıkmaz. Tabi hasta kaliteli gözlük talep ederse farkını kendi ödeyecektir. Şu anda ödenen ücret hastanın talebini karşılamıyor. Karşılamadığı zaman da hastaların bizden talepleri oluyor. Gözlük almaya gelip farkın yüksek olmasından dolayı gözlüğünü alamayan birçok müşterimiz oldu." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..
Yaz döneminin başlamasıyla birlikte yaşanabilecek boğulma olaylarını önleme..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=