Lütfen bekleyin..



Kırmızı et halkın yiyeceği bir besin maddesi olmaktan çıktı!

01 Nisan 2023, 13:10 - Okunma: 473

Kırmızı et fiyatlarındaki artışı değerlendiren Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, fakirlerle birlikte artık maddi durumu iyi olan insanların da kırmızı et yiyemez duruma geldiğini söyledi.

Kırmızı et fiyatlarının her geçen gün yükseldiğini, vatandaşların fiyatını öğrendiklerinde çoğu zaman kasaplardan et alamadan elleri boş döndüğünü belirten Rüzgar, bu durumun üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Kırmızı ete yapılan zamlardan dolayı kasapların da şikâyetçi olduğunu dile getiren Rüzgar, yılbaşından bu yana kırmızı et fiyatlarının epey yükseldiğini aktardı. Rüzgar, geçen sene 75-80 lira civarında olan kemiksiz dana eti fiyatının 270 TL'ye, 60 lira civarında olan kuzu eti fiyatının ise şu anda 200 liraya çıktığını aktardı.

Maliyetlerdeki artış nedeniyle besicilerin de canlı hayvan fiyatlarını yükselttiğini vurgulayan Rüzgar, hükümeti bu duruma sessiz kalmakla suçladı.

Hayvan fiyatlarındaki artışın bir sınırının olması gerektiğini kaydeden Rüzgar, fiyat artışlarının önünün alınması gerektiğini söyledi.

Rüzgar, ithal etin gelmesi ve şap hastalığından dolayı kapanan hayvan pazarlarının açılmasıyla beraber et fiyatlarının düşeceğine inandıklarını belirtti.

Mehmet Ali Rüzgar

"Bölgemize de ithal et gelmeli"

Fiyat artışlarının sınırı aştığını ifade eden Rüzgar, "Hükümet şu anda hem dana eti hem de canlı dana ithal ediyor. Ama ülkeye gelen danalar bizim bölgemize gelmiyor. Şu anda İstanbul'da dağıtılıyor ve İstanbul'da kırmızı et buradan daha ucuzdur. Hatta Batman'a göre çok daha ucuzdur. Hükümetten isteğimiz ithal et ve danaları bu bölgemize de göndersinler ki bizlerde vatandaşlarımızı ucuz et verelim." dedi.

"Hayvan çok ama ulaşamıyoruz"

Hayvanlarda görülen şap hastalığı çıktığından bu yana hayvan borsasının kapalı durumda olduğuna dikkat çeken Rüzgar, şöyle devam etti:

"Bundan dolayı da besiciler fiyatları yükseltiyorlar. Şu anda hayvan borsası açılmış olsaydı ve yeni kuzuların da zamanı olmasından dolayı elbette ki kırmızı et fiyatları düşecekti. Şu anda hayvan çok ama ulaşamıyoruz. Köylüler hayvanlarını Batman'a getirmekten çekiniyor. Çünkü kendilerine verilecek cezadan korkuyorlar. Cezası ise yaklaşık 46 bin liradır. Durum böyle olunca besicilerde hayvanı şehre getirmekten çekindiği için fiyatlar sürekli yükseliyor."

"Fakirler et alamaz duruma geldi"

Kırmızı et fiyatlarının çok yüksek olduğunu aktaran Rüzgar, "Bazen vatandaşlar iş yerimize gelip et fiyatını soruyor. Fiyatı duyduğu gibi bir şey almadan geri çıkıyor. Bu duruma çok üzülüyorum. Geçen sene bu vakitlerde kemiksiz dana etinin fiyatı 75-80 lira civarındaydı, şu anda ise 270 TL'dir. Kuzu etinin fiyatı ise 60 lira civarındayken şu anda 200 lira olmuş durumda. Fakir ve yoksulların kırmızı et alma durumları yok ve zenginler dahi şu anda kısmak zorunda kalmışlar." diye konuştu.

"İthal etin gelmesi, hayvan pazarlarının açılmasıyla et fiyatları düşecektir"

Daha önce kilolarca alınan etin artık gramla alınır hale geldiğinin altını çizen Rüzgar, "Kırmızı et, halkın yiyeceği bir besin maddesi olmaktan çıkmış durumda. Kırmızı etin fiyatındaki aşırı yükselmeden dolayı halk artık kırmızı et alamaz duruma geldi. İthal etin gelmesiyle ve hayvan pazarlarının açılmasıyla beraber bayramdan sonra et fiyatlarının kesinlikle düşeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..
Yaz döneminin başlamasıyla birlikte yaşanabilecek boğulma olaylarını önleme..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=