Lütfen bekleyin..



Batman'da 12 bin kişi sigarayı bırakmak için başvurdu

31 Mayıs 2023, 13:28 - Okunma: 2556

"Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, sigara bırakma polikliniğine şu ana kadar 12 bin 198 başvurunun yapıldığını söyledi.

Tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kaybettiğini aktaran Canpolat, "Tüm dünya ülkelerinde tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 31 Mayıs 'Dünya Tütünsüz Günü' olarak kutlanmaktadır. Tütün tüketimi, dünyadaki önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır." dedi.

Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişinin sigara içtiğini ifade eden Canpolat, "İçenlerin yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerdedir. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, iş kazası ve salgın hastalıklara bağlı diğer ölümlerin toplamından daha fazladır. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada sigara bırakma polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbette ki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucunun mümkün olduğunu biliyoruz. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir." diye konuştu.

Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımın atılabildiğini anımsatan Canpolat, şunları söyledi:

"Tedavi sürecinde hastalarımızdan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Sigarasız yeni hayata adım atabilirsiniz. Bugün sigarayı bırakarak pahalı bir alışkanlığı da geride bırakmış olacaksınız. Sigarayı bırakma sürecinde kararlı olmak önemlidir. İlimizdeki sigara bırakma polikliniğimize şu ana kadar 12 bin 198 başvuru yapılmış olup, gerekli medikal, psiko-sosyal destek ve tedaviler yapılmaktadır. Dumansız hava sahası ve sağlığınız için ilimizde ücretsiz olarak hizmet vermekte olan İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezlerimize bekliyoruz. Şimdi sigarayı bırakmanın tam zamanı."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarıyla il..
7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevre..
Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerden birinin sağlık olduğunu b..
Batman'da yanlış kan verildiği iddia edilen 24 yaşındaki talasemi hasta..
İlaca erişimin her geçen gün zorlaştığını belirten Batman Eczacılar Odası B..
Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığını belirten Uzman Doktor Mehmet Cem..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=