Lütfen bekleyin..



Fahiş kira artışına ceza geliyor mu? Neden kira artışları önlenemiyor?

13 Temmuz 2023, 14:04 - Okunma: 288

Fahiş kira artışı sorunu devam ediyor. Türkiye genelinde konut sorunu sürerken kimi şehirlerde ise ilana verilen kiralık daire fiyatları "yok artık" dedirtiyor.

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan artış ev sahipleri ile kiracıları zaman zaman karşı karşıya getiriyor.

Kiralık ev ve konut fiyatlarındaki kontrolsüz artışın ise bir türlü önüne geçilemiyor.

Başta kiralık ev olmak üzere konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, fiyat artışlarının caydırıcı cezaların verilmemesinden kaynaklandığını belirtti.

Vatandaşların uygun fiyata konut bulmakta zorlandığını, kimi kiraların bir emekli maaşının bir buçuk katına yükseldiğini aktaran Değirmenci, kiralık ev sorununun ciddi mağduriyetlere neden olduğunu söyledi.

Kiralarını fahiş oranda artıranlara yönelik bir denetim mekanizmasının işlediğine şahit olmadıklarını ileri süren Değirmenci, kira artışlarının bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci

"Kiralar ha bire yükseliyor"

Türkiye'de olduğu gibi Batman'da da yaz aylarında kira artışlarının fahiş oranda arttığına dikkat çeken Değirmenci, "Bunun nedeni nedir? Atamalar oluyor. Şehir sürekli büyüyor ve göç alıyor. Bundan dolayı kiralar ha bire yükseliyor." dedi.

"Kiralık daireler bulunmuyor"

Şehirde konut yetersizliğinin de olduğunu belirten Değirmenci, "Konut yetersizliğinden dolayı bayağı sıkışıklık oluyor. Kiralık daireler bulunmuyor. Var olan kira sahipleri de fırsat kolluyor. 14-15 bin ve hatta 20 bin liraya kadar kiralık daire fiyatlarını ilana atanlar var." diye konuştu.

"Hiçbir ceza görmedik"

Kira fırsatçılarına yönelik denetim mekanizmasının işlemediğini ileri süren Değirmenci, şöyle devam etti:

"Denetim mekanizması çok yavaş işliyor. Bu konuların hiç takip edildiğini de duymadık. Cezalar kesilmedi. Cezalar caydırıcı olmuyor. Çünkü hiçbir ceza görmedik. Kimin ceza aldığını duymadık."

"Verilen cezalar caydırıcı olsun diye herkese açıklansın"

Kiracılarla ev sahiplerinin sürekli karşı karşıya geldiğine vurgu yapan Değirmenci, "Bazıları mahkemelik oluyor. Bazıları bize geliyor. Bazıları da mağdur oluyor. Kime ceza kesilirse bu basına verilmeli. Kesilen cezalar sadece kurum ile şahıs arasında kalıyor. Kime ne ceza verilirse açıklasınlar ki caydırıcı olsun." ifadelerini kullandı.

"Fahiş fiyatların önüne geçilmeli"

Herkesin kira artışıyla ilgili istediğini yaptığını dile getiren Değirmenci, "Serbest piyasanın önünün kesilmesi gerekiyor. Kira konusunda fahiş fiyatların önüne geçilmesi için bir an önce mevcut imarın bitmesi, Hasankeyf yolu, Üniversite yolu, Kardelen ve Yenişehir Mahallelerinin altyapıları yapılmalıdır. İmara açılacak yerlerde bina yapımına başlamadan önce altyapı yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

"1+1 dairelerin kira fiyatı 15 bin lira"

Konut sayısının yetersiz olmasından dolayı Batman'da konut ve kira fiyatlarının yüksek olduğuna işaret eden Değirmenci, şunları söyledi:

"Gültepe'de 8 milyona kadar çıkan daireler var. Aynı daireler Hasankeyf yolunda bir milyon 500 bin liraya satılıyor. Bu aradaki fark altyapı ve ulaşımdan kaynaklanıyor. İlanlara baktığımızda ise 1+1 dairelerin kira fiyatı 15 bin lira. Bunu bir memur bile ödeyemez."

"Bu artışlara bir an önce müdahale edilmeli"

Fahiş kira artışlarının bir an önce düşmesi için kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Değirmenci, "Bazı kiralık daireler de 12-14 ve 15 bin liraya kadar çıkmaktadır. Bu fiyatları hiç makul bulmuyoruz. Bir an önce bunlara müdahale edilmesi lazım. Caydırıcı cezalar olmazsa böyle gidecek. 15 bin liralık dairenin kirasını asgari ücretli, emekli nasıl ödesin? Çünkü aldıkları maaşın bir buçuk katıdır bir kira. Bu vatandaşlar mağdur olmaktadırlar." dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Diyarbakır'da "Cihad Önderi..
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=