Lütfen bekleyin..



Semt pazarcıları: Millet sepetini dolduramıyor, işlerimiz çok kötü

19 Temmuz 2023, 15:45 - Okunma: 283

Hayat pahalılığı artmaya devam ederken son durumu konuştuğumuz pazarcı esnafı, fiyat artışlarından dolayı vatandaşların artık pazar sepetlerini bile dolduramaz duruma geldiklerini söyledi.

Batman'da kurulan semt pazarındaki esnafa, ürün fiyatları ile yaşadıkları sorun ve sıkıntıları sorduk.

Tezgâhtaki ürünü satamamaktan şikâyet eden pazarcı esnafı, enflasyondaki artıştan dolayı milletin alım gücünün ciddi anlamda düştüğünü söyledi.

Daha önce vatandaşların 100 liraya doldurduğu pazar sepetlerini şimdi ise yaklaşık 500 ila bin lira arasında bile dolduramadıklarını belirten pazarcılar, eski günlerini mumla aradıklarını kaydetti.

İşlerinin büyük oranda azaldığını, kimi pazarcı esnafının artık pazarcılık yapmadığını dile getiren pazarcılar, yetkililerden hayat pahalılığının bir an önce önüne geçilmesini istedi.

Hakan Ay

"Eskiden pazarlar doluyordu, şu anda sinek avlıyoruz"

Ürünün çok ancak millette paranın olmadığını ifade eden pazarcı esnafı Hakan Ay, "Eskiden vatandaşlar çuval çuval kurutmalık sebze alıyorlardı, şu anda ise 3-5 kilo alınıyor. Alım gücü kalmamış. 100 liraya dolan pazar sepeti şu anda 500 liraya bile dolmuyor. Pazarda eski canlılık yok. Eskiden pazarlar doluyordu ancak şu anda sinek avlıyoruz. Biri zam artışlarına bir dur demesi lazım." dedi.

Hikmet Gezer

"Millet alışveriş yapamıyor, her şey pahalı"

Semt pazarların durumunun çok kötü olduğunu belirten esnaf Hikmet Gezer, "Millet alışveriş yapamıyor. Her şey pahalıdır. Bugün 10 liraya aldığım ürünü iki gün sonra 12 liraya veriyorlar. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Eskiden vatandaş 100 liraya sepetini doldurabiliyordu, şu anda bin liraya dolduramıyor. Bir tavuk 100 lira olmuş durumda. Bu nasıl olacak? Allah cümlemizin yardımcısı olsun. 2-3 yıl önce canlılık vardı ama şu anda millette para yok." diye konuştu.

Mehmet Nur Gök

"Şu an yarım araba bile satamıyorum"

20 yıldır pazarcılık yaptığını, bu dönemde yaşadığı sıkıntıyı hiçbir dönemde yaşamadığını aktaran Mehmet Nur Gök ise şunları söyledi:

"Pazarlarda artık durum bitmiş. Eski canlılık yok. Milletin alım gücü sıfır. Bu gidişle bir iki sene içerisinde pazarlar iptal olacak. Eskiden iki sepet eşya alan şu anda yarım sepet alamıyor. 20 yıldır pazarcılık yapıyorum. Böyle giderse pazarlar bitecek. Eski pazarcılar işi bırakmış. Daha önce 5 kilo eşya alan şu anda yarım kilo alıyor. Haftalık eşyasını alan yok. Gelenler bir kabak, iki biber, bir patlıcan, yarım kilo domates alıyor. Eskiden 2 araba dolusu mal satıyordum ama şu anda yarım araba bile satamıyorum."

Hasan Haksever

"Her şeyin eski haline dönmesini bekliyoruz"

İşlerinin çok kötü durumda olduğunu dile getiren Hasan Haksever, "İşler eskisi gibi değil. Önceki yıllarda çok kazanıyorduk. Şu an fiyatlar arttıkça millet artık pazara geç geliyor. Millet eskiden sabah 08.00 ile 09.00 gibi alışverişini yapmaya geliyordu ama şu an fiyatın ucuz olması için akşamı bekliyor. Onlarda haklı. Fiyatlar bir değil, iki değil, 5'e katlandı. Biz de zorluk çekiyoruz. Biz de sebze ve meyve haline gittiğimiz zaman mal almakta zorlanıyoruz. Lahanayı 5 liraya alıyorsam ertesi gün bana diyorlar ki 7 buçuk-8 lira. Bir an önce her şeyin eski haline dönmesini bekliyoruz. Fiyatların yüksek olmasını istemiyoruz. Ucuz olsun ki biz de kazanalım millette yesin." ifadelerini kullandı.

Mustafa Baskı

"Millet eşya alamaz duruma gelmiş"

Bir diğer pazarcı esnafı Mustafa Baskı da şunları kaydetti: "Her gün bir mahalledeyiz. İşlerimiz olmuyor. Akaryakıtı ve diğer giderleri arttırmışlar. Millet eşya alamaz duruma gelmiş. Milletimiz fakirdir. Bu sene her şey çok pahalanmış. Bir kilo meyvenin fiyatı yaklaşık 40 liraya dayandı. Kim bu fiyata meyve alabilir? Her şeyin eskisi gibi olmasını istiyoruz."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..
Yaz döneminin başlamasıyla birlikte yaşanabilecek boğulma olaylarını önleme..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=