Lütfen bekleyin..



Telefoncu esnafı: Cep telefonu sektörü zor günler geçiriyor

19 Temmuz 2023, 16:26 - Okunma: 334

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu (TİBFED) Batman İl Temsilciliği ev sahipliğinde düzenlenen seminerde bir araya gelen telefoncu esnafı, sorun ve sıkıntılarını anlattı.

Ahmet Güneştekin konferans salonunda düzenlenen programa; Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanvekili İbrahim Halil Kundak, Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Sıdık Çiftçi, TİBFED Batman İl Başkanı İbrahim Çetiz, Güneydoğu il başkanları ve telefoncu esnafı katıldı.

Seminerde bir konuşma yapan Genel Başkanvekili İbrahim Halil Kundak, cep telefonu sektörü esnafı olarak Türkiye'de sayılarının 170 bini aştığını aktardı.

Mesleki haklarının korunamaması yüzünden sürekli üvey evlat muamelesi gördüklerini belirten Kundak, "Sektörümüzün içinde bulunduğu karamsar tablo, 170 bin esnafımızın sesinin duyulması için sektörümüzün uğradığı haksızlık ve çifte standarttın sonuna kadar takipçisi olacağız." dedi.

"Haksız rekabetin önüne geçilsin"

Kredi kartına taksit yapma seçeneği sunamaz hale geldiklerini ifade eden Kundak, "Günümüzde altına bile kredi kartı ile taksit varken ve altın çok daha hızlı ve daha az zarar ile bozdurulabilirken kredi kartına taksit yasağının başka amaçlara hizmet ettiği gerçeği ortaya çıkmaktadır. Haksız rekabetin önüne geçilmesi adına kredi kartına taksit imkânının tarafımıza sağlanması gerekmektedir." diye konuştu.

"Zincir marketler yok oluş sürecimizi hızlandırıyor"

Ülkede faaliyet gösteren zincir marketlerin a'dan z'ye her şeyi satarak birçok sektörün küçülmesine ve esnafın iş yeri kapatmasına neden olduğuna dikkat çeken Kundak, şöyle devam etti:

"Sektörümüzün ana malzemesi olan cep telefonu ve yan ürünlerini da satıyor olmaları nedeni ile cep telefoncu esnaf işletmecileri olarak zaten tutunamayan bizlerin, bu ticaret sisteminde yok oluş sürecimizi hızlandırmaktadır. Devletimizin, ticaret hayatını ve ekonomik düzenin idamesini sağlama görevi gereği, ticaret bakanlığı, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli şekilde büyümesi için acil önlem almalıdır."

"Cep telefonlarının kapatılması hak ihlalidir"

TBMM'de yeni kabul edilen kanun tasarısına göre kesintisiz 1 yıl sinyal alınamayan cep telefonu IMEI numaralarının pasife alınacağını anımsatan Kundak, "Cep telefonlarına uygulanacak olan 1 yıl sinyal almama sonrasında iletişime kapatılacak olması anayasayla güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlali niteliğindedir. Yapılacak yeni bir düzenleme ile bu süre en az 3 yıl olarak düzeltilmesi gerekmektedir." dedi.

"Vergiler tekrar gözden geçirilmelidir"

Açıklamasının devamında Kundak, şunları söyledi: "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın, hali hazırda sayıları 3 milyonu aşkın şebekesi kapanmış cep telefonları için makul bir bedel karşılığında IMEI affı çıkartarak milli servetimiz olan bu cep telefonlarının tekrar kullanıma açılması ve mağdur olan vatandaşlarında bu şekilde mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir. Hükümet yetkililerinin KDV, ÖTV, özel iletişim vergisi, gümrük vergisi, damga vergisi gibi vergilerdeki artışları tekrar gözden geçirmesi en büyük temennimizdir."(İLKHA)





  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Diyarbakır'da "Cihad Önderi..
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=