Lütfen bekleyin..



BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa önemli tavsiyeler

14 Ağustos 2023, 10:10 - Okunma: 1641

Ticaret adabı ile ilgili konuşan BESO Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, "Esnafın müşteriler ile ilişkisinin ticari hayatlarının geleceğini oluşturuyor. Ticaret adabına riayet eden esnafın kazancı doğru orantılı olarak ya artar ya eksilir." dedi.

"Esnafın en büyük kazancı müşterileri ile sağladığı güzel ilişkidir" diyen Çiftçi, esnafın işlerinde daima vicdan üzerine düşünmeleri gerektiğini belirtti.

"Müşteri geldiğinde saygı ve hürmeti elden bırakmamamız lazım"

Ticaret adabının insanlarla iyi geçinmek olduğunu belirten Çiftçi, "Ticaret ile ilgili tavsiyelerimiz, esnafımız daha çok işlerine sahip çıksınlar. İşlerini istekli yapsınlar. Özveri ile yapsınlar. Biz esnaf olarak Allah Teala nimetimizi gönderiyor, Rezzak olan Allah’tır ama müşteri veli nimet olarak bilmemiz lazım. Müşteri geldiğinde saygı ve hürmeti elden bırakmamamız lazım. Bu ilk şarttır. Biz ne kadar işimize sahip çıkarsak müşteri o kadar memnun olacak ve müşteri memnun kalarak ayrılacak." dedi.

"Ticaretimizi vicdanlı bir şekilde yapalım"

Müşterileri ve meslektaşlarını düşünerek ticaret yapılmasını tavsiye eden Çiftçi, "Nezaket kurallarına dikkat etmemiz lazım. Nezaket kurallarına dikkat ettikten sonra işimizin gereği nedir? Çeşidin yeterli midir? Temizliğin tam mıdır? Düzenli midir? Hepsini yerine getirmemiz lazım. Üçüncüsü kâr marjımızı vicdanlı koymak lazım. Bu da ticaret ahlaklarından bir tanesidir. Bizler diğer meslektaşlarımızı rakip görerek işlerini batırmaya çalışmamamız lazım. Müşteriyi de zor durumda bırakacak, büyük külfet altına koyacak artışlardan uzak durmamız lazım. Normal kârımızı koyalım, müşteri daha çok ulaşabilsin, istediği ürünü alabilsin." ifadelerini kullandı.

"Müşteri ihtiyacı olduğu ürüne kolay ulaşabilsin"

Vatandaşların rekabet ve yüksek fiyatlar yüzünden ellerinin boş dönmelerine neden olmamaları gerektiğini söyleyen Çiftçi, şöyle devam etti:

"Müşteri çocuğunu giydirmek istese kolay bir şekilde giydirebilsin, kendisi giyinebilsin, gıda da bu şekilde hasılı ihtiyaç duyduğu her şeyde kolay ulaşabilsin. Esnafıma her zaman tavsiye ediyorum. Ne kadar makul bir kâr ile satsalar o kadar ticaret başarıları artar. Çünkü tüm insanların rahat alabileceği, ulaşabileceği bir durum haline getirmemiz lazım. Ticareti öyle kolaylaştırmamız lazım."

"İyi bir tanıtım memnun kalan müşteriler üzerinden yapılabilir"

Memnuniyet merkezli çalışan müşterilerin daha kârlı olacağını aktaran Çiftçi, "Vicdanlı davranmak hem insani hem İslamidir. Esnaf olarak üzerimize düşeni yaptığımız zaman Allah Teala rızkımızı gönderecek. Allah Teala bizi mağdur etmez. Bu şekilde müşteri senden memnun kalacak, arkandan dua edecek. Ayaklı reklam dediğimiz ticaret terimini iyi kullanın. Kendinize ayaklı reklam alın. Halk senin reklamını yapsın. Tanıtım ticarette lazım olduğu gibi, reklam vermek, reklam araçlarını kullanmalı ama en iyi reklam ayaklı reklamdır. Müşteri memnuniyetidir. Elimizden geleni yaptıktan sonra müşteri senden memnun kalır ve kendiliğinden senin reklamını yapar. Memnuniyetini herkesin yanında dile getirir." şeklinde konuştu.

"Esnafımıza kişisel eğitim dersi verdik"

Müşteriler ile ilişkiler üzerine daha önce seminerler düzenlediklerini belirten Çiftçi, "Biz daha önce müşterilerimize kişisel eğitim dersi de verdik. Verdiğimiz eğitimle esnafımıza ticaret ahlakını vermeye çalıştık. Getirdiğimiz eğitmenlerde bunu dile getirdiler. Gelen müşteriyi tebessümle karşılamak gerekiyor. İlk yapmamız gerek budur. Bunu yapınca müşteriye özgüven vermiş oluyorsun. Özgüven olunca müşteri ile samimi bir ortam oluşuyor. Konuşmalarımıza, hal hareketlerimize davranışlarımıza dikkat etmeliyiz." dedi.

"Memnun kalan müşteri güzel adabın meyvesidir"

Güzel ahlak sahibi olan esnafın kazancını misliyle katlayacağını ifade eden Çiftçi, son olarak şunları söyledi:

"Gelen müşteriyi güzelce ikna etmemiz lazım. Bu da güzel ahlakın bir meyvesidir. Ahlakımız çok iyi olması lazım. Esnaf olarak güzel bir ahlak sahibi olmamız lazım. Müşterilerimize aileden biriymiş gibi davranmamız lazım. Bu güveni verdiğimizde karşılıklı bir güven olur ve güzel bir hava içinde geçmiş olur." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, yaptığı yazılı açıklamad..
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Batman İl Müdürü Mahmut Dursun..
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=