Lütfen bekleyin..



Sıcak hava en çok onları sevindiriyor

31 Ağustos 2023, 10:20 - Okunma: 438

Kış mevsiminde tüketilmesi amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan kurutmalık sebzeler, Batman'da 40 dereceyi aşan sıcakta hazırlanıyor.

Aşırı sıcaklar kimi üreticileri olumsuz yönde etkilerken, bu durum kurutulmuş sebze işini yapanların ise yüzünü güldürüyor.

Batman'da 40 dereceyi aşan sıcaklıkta büyük emeklerle hazırlanan biber, patlıcan, domates gibi sebzeler, Türkiye'nin pek çok iline gönderiliyor.

Tohumları temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilen sebzeler, boş arazide günlerce kavurucu güneşin altında bekletiliyor.

Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek yurt içine satışı gerçekleştiriliyor.

Kurutmalık sebze üreticisi Tahir Fidan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kurutmalık işinin ekim ayının ortalarına kadar devam ettiğini söyledi.

Her sene olduğu gibi bu senede çalışmaya devam ettiklerini belirten Fidan, bu sene 15 dönüme yakın ürün ektiklerini ifade etti.

"Evlerde çalışan işçilerimiz var"

Ürünlerini Batman, Adana ve Mersin hallerinden aldıklarını dile getiren Fidan, "Ama şu anda biber fiyatları yüksek olduğu için alımını durdurduk ve ağırlığımızı patlıcana verdik. Sebzelerin yaş halini alıyoruz. Mahallede bulunan evlerde işçilerimiz var. İşçilerimizin evlerine her seferinde 300, 500 veya bir ton arasında dağıtıyoruz. Onlarda ürünleri ipe sardıktan sonra onlardan alıp suda koyuyoruz ve buraya getirip kurutuyoruz. Kuruduktan sonra depolarımıza götürüyoruz." dedi.

Tahir Fidan

"15 çeşit sebze kurutuyoruz"

Kuruttukları sebzeleri başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin her yerine sattıklarını vurgulayan Fidan, bu yıl yaklaşık 600 ton kurutmalık yapacaklarını aktardı.

Fidan şöyle devam etti: "Burada kabak, kuru domates, musakka, patlıcan, biber ve acı biber dolması, süs biberleri gibi 15 çeşit sebze kurutuyoruz. Yaz aylarında kuruttuklarımızı kış aylarında genelde merkezimiz olan İstanbul'da hem toptan hem de perakende satıyoruz. Bununla beraber Türkiye'nin her yerine kargoyla gönderiyoruz. Bu sene Türkiye genelinde 600 ton civarında kurutmalık yapacağız." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Her İşin Bir Ahlakı Vardır” konusu işlendi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=