Lütfen bekleyin..



Et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor

31 Ağustos 2023, 14:30 - Okunma: 1490

Kırmızı et fiyatlarının her geçen gün arttığını belirten kasaplar, vatandaşların et alamaz hale geldiğini söyledi. Fiyatındaki artış nedeniyle artık gramla et alındığını ifade eden kasaplar, et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilmesini istiyor.

Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, son aylarda ciddi anlamda yükselen kırmızı et fiyatlarına ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kırmızı et fiyatına neredeyse her gün 3-5 lira zam geldiğini aktaran Rüzgar, bunun en büyük sebebinin hayvanların yurt dışına ihraç edilmesinden kaynaklandığını belirtti.

Enflasyon karşısında alım gücü düşen vatandaşların kırmızı et yiyemez duruma geldiğini vurgulayan Rüzgar, et fiyatlarındaki artışın acilen durdurulması gerektiğini kaydetti.

Geçen yıldan bu yana özellikle dana eti fiyatının sürekli yükselişte olduğunu belirten Rüzgar, kuzu eti fiyatının da son aylarda yükselişe geçtiğini dile getirdi.  

Hayvan borsasına gittiklerinde her gün farklı fiyatlarla karşılaştıklarını anlatan Rüzgar, bu nedenle etiket fiyatlarını sık sık değiştirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Halkın et fiyatlarındaki yükselişten ciddi anlamda rahatsız olduğunu ifade eden Rüzgar, kaçak yollarla her gün binlerce hayvanın Irak sınırından geçirildiğini, bu duruma ise göz yumulduğunu iddia etti.

Mehmet Ali Rüzgar

"Buna dur denilmezse kuzu eti fiyatı da yükselecek"

Kasaplarda şu anda dana eti fiyatının 320 lira civarında olduğunu aktaran Rüzgar, "Marketlerde ise 350 ila 360 liraya kadar satılıyor. Kuzu etinin kilosu 215 ila 230 lira arasında satılıyor. Ama bir ay önce ise kuzu etinin kilosu 180 liraya satılıyordu. Böyle giderse ve hükümet buna dur demezse kesinlikle kuzu etinin fiyatı da yükselmeye devam edecek ve 250 ila 260 lirayı bulacaktır." dedi.

"İthal et bölgeye dağıtılırsa dana eti fiyatı düşer"

İthal edilen etin de illere adil bir şekilde dağıtılmadığını ileri süren Rüzgar, "Sadece batı tarafındaki iller olan İstanbul gibi illere ve belli sektörlere veriliyor. Eğer ülkeye gelen ithal et tamamıyla kasaplara ve bölgemize dağıtılmış olsaydı dana etinin fiyatı bir nebze de olsun düşerdi." diye konuştu.

Kasaplardan et fiyatını soran vatandaşların almadan gittiğini vurgulayan Rüzgar, bu durumun kendilerini oldukça üzdüğünü belirtti.

"Hükümet bu artışların önüne geçmelidir"

Sadece kırmız et değil tavuk etinin fiyatının da çok yükseldiğine işaret eden Rüzgar, şöyle devam etti:

"Şu anda bir kilo kanatın fiyatı 130 ila 140 liraya yükselmiş durumda. Hükümetten isteğimiz kesinlikle bu artışların önüne geçmeleridir. Eğer Türkiye'de hayvan az ise ithal etmesi gerekir ama bence Türkiye'nin hayvanı yeterlidir. Sadece kaçak yollarla sınırlardan diğer devletlere giden hayvanları durdurabilse eminim ki et fiyatları yükselmeyecektir."

Kimi vatandaşların artık gramla et aldığını belirten kasap İslam Rüzgar, et fiyatlarının her gün yükseldiğini ifade etti.

İslam Rüzgar

"Böyle giderse millet kuyumcudan altın alır gibi kasaplardan et alacak"

Bu artışın önüne geçemediklerini kaydeden Rüzgar, şunları söyledi:

"Devlette bunu biliyor. Burada en fazla halk mağdur olurken, biz kasaplarda mal bulamadığından mağdur oluyoruz. Her gün fiyatlar yükseliyor. Vatandaş etin fiyatını sorduğunda 3 kilogram alacağına bir kilo alıyor. Eskiden gövdelerce et alan müşterilerimiz şu anda kiloyla alıyor veya gram bazına düşmüş durumda. Böyle giderse millet artık kuyumcudan altın alır gibi kasaplardan et alacak. Çünkü üretim son noktaya gelmiş durumda." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=