Lütfen bekleyin..



Mısır hasadı başladı: Çiftçiler emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

02 Eylül 2023, 13:20 - Okunma: 208

Batman'da çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan mısır hasadı başladı. Mısır üreticileri, iki hafta boyunca devam edecek olan mısır hasadının, mısır alım fiyatı sebebiyle buruk bir şekilde yapıldığını belirtti.

Batman'da yaklaşık 70 bin dönüm ekili alanda ve 40 dereceyi aşkın sıcakta başlayan mısır hasadından 90 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor.

Gübre, ilaç, akaryakıt ve elektrik gibi önemli girdi maliyetlerine rağmen mısır alım fiyatının ton başına 6 bin lira olarak belirlenmesinin kendilerine yapılan büyük bir haksızlık olduğunu belirten mısır üreticileri, bu yıl hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti.

Ürün ekemeyecek duruma geldiklerini vurgulayan mısır üreticileri, yetkililerden mısır alım fiyatının güncellenmesini istedi.

"Çiftçi çok mağdurdur"

Bu senenin hasadına başladıklarını ancak buruk bir sevinçlerinin olduğunu belirten mısır üreticisi Şaban Kılıçarslan, "Her yılki hasattan seviniyorduk, fiyatımız iyiydi. Bu yılki verilen fiyat bayağı düşük. Yüzde 5'lik gibi bir rakam verilmiş. Bundan dolayı çiftçi çok mağdurdur, zarar etmektedir. Maliyetlerimiz dönüm başına 7 bin TL'ye yaklaşırken ton başına 6 bin lira verilmesi çok komik bir rakam. Gübrenin, mazotun, ilacın yüzde 100 arttığı bir dönemde çiftçiye yüzde 5 verilmesi bayağı mağdur etmiştir." dedi.

Şaban Kılıçarslan

"Devletin sesimizi duymasını istiyoruz"

Aşırı hava sıcaklığı nedeniyle bu yıl verimlerinin de düşük olduğunu belirten Kılıçarslan, "Bizler mısırın ton başına en az 8 bin TL fiyat bekliyorduk. Geçen yıl 5 bin 700 lirayken bu yıl 6 bin lira olması komiktir. Gelecek yıl ekemeyecek durumdayım. Bütün çiftçi arkadaşımızda bizim gibi mağdurdur. Devletin sesimizi duymasını ve fiyatı güncellemesini istiyoruz. 8 bin veya 8 bin 500 lira gibi bir rakam verirlerse bizi mutlu eder." diye konuştu.

Abdülbari Tekin

"Böyle giderse çiftçiler batacak, herkes traktörünü satacak"

Emeklerinin karşılığını alamamaktan şikâyet eden bir diğer mısır üreticisi Abdülbari Tekin ise şunları söyledi:

"Mahsulümüzün hasadına başladık. Milletimize hayırlı olsun. Mahsulümüzde biraz düşüş var. Ayrıca bizlere geçen yılın neredeyse aynı fiyatı verdiler. 30 kuruş fazla verilmiş. Mazotun litresi 22 liradan 39 liraya çıkmış. Gübre 9 buçuktan 15 liraya çıkmış. Şu anda tüm çiftçiler zarardadır. Biraz daha fiyat artsaydı iyi olurdu. Çiftçiler mağdur olmazdı. Ama şu an çiftçi gerçekten mağdurdur. Gübresidir, mazotudur, elektriğidir… Eğer devlet önümüzdeki dönem yine böyle davranırsa bütün çiftçiler batacak. Herkes traktörünü satacak. Çünkü yapamaz. Çiftçi mağdur olmasın." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri pa..
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=