Lütfen bekleyin..



İç Hastalıkları Uzmanı Baydar: Şeker hastalığına sebep olan faktörler yaşamımızda saklı

08 Eylül 2023, 12:10 - Okunma: 1915

Şeker (diyabet) hastalığının sebebinin vatandaşların kendisinde saklı olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İdris Baydar, özellikle beslenme alışkanlığının şeker hastalığı riskini en yüksek oranda artıran faktör olduğunu söyledi.

Toplumda en sık görülen hastalıklardan bir tanesinin şeker (diyabet) hastalığı olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baydar, İLKHA muhabirine, bu hastalığın gittikçe yaygınlaştığını anlattı.

Şeker hastalığının sebebinin çok sık ve fazla risk faktörüyle karşılaşmaları olduğunu dile getiren Baydar, bu hastalığın daha çok yaşam tarzıyla alakalı olduğunu ifade etti.

Şeker hastalığının hem sebebi hem de çözümünün vatandaşların kendisinde saklı olduğunun altını çizen Baydar, "Çünkü şeker hastalığının riskleri, şeker hastalığına sebep olan faktörler bizim yaşamımızda saklı. En başta gelen konu beslenme alışkanlıklarıdır. Beslenme alışkanlıkları bizim şeker hastalığı riskimizi en yüksek oranda artıran faktördür." dedi.

"İlk dikkat edilmesi gereken konu beslenme alışkanlıklarıdır"

Sık sık beslenmenin şeker hastalığı açısından bir risk oluşturduğunu kaydeden Baydar, şöyle devam etti:

"Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek bir risk faktörüdür. Şeker ve şeker mamulleri, tatlandırıcılar riski artıran şeylerdir. Liften fakir beslenme, bitkisel ve sebze açısından fakir beslenme, hazır paketli işlenmiş ürünlerden zengin beslenme de ayrı bir risk faktörü oluşturuyor bizim için. Bundan dolayı ilk dikkat edilmesi gereken konu beslenme alışkanlıkları oluyor."

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İdris Baydar

"Doğum şekli bile fark oluşturabiliyor"

Hareketsiz yaşamın da şeker hastalığı açısından önemli bir risk faktörü oluşturduğunu belirten Baydar, "Kalitesiz uyku, gün içerisinde karşılaştığımız kimyasal ve zararlı maddeler yine riski artırır. Mide koruyucular gibi bazı ilaçlar yine şeker hastalığı riskini artırıyor. Stres faktörleri, genetik altyapı önemli bir risk faktörüdür. Doğum şekli bile aslında şeker hastalığına yakalanıp yakalanmayacağınız konusunda bir fark oluşturabiliyor." diye konuştu.

"En ideal beslenme kahvaltı ve akşam yemeğidir"

Vatandaşlara günde sadece iki öğün beslenmeleri tavsiyesinde bulunan Baydar, şunları söyledi:

"En ideal beslenme kahvaltı ve akşam yemeğidir. Geç saatte beslenme bizim için ciddi bir sıkıntı ve önermiyoruz. Akşam yemeğinin erken saatte yapılmasını öneriyoruz. 5-6 gibi akşam yemeğinin yenmesi ve en geç akşam saat 8'de kalori alımı kesilmelidir. Çerez, meyve, tatlı vesairenin 8'den sonra hiç alınmaması gerekiyor ki yattığımızda midemiz, bağırsaklarımız boş kalacak; sindirim tamamlanmış olacak ve kaliteli bir uyku alıp ertesi güne yenilenmiş bir şekilde uyanmış olacağız." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=