Lütfen bekleyin..



Psikolog Sınat: Çocukların dijital bağımlılıktan kurtulmaları iyi iletişimle mümkündür

12 Eylül 2023, 10:40 - Okunma: 533

Çocukların yaz tatili boyunca bilgisayar oyunları, sosyal medya platformları gibi dijital bağımlılığa maruz kaldıklarını belirten Psikolog Faruk Sınat, çocukların eğitim döneminde bu bağımlılıktan kurtulmalarının iyi bir iletişimle mümkün olabileceğini söyledi.

Çocukların uzun süre maruz kaldıkları teknolojik bağımlılıktan kurtulmalarında ailelere ve öğretmenlere büyük görevlerin düştüğünü vurgulayan Psikolog Sınat, önemli tavsiyelerde bulundu.

Psikolog Faruk Sınat

Yeni eğitim öğretimin açılmasıyla beraber ebeveyn ve öğretmenlerin önüne gelen acı bir reçetenin olduğunu belirten Sınat, "Bu da teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı yaz ayları boyunca çocukların maruz kaldığı bir bağımlılıktır. Dijital ve birçok alanda, sosyal medya da gördüğümüz bir bağımlılıktır. Bu bağımlılığın etkisi okul hayatında görülmekte ve okul hayatına adapte olmada zorluk yaşanmasına sebep olmaktadır. Ailelerin en çok şikâyet ettiği durumlar arasında, okulda başarının düşmesi, dikkat eksikliğinin olması, unutkanlığın olmasını görmekteyiz." dedi.

"Çocuklarla iletişim artırılmalıdır"

Özellikle 0 ila 7 yaş arasındaki çocuklara herhangi bir teknolojik aletin asla verilmemesi gerektiğini ifade eden Sınat, "Ebeveynlerin yapması gerekenler arasında aile içinde iletişimin artırılmasıdır. Bununla beraber ebeveynlerin çocuklarda destekleyici hususlar ile aile içerisinde daha çok iletişimin artması, iletişimle beraber sohbetlerin ve diyaloğun artırılmasıdır. Bu hususlara dikkat edilmesi lazım." diye konuştu.

"Öğretmenlerin etkinlikleri artırması önemlidir"

Öğrencilerin dijital bağımlılıktan kurtulmalarında öğretmenlere de önemli görevlerin düştüğüne işaret eden Sınat, şöyle devam etti:

"Öğretmenlere de düşen okullarda etkinleri arttırmalarıdır. Bunun yapılması önemlidir. Özellikle çocukların beyninde muhakeme (frontal lob) dediğimiz bir kısım var. O lobun daha çok küçük yaşlarda gelişememesi üzerinde, çocukların daha çok muhakeme yeteneğinin düşük olması, iyiyi ve kötüyü ayırt edememe durumlarının olması çocuğu gelişim dönemlerinde daha çok etkileyebilmektedir. Ebeveynler bu konuda daha çok aile içinde iletişimi artırması lazım. Aileler çocuklarını iyi tanımalı, çocuklarının gelişim evrelerini iyi öğrenmeleri lazım. Böyle olması halinde çocuklar teknoloji bağımlılığından daha çok uzak kalacaktır." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Her İşin Bir Ahlakı Vardır” konusu işlendi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=