Lütfen bekleyin..



Eczacılar Odası Başkanı Edemci: Ciddi bir ilaç krizi bizi bekliyor

25 Eylül 2023, 11:27 - Okunma: 1987

Uzun bir zamandır pek çok ilaca erişimde sıkıntı yaşadıklarını belirten Batman Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Kerem Edemci, ciddi bir ilaç krizinin kendilerini beklediğini söyledi.

44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Kerem Edemci, "25 Eylül Dünya Eczacılar Günü" dolayısıyla ilaç sorunu ve eczacıların yaşadığı sıkıntılara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İlaç sıkıntısından dolayı çoğu kez hastalarla karşı karşıya geldiklerini, hastaların kimi ilaca ulaşamadıklarını ifade eden Edemci, ilaç fiyatlarındaki artışın da hastaları mağdur ettiğini vurguladı.

Yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan dolayı 6 eczanenin kapandığını aktaran Edemci, giderlerinin arttığını, eczacıların kâr oranının ise ciddi oranda azaldığını dile getirdi.

İlaç tedarikindeki sıkıntıların giderilmesi için bir an önce ilaçta kur güncellemesinin yapılması gerektiğine işaret eden Edemci, yetkililere çağrıda bulundu.

Kerem Edemci

"6 eczane kapandı"

İlaçta kendilerini ciddi bir krizin beklediğine dikkat çeken Edemci, "14 yıl boyunca güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinde kısmen de olsa yapılan iyileşmeler eczacı meslektaşlarımızın içine girdiği ekonomik krizi çözmeye yeterli olmadı. Bu durum bazı ilaç firmalarının ülkemize girmemesine ve kimi ilaç firmalarının da yavaş yavaş ülkemizden çekilmesine neden oldu. Son süreçte 44'üncü bölgeye bağlı olan 6 eczanemiz ekonomik krizden dolayı kapanmak zorunda kaldı." diye konuştu.

"İlaç fiyat kararnamesi güncellenmeli"

Kâr oranlarının ciddi anlamda düştüğünü kaydeden Edemci, "Maalesef giderlerimiz yüzde 300 bandında artarken kârlılıklarımıza ise kısmi iyileştirme oldu. Bu da eczacı meslektaşlarımızı ileride çok ciddi sorunların beklediğini gösteriyor. Bu anlamda acil bir şekilde ilaç fiyat kararnamesinde ciddi güncellemenin yapılması gerekiyor ki eczacılarımız bir nebzede olsa rahatlasın." dedi.

"Ciddi ilaç yokları yaşıyoruz"

İlaçtaki erişim sıkıntısından ötürü çoğu kez hastalarla karşı karşıya geldiklerini belirten Edemci, şöyle devam etti:

"Hastalarımıza ilaç yok dediğimiz zaman ve hele hele önemli ilaçlara yok dediğimiz zaman, maalesef hastalarımızla karşı karşıya kalmak zorunda kalıyoruz. Özellikle biyoteknolojik ilaçlar, kanser ilaçları ve akıllı ilaçlarda maalesef ciddi ilaç yokları yaşıyoruz. Bu durum yerli ilaç firmalarına da yansımak üzeredir. Çünkü ilaç firmalarımız ilaç etken maddelerini ve ambalajlarını döviz kuru üzerinden yurt dışından getiriyor. Durum böyle giderse yerli ilaçlarda da ciddi bir ilaç krizini bekliyoruz."

"İlacın hastaya ulaşımı sağlanmalıdır"

İlaç sıkıntısının giderilmesi için kur güncellemesinin yapılması gerektiğini vurgulayan Edemci, "İlaç fiyatlandırmasında kullanılan bir Euro değeri için belirlenen liranın güncel kurun çok altında olması nedeniyle piyasada birçok ilacımız yok ve birçok ilacın da yokların arasına girmesi aşikâr bir durum. Dolayısıyla yapılacak olan iyileştirmelerin, ilacın hastaya ulaşmasına imkan sağlayacak seviyeye getirilmesine ve yaralara pansuman değil de yaraları iyileştirecek bir duruma getirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Hastalar 4-5 ilaçtan ancak bir veya ikisini alabiliyor"

Her geçen gün ilaç fiyat farklarının arttığını, bu durumun vatandaşları mağdur ettiğini belirten Edemci, son olarak şunları söyledi:

"Hastalarımız artık eczanelerde reçetelerinde yazılan 4-5 ilaçtan ancak birini veya ikisini alabiliyor ve tedavilerini eksik bırakabiliyorlar. 25 Eylül'ün hem mesleğimizin hem de meslektaşlarımızın ekonomik sorunlarının çözümüne katkı sunacak bir gün olmasını temenni ediyorum." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=