Lütfen bekleyin..



Gözde lazer tedavisi nedir? Ne işe yarar?

27 Eylül 2023, 10:40 - Okunma: 2397

Göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan lazer teknolojisi sayesinde göz tedavilerinde büyük başarılar elde edildiği belirtiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Yalçın İşcan, son yıllarda artan göz lazer tedavisiyle ilgili İLKHA muhabirine bilgi verdi.

Her hastaya lazer tedavisinin uygulanmadığını vurgulayan Doktor İşcan, göz lazeri yapılabilmesi için miyopinin 8-10 derece, hipermetropinin 5-6 derece ve astigmatizmanın ise 5-6 derecenin altında olması gerektiğini anlattı.

İşcan ayrıca, şeker hastalığı kontrol altında olmayanlara, ciddi göz kuruluğu olanlara, romatizma hastalarına, kataraktı olanlara da lazer uygulanmadığını belirtti.

Öncelikle 18 yaşını dolduran, gözlük veya lens kullanan kişilerin lazer tedavisi olabildiğini ifade eden İşcan, uygulanan yöntem sayesinde hastaların gözlük ve lenslerden tamamen kurtulabildiğini söyledi.

Operatör Doktor Yalçın İşcan

"Göze dokunmadan yapılan bir işlem"

Halk arasında 'göz çizdirme' diye bilinen göz lazer tedavilerinin yaklaşık 40 yıldır yapıldığını aktaran İşcan, "Bu tedavi yıllardır gelişmekte olup uzun vadeli sonuçlarını çok iyi bildiğimiz bir tedavidir. Son yıllarda artık göze dokunmadan bu işlemi yapabilmekteyiz. Gözün ön kısmındaki şeffaf tabakaya kornea hiç dokunmadan yapabilmekteyiz bu işlemi." dedi.

İşlemin saniyeler içerisinde yapıldığını vurgulayan İşcan, bu tedavinin dünyanın en iyi tedavilerden bir tanesi olarak bilindiğine işaret etti.

"Göz numarası tekrarlar mı?"

Tedavide literatüre göre körlük riskinin olmadığını savunan İşcan, "Ayrıca tedavinin ardından 'göz numaralarım tekrarlar mı?' diye insanlar endişe ediyor. Numarası durmuş olan bu işlemi yaptığımız kişilerde 100 hastanın 98'inde bir daha numaraların tekrar etmediği görülmüş. 100 hastanın 2'sinde tekrar ettiği saptanmıştır." diye konuştu.

"Operasyon sonrası neye dikkat edilmeli"

Hayat tarzı değişikliklerinin çok önemli olduğunu ifade eden İşcan, şöyle devam etti:

"Operasyon sonrasında 40 santim yakından cep telefonu, tablet ve kitaba bakmamak lazım. Bir şeye bakınca 20 dakikada bir 20 saniye uzaklığa bakıp gözleri dinlendirmek lazım. Bu hususlara dikkat ederlerse hastalar göz numaralarının tekrar etme ihtimali minimum seviyeye iner. Ayrıca sağlıklı insanların da bu hususa dikkat etmeleri gerekiyor."

"Bu işlemin uzun vadeli olumlu sonuçları var"

İleride katarakt ameliyatı gerekmesi halinde de lazer olanların hiçbir olumsuzluk yaşamayacaklarını belirten İşcan, sadece göz içine konan lens numarası için özellikli bir hesaplama yapmayı gerektirdiğini, onun da son teknolojik cihazlarla kolaylıkla yapılabildiğini kaydetti.

40 yıldır uygulanan bu işlemin uzun vadeli olumlu sonuçlarının olduğunu bildiklerini dile getiren İşcan, yaklaşık 30 milyon insana uygulanan işlemden insanların gönül rahatlığıyla geçebileceklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=