Lütfen bekleyin..



Halk zeytinyağı alamaz hale geldi!

07 Ekim 2023, 10:25 - Okunma: 1682

Zeytinyağı fiyatları hızla artarken bu durum vatandaşları zeytinyağı alamaz hale getirdi.

Özellikle son bir yıl içerisinde hem zeytin hem de zeytinyağı fiyatlarının yaklaşık yüzde 400 arttığını belirten sektör temsilcileri, bu durumun zeytinyağı ihracatından kaynaklandığını savunuyor.

Zeytinyağı fiyatlarının rekor seviyeye yükseldiğini, bu yükselişin artarak devam ettiğini vurgulayan zeytinyağı satıcıları, bir litre zeytinyağı fiyatının 5 litre ayçiçeği yağı fiyatını geçtiğini aktardı.

Zeytinyağı fiyatındaki artışın vatandaşları ciddi manada mağdur ettiğini, vatandaşların zeytinyağı tüketemez duruma geldiklerini ifade eden zeytinyağı satıcıları, bu artışın önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Batman'da zeytinyağı satışı yapan Recep Yanaç, İLKHA muhabirine, zeytinyağı fiyatının bu sene ihracatın çok olmasından dolayı bayağı yükseldiğini söyledi.

Recep Yanaç

"Yükseliş devam ediyor"

İspanya ve Fransa'da zeytin ağaçlarında yaşanan yangınlardan dolayı ihracın arttığını ifade eden Yanaç, "Bundan dolayı bu sene zeytin ve zeytinyağında neredeyse yüzde 300-400 bir yükseliş var. Halen yükseliş devam ediyor. Hatay'dan bize gelen doğal zeytinyağının bir litresini şu anda 170 liraya, 5 litresini ise 850 liraya veriyoruz. Hatta marketlerde daha yüksek fiyata veriliyor. Marketlerde zeytinyağının litresi 250 liraya kadar satıyorlar." dedi.

Zeytinyağının her derde deva olduğunu dile getiren Yanaç, zeytinyağının birçok faydasının bulunduğunu ifade etti.

"İhracat durursa fiyatlar düşer"

Zeytinyağı fiyatının artışına yönelik vatandaşlardan tepki aldıklarını vurgulayan Yanaç, şöyle devam etti:

"Bazı vatandaşlarımız sağlıkları için almak zorunda kalıyor. Daha önce zeytinyağı alanlar şu anda almakta çok zorlanıyor. Yetkililerden talebimiz zeytin ve zeytinyağlarında tamamıyla ihracatı durdurmasıdır. İhracat durursa iç piyasada yaşanan fiyat artışı durur, hatta düşer. Yetkililerin fiyat yükselişine dur demesi lazım."

Şu an zeytinyağı alımıyla ilgili vatandaşların ciddi sıkıntı yaşadığını belirten bir diğer zeytinyağı satıcısı Osman Dursun, daha önce 50-60 koli 5 litrelik zeytinyağı alabiliyorken şu anda birkaç koli tek alabildiklerini söyledi.

Osman Dursun

"İnsanlar zeytinyağı tüketemiyor"

Vatandaşlar gibi kendilerinin de alım güçlerinin düştüğünü vurgulayan Dursun, "Yaşanan fiyat artışlarından dolayı insanlar zeytinyağı tüketemiyor. Tüketemedikleri için de sağlıklı beslenemiyorlar. Çünkü zeytinyağı sürekli kullanılıp tüketilmesi gerekiyor ancak fahiş fiyat artışından dolayı zeytinyağı tüketilemiyor." dedi.

"Fiyat artışı giderilmeli"

Şu anda bir litre zeytinyağının fiyatı 5 litre Ayçiçek yağı fiyatını geçtiğini aktaran Dursun, şunları söyledi:

"Bir litre zeytinyağı ile Ayçiçek yağı fiyat aralığı yüzde 300-400 gibi bir farka çıkmış durumda. Bundan dolayı insanlar zeytinyağı tüketemiyor. Bu artışın nedeninin ihracattan kaynaklandığını söylüyorlar. İhracattan kaynaklanan bu fiyat artışının giderilmesini istiyoruz ki insanlar zeytinyağı tüketebilsin." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, yaptığı yazılı açıklamad..
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Batman İl Müdürü Mahmut Dursun..
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=