Lütfen bekleyin..



Şifa deposu pekmez, alıcısının cebini yakıyor

27 Kasım 2023, 16:40 - Okunma: 692

Kış günlerinde soğuk algınlığından korunmak ve vücut direncini artırmak için ve en çok tercih edilen besin maddesi pekmez, yüksek fiyatıyla alıcılarının cebini yakıyor.

Batman'da bağbozumu mevsiminde hazırlanan üzüm pekmezi ve şire ürünleri, kış aylarında büyük bir ilgi görüyor.

Kış mevsiminin etkisini iyice hissettirmesiyle insan vücudunu sıcak tutan ve her derde deva olarak bilinen üzüm pekmezi, üzümde yaşanan verim eksiliğinden dolayı fiyatların yükselmesine neden oldu.

Geçen sene kilosu 60-70 liradan alıcısını bulan pekmez, üzümde yaşanan verim azlığından dolayı kilosu 150 ila 200 liraya çıktı.

Üzüm azlığı nedeniyle pekmez yapımında yaşanan düşüşün pekmez fiyatlarını artırdığını belirten işletme sahibi Süleyman Toğluk, artan fiyatların, satışlarını yüzde 90 düşürdüğünü söyledi.

"Fiyatlar yükselince haliyle pekmez satışlarımızda azaldı"

Süleyman Toğluk

Toğluk, "Burada sattığımız pekmezimiz mezrone üzümünden yapılıyor. Şifa kaynağıdır ve çok güzledir. Pekmez, soğuk algınlığına ve kansızlığa karşı çok iyidir. Ama bu sene üzüm az olduğundan fiyatı el yakıyor. Yüksek fiyatlardan dolayı müşterilerimiz bu sene fazla pekmez alamıyor. Geçen sene pekmez çok olduğu için fiyatı uygundu ama bu sene fiyatlar yüksek. Geçen sene pekmezin kilogram fiyatı 60-70 liraydı, bu sene ise 150 ila 200 lira arasındadır. Siyah üzümden yapılan pekmezin kilosu 150 liradır. Fiyatlar yükselince haliyle pekmez satışlarımız da azaldı. Geçen sene sattığımız pekmezin yüzde 10'unu bile satamadık. Fiyatlar biraz daha ekonomik olsaydı satışlarımız daha iyi olurdu. Temennimiz ürünlerin bollaşması ve fiyatların düşmesidir." diye konuştu.

"Bana pahalı geldiği için alamadım"

Nuri Aksoy

Soğuk havalarda tüketilmesi faydalı olan pekmezi artık alamaz hale geldiklerini söyleyen Nuri Aksoy, "Her sene ev için 10-15 kilogram pekmez alıyorduk. Pekmezi hem soğuk algınlığına iyi geldiği için hem sıcak tuttuğu için hem de çocuklara iyi geldiği için alıyoruz. Her sene de alıyorduk ama bu sene çok pahalı olduğu için alamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Pekmez fiyatı çok pahalı olduğu için yarım kilogram alabildim"

Safiye Yalçın

Pekmezi kaşıkla tüketmeye başladıklarını belirten Safiye Yalçın, "Geçen sene pekmez fiyatı uygun olduğu için evimize 10 kilogram aldım. Çocuklarımda kansızlık var ve pekmez onlara çok iyi geliyor. Bu sene de pekmez almaya geldik ama fiyatı çok pahalı olduğu için yarım kilogram alabildim. Daha fazlasını almaya gücümüz yoktu. Aldığımız yarım kilo pekmezle idare etmeye çalışıyoruz. Pekmezi kaşığa koyup içine limon sıkarak içiyoruz. Yetkililerden isteğimiz ekonomide bir iyileştirme yapmalarıdır." dedi.

"Artık pekmez de alamıyoruz"

Zühre Atakan

Daha önce pekmez fiyatı uygun olduğu için alabildiklerini ama şu anda çok pahalı olduğu için alamadıklarını ifade eden Zühre Atakan, "Pekmez çok şifalı ve faydalı olmasına rağmen alamıyoruz. Geçen sene pekmezin kilosu 60-70 liraydı ama şu anda fiyatı çok yükseldiği için artık alamıyoruz. Emekli maaşıyla ne alacağımızı bilemiyoruz. Soğuk havalarda pekmez çok şifalı ve hastalıklara iyi geliyor. Buraya pekmez almaya geldim ama alamadan gidiyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Her İşin Bir Ahlakı Vardır” konusu işlendi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=