Lütfen bekleyin..



STK'lar: Türkiye'nin kuduz riskli ülkeler arasında bulunması utanç verici

20 Aralık 2023, 11:20 - Okunma: 328

Başıboş köpeklerin artık bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkıp adeta biyolojik silaha ve terör aracına dönüştüğünü belirten Güvenli Sokaklar Derneği Batman İl Temsilcisi Yasin Emrak, Türkiye'nin kuduz riskli ülkeler arasında bulunmasının ise utanç verici olduğunu söyledi.

Başıboş köpeklerin oluşturduğu tehdit ve soruna dikkat çeken Güvenli Sokaklar Derneği Batman İl Temsilcisi Yasin Emrak, başıboş köpek saldırıları nedeniyle her gün çok sayıda çocuğun ya yaralandığını ya da öldüğünü belirtti.

Köpek saldırılarının artık rutine dönüştüğünü ifade eden Emrak, insanlar için tehdit unsuru oldukları için köpeklerin yerlerinin asla sokaklar olmadığını kaydetti.

Yetkililere çağrıda bulunan Emrak, hem halk sağlığı hem de toplumsal barış için başıboş köpek sorununa acilen bir çözüm bulunmasını istedi.

Yasin Emrak

"Başıboş köpek sorunu gündemimizden düşmüyor"

Emrak, "Onlar da can' denilerek insanlarla 'eşit yaşam hakkı' görülen köpekler yüzünden çocuklar yaralanıyor, sakatlanıyor, ölüyor, trafik kazaları yaşanıyor. Bilinçsiz beslemeler sonucu köpek sayısının artması ile köpek saldırıları rutine dönüştü, duymaya alıştığımız günlük haberler haline geldi ve adeta kanıksadık. Köpek saldırıları ve yol açtıkları olaylar çoğaldığı için başıboş köpek sorunu gündemimizden düşmüyor." dedi.

"Köpeklerin kısırlaştırılması çözüm değil"

Başıboş köpeklerin artık bir halk sağlığı sorunu olmaktan da çıkıp adeta biyolojik silaha ve terör aracına dönüştüğüne dikkat çeken Emrak, şöyle devam etti:

"Bu çağda hâlâ bu sorunun devam ediyor olması ve ülkemizin kuduz riskli ülkeler arasında bulunması utanç vericidir. Başıboş köpeklerin kısırlaştırılarak alındıkları yere bırakılmasının çözüm olmadığını tecrübe ederek gördüğümüz halde hâlâ bu türden önerilerin belli kesimler tarafından savunulması sorunun sürmesini istemekten başka bir şey değildir."

"İnsanlar için tehdit oldukları kadar, doğaya bırakılmaları da bir çevre felaketidir"

Eğitimli görev köpekleri dışında kalan başıboş vahşi köpeklerin yerinin yerleşim alanları ve doğa olmadığını ifade eden Emrak, "Çünkü köpekler doğal bir tür değildir. Yerleşim alanlarındaki varlıkları insanlar için tehdit olduğu kadar, doğaya bırakılmaları da bir çevre felaketidir. Başıboş köpeklerin insan eliyle beslenmeleri yapay kaynak bolluğu sağlamakta ve doğada hiçbir işlevi bulunmayan köpeklerin diğer hayvanların alanlarını işgal etmesine ve o alanlardaki av hayvanlarının neslinin tükenmesine neden olmaktadır." diye konuştu.

"İktidar bu sorunu mutlaka çözmeli"

Açıklamanın devamında Emrak, "Sokaklara salınarak ve beslenerek çoğaltılan köpeklerin insanlara verdiği zararın vebali en çok yöneticilerin boynundadır. Hem halk sağlığı gereği, hem toplumsal barış için hem de 5199 yasayla bozduğu dengeyi düzeltmek için iktidar bu sorunu mutlaka yerel seçimlerden önce çözmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..
Yaz döneminin başlamasıyla birlikte yaşanabilecek boğulma olaylarını önleme..
Batman'da durumundan şüphelenilerek durdurulan şahsın, 10 ayrı dosyadan..
Batman'da dün gece bir otomobilin yolun karşısına geçmeye çalışan bir b..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=