Lütfen bekleyin..



Obezite insan ömrünü kısaltıyor mu?

21 Aralık 2023, 10:20 - Okunma: 1723

Kişinin yaşam kalitesini bozan ve birçok hastalığa neden olan obezitenin, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlar, insan ömrünü kısalttığı belirtilen obezitenin neden olduğu sorunlara dikkat çekiyor.

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olan obezitenin neden olduğu zararlara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Tüm dünyada adeta tehlike unsuru haline gelen obezite hastalığından kurtulmak gerektiğini belirten Uzman Doktor Canpolat, hastaların mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olması gerektiğini ifade etti.

Obezitenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi' olarak tanımlandığını dile getiren Canpolat, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20'sini, kadınlarda ise yüzde 25-30'unu yağ dokusu oluşturduğunu aktardı.

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat

"Obezite insan ömrünü kısaltıyor"

Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkması durumu obezite olarak tanımlandığını ifade eden Canpolat, "Pratik olarak beden kütle indeksi değerinin 25 kilogram üzerinde olması fazla kiloluluk, 30 kilogramın üzerinde olması ise obezite olarak tanımlanır. Obezite insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle de yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul edilmektedir." dedi.

Obezitenin neden olduğu etkenler

Canpolat; Yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, sigara ve alkol kullanma, eğitim düzeyi, sosyokültürel durum, gelir durumu, psikolojik problemler kullanılan bazı ilaçlar, hormonal ve metabolik etmenler, doğum sayısı ve doğumlar arası sürenin obezitenin neden olduğu etkenler olduğunu sıraladı.

Obezitenin neden olduğu sağlık problemleri

Konuşmasının devamında Canpolat, tip 2 diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi, karaciğer yağlanması, metabolik sendrom, astım, solunum güçlüğü, uyku apnesi, osteoartrit, felç, kas iskelet sistemi hastalıkları, menstruasyon düzensizlikleri, gebelik komplikasyonları, ameliyat risklerinin artması, bazı kanser türleri, yumurtalık, meme, kolon, prostat, safra kesesi hastalıkları, hormon bozuklukları, psikolojik problemler, gece yeme sendromu, tıkanırcasına yeme, toplumsal uyumsuzluğun da obezitenin neden olduğu sağlık problemleri olduğunu kaydetti.

"Vatandaşlarımız 'obezite danışmanlığı' hizmetinden yararlanabilir"

Obeziteden korunmada 'beslenme ve fiziksel aktivite' davranışlarında yapılacak değişiklikler büyük önem taşıdığına dikkat çeken Canpolat, şöyle devam etti:

"Beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve tıbbi beslenme tedavisi almak için aile hekiminiz, diyetisyenler aracılığı ile Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen 'Obezite Danışmanlığı' hizmetinden vatandaşlarımız yararlanabilir.

Obezite ile mücadele, fiziksel aktivitenin önemi sağlıklı beslenme ve diyabetin önlenmesine yönelik koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında Müdürlüğümüze bağlı kamu sağlık kurumları ve özellikle sağlıklı hayat merkezlerimizde görev yapan hekimler, diyetisyen, fizyoterapistler ve diğer sağlık çalışanlarımız başta okullar olmak üzere, Kur'an kursları, aile danışma merkezleri, halk eğitim merkezleri, gençlik merkezleri, ÇATOM’lar gibi kamu kurum ve kuruluşlarda vatandaşlarımıza yönelik farkındalık eğitimleri düzenli bir şekilde verilmektedir." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=