Lütfen bekleyin..



İşçilerden asgari ücret değerlendirmesi: Zamlar dursa asgari ücrete razıyız

28 Aralık 2023, 22:41 - Okunma: 1794

Batman'daki işçiler, net 17 bin 2 lira olarak açıklanan 2024 yılında uygulanacak asgari ücrete ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dün akşam yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak açıkladı.

2024'te uygulanacak asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Batman'daki işçiler, hükümet yetkililerine seslenerek asgari ücret artışının zamlar karşısında erimemesinin önlenmesi çağrısında bulundu.

Kimi işçiler asgari ücretteki artışı olumlu bulurken kimi işçiler ise artışın beklentiyi karşılamadığını dile getiren işçiler, hayat pahalılığından dert yandı.

Enflasyonun aşağı doğru çekilip zamların önünün alınması halinde asgari ücretin kendilerine katkı sağlayacağını belirten işçiler, aksi halde asgari ücret artışının hiçbir anlam ifade etmeyeceğini vurguladı.

Hasan Arıtürk

"Zam gelirse büyük geçim sıkıntı yaşarız"

Günümüz şartlarda geçimlerini sağlamada büyük sıkıntılar çektiklerini belirten işçilerden Hasan Arıtürk, "Ekonomi artışı olmadığı sürece açıklanan asgari ücret fiyatı iyidir. Ama her şeye zam gelirse büyük bir geçim sıkıntı yaşarız. Denge yine bozulur ve gider ve gelirimiz birbirini karşılamaz. Bundan dolayı ekonomi dizginlenirse hayat normale döner ve güzel olur. Yetkililerden isteğimiz şayet asgari ücret bir yıl sabit kalacaksa gıda ve diğer şeylerinde fiyatlarının sabit kalmasını istiyoruz. Yakıtın litresi yarın 45 olursa ya da ev kiram 10 bin liraya çıkarsa neyle geçimimi sağlayacağım?" dedi.

İbrahim Kaşem

"Hayat pahalığı artmış durumda"

İnsanca bir yaşam sürmek istediklerini ifade eden İbrahim Kaşem, "Eğer zamlar olmazsa açıklanan asgari ücret rakamı bizim için biraz iyi oldu. Ama zamlar olursa ne bizim ne de işveren için iyi olmaz. Şu an hayat pahalığı çok artmış durumda. Ev kiraları 8-9 bin lira ve asgari ücretle geçiniyorum. Çocuklarımıza mı bakacağız, kirayı mı vereceğiz bilemiyoruz. Yetkililerden asgari ücretliye destek olmalarını istiyoruz. Zamların olmaması ve güzel bir hayat yaşamak istiyoruz." diye konuştu.

Muhammed Büyükal

"Asgari ücrete yapılan artışın erimemesi için zamlar durmalı"

Açıklanan asgari ücretin yetersiz olduğunu savunan Muhammed Büyükal ise şunları söyledi:

"Belirlenen yeni asgari ücret bana düşük geldi. Çünkü 7 bin lira ev kirası veriyorum. Beklentim ise en az 20 bin olmasıydı. Çünkü her şeyin fiyatı çok zamlanmış durumda. 3'ü çocuk benle beraber 5 kişiye baktığım için asgari ücret yetmiyor. Çocuklar okula gidiyor ve masrafları var. Asgari ücrete yapılan zammın erimemesi için zamların durması lazım."

Faruk Badiç

"Siz zamları durdurun biz asgari ücrete razıyız"

Asgari ücret artışıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan bir diğer işçi Faruk Badiç, "Yeni asgari ücret kesinlikle beklentilerimizi karşılamadı. Yeni maaş 17 bin lira, bir evin kirası da 10-12 bin lira, kenar mahallelerde bile ev kiraları 6 bin liradır. Bu neyimize yetecek? Bundan dolayı bu asgari ücret şu anki şartlarda bizlere yetmez. Biz diyoruz ki zamlar durdurulsun. Yetkililere sesleniyoruz; Siz zamları durdurun, biz asgari ücrete razıyız." ifadelerini kullandı.

Ahmet Karanfil

"Destek olmazsa eleman azaltma yoluna gideceğiz"

Yeni asgari ücretin ülkeye hayırlar getirmesi temennisinde bulunan işveren Ahmet Karanfil de hükümet yetkililerinden destek talebinde bulundu.

Karanfil, "Açıklanan asgari ücret rakamıyla bir işçinin işverene maliyeti ortalama 25 bin lira civarıdır. İşverenler bunu karşılamakta çok zorluk yaşayacaktır. Devletin bu konuda işverenlere destek olması gerekiyor. Aksi takdirde eleman azaltma yoluna gitmek zorunda kalacağız. İŞKUR'un işverenlere verdiği desteği biraz daha genişletmesi ve mesleki eğitim desteğinin verilmesini talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=