Lütfen bekleyin..



Çocuklarda yüksek ateşe müdahale şekli nasıl olmalı?

12 Ocak 2024, 16:30 - Okunma: 1525

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Muhammed Akıl, konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Uzman Doktor Akıl, yaptığı açıklamada, özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olan ateşin, çok yüksek olmaması durumunda evde bazı yöntemler kullanılarak düşürülebileceğini söyledi.

Yüksek ateşle karşılaşan ebeveynlerin telaşa kapılmadan doğru müdahale yöntemlerini bilmesi gerektiğini ifade eden Doktor Akıl, müdahaleye rağmen yüksek ateşin düşmemesi halinde ebeveynlerin çocuklarını mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına götürmesi gerektiğini anlattı.

Uzman Doktor Muhammed Akıl

"Hafif ateşe tedavi gerekmiyor"

Çocukluk çağında vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerinde olmasının yüksek ateş olarak tanımlandığını aktaran Akıl, "Ateş şikayetiyle çocuk polikliniğe sık başvurulan bir semptomdur. Klinik tablonun sorumluluğu genellikle enfeksiyondan çıkmaktadır. Hafif ateş bulguları tedavi gerektirmemektedir. 3 ayın altında ateşin 38 derenin üzerinde olduğu ve 3 aydan büyük çocuklardaysa 39 derecenin üzerinde olan ateş yüksek ateş olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda olanların en yakın hekime başvurmaları gerekmektedir." dedi.

"Bol sıvı verilmeli"

Ateş takibinin temel amacının çocuklardaki huzursuzluğu gidermek olduğunu belirten Akıl, "Hafif ateşlerde ateş düşürücüler gerekli değildir. Sadece hastanın üzerinin açılması, bol sıvı verilmesi yeterlidir. Yüksek ateşlerde ise 3 aydan küçük çocuklarda 38 derecenin üstü, 3 aydan büyük çocuklarda ise 39 derecenin üstü ateş düşürücülere ihtiyaç duyulmaktadır." diye konuştu.

"Ateş düşürücü verdikten yarım saat sonra ılık suyla duş aldırmak daha etkili"

Yüksek ateş durumunda çocuğa hemen duş aldırmanın doğru olmadığını vurgulayan Akıl, "Yüksek ateşi olan çocuklara ateş düşürücü vermeden onlara ılık suyla duş aldırdığımız zaman çocuklarda üşüme, titreme ve huzursuzluğa yol açmaktadır. Çocuklara ateş düşürücü verdikten en az yarım veya bir saat sonra onlara ılık suyla duş aldırmak daha etkili olur." ifadelerini kullandı.

"Çocukları enfeksiyonlardan korumak için izolasyona ihtiyaç var"

Son zamanlarda çok fazla viral enfeksiyon salgınlarının olduğuna dikkat çeken Akıl, son olarak şunları söyledi: "Özellikle 6 ayın altında çocuğu olanların misafirlere gitme veya misafirleri kabul etmeleri konusunda daha hassas olmaları gerekir. Nasıl covid salgınında izolasyon ihtiyacı hissettiysek çocukları enfeksiyonlardan korumak için de izolasyona ihtiyaç vardır." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=