Lütfen bekleyin..



Uzman Doktor Kuba: Karaciğer kanserinin en sık sebeplerinden biri alkoldür

24 Ocak 2024, 13:00 - Okunma: 1391

Son yıllarda dünya genelinde artış gösteren karaciğer kanserinin en sık sebeplerinden birinin alkol olduğunu belirten Uzm. Dr. Mehmet Cemil Kuba, önemli uyarılarda bulundu.

Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Cemil Kuba, karaciğer kanseri riskini ortadan kaldırmak için yapılması gerekenleri İLKHA muhabirine anlattı.

Karaciğer kanserinin son yıllarda gerek dünya genelinde gerekse de Türkiye'de sıklığı giderek artan ölümcül kanser çeşitlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kuba, yaşam biçiminin değişmesi ve özellikle alkol tüketimi karaciğer kanser riskini ve ölüm oranlarını artırdığını söyledi.

"Doğuda en çok hepatit b hastalığı, batıda ise alkol neden oluyor"

Karaciğer kanserinin özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görüldüğünü aktaran Kuba, "Çocukluk ve yetişkinlik yaşlarda da sık görülebilmektedir. En sık sebebi nedir? Doğu toplumlarında hepatit b dediğimiz hepatit hastalığı, batı toplumlarında ise alkole bağlı karaciğer sirozu zemininde kanser gelişmesi en sık görülen nedenlerdendir." diye konuştu.

"Hepatit c hastalığı da kanser sebeplerinden biridir"

Alkol tüketiminin artmasından dolayı Türkiye'de karaciğer kanserinde artış yaşandığını vurgulayan Kuba, "Hepatit c hastalığı da karaciğer kanseri sebeplerinden biridir. Ayrıca ağır metaller dediğimiz bazı mantar ve ağır metallerde karaciğer kanserine sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Alkolden uzak durulmalı"

Karaciğer kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Kuba şöyle devam etti:

"Öncelikle hepatit b hastalığından korunmak için çocukluk çağından başlayan aşılarımızı mutlaka yapmalıyız. Eğer aşılarımız tutmamışsa özellikle sağlık personeli ve kan ürünleriyle ilgilenen bütün branşlarda berberler gibi işlerde çalışanların hepatit aşılarını ekstra yapmaları gerekir. Alkolden uzak durmamız gerekiyor.

Alkol, karaciğer kanserinin en sık sebeplerinden biridir. Berberler gibi kanla yapılan işlerde hijyene dikkat etmek gerekir. Kimyasallardan dolayı da küflenmiş sebze, meyve, baklagillerden, yiyeceklerden mutlaka uzak durmamız lazım. Ağır metal maruziyetinden uzak durmamız gerekmektedir."

"Akdeniz tipi beslenme kanserden korunmayı sağlayan beslenme türüdür"

Sağlıklı beslenmenin kişinin hayat kalitesi açısından çok önem arz ettiğini vurgulayan Kuba, "Akdeniz tipi beslenme karaciğeri yormayan, karaciğer kanserinden de uzaklaşmamızı sağlayan bir beslenme türüdür. Ayrıca diyet, egzersiz çok önemlidir. Obezite bir diğer karaciğer kanseri sebebidir ve dünyada hızla artmaktadır."  ifadelerini kullandı.

"En önemli şey sağlıklı beslenme, diyet, spordur"

Türkiye'de de obetizenin bir salgın gibi arttığına işaret eden Kuba, şunları söyledi:

"Obezite zemininde gelişen karaciğer yağlanması, karaciğer yağlanması zemininde de gelişen yağlı karaciğer ve buna bağlı siroz, siroz zemininde de karaciğer kanseri gelişmektedir. Bu yüzden obeziteden korunmak için diyet, beslenme, spor ve hayat değişikliklerine mutlaka gitmemiz gerekiyor. En önemli şey sağlıklı beslenme, diyet, spor ve bu zararlı patojenlerden uzak durmaktır." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=