Lütfen bekleyin..



Dana ithalatı et fiyatlarını düşürecek mi?

26 Ocak 2024, 11:53 - Okunma: 1421

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için 600 bin besilik dana ithal edecek. Bakanlığın 600 bin dana ithal etmesini olumlu karşıladıklarını belirten sektör temsilcileri, bu durumun ciddi oranda artan et fiyatlarını düşüreceğini söyledi.

Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığının yükselen et fiyatlarını düşürmek için bu yıl içerisinde 600 bin besilik dana ithal edeceğini belirtti.

Bakanlığın bu adımının son yıllarda ciddi artış gösteren et fiyatlarını düşüreceğine inandıklarını ifade eden Rüzgar, ancak Türkiye'nin kırmızı ette dışa bağımlı bir ülke olmaktan çıkması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin, 2024 yılı içerisinde 20 ülkeden toplam 600 bin büyükbaş besili hayvan ithal edeceğini aktaran Rüzgar, bu hayvanların çiftlik sahipleri ve işletmeleri olan üreticilere verileceğini kaydetti.

Mehmet Ali Rüzgar

"Hayvanlar ilk 4 ay satılamayacak"

Her bir besiciye kapasitelerinin yüzde 20'si verileceğini dile getiren Rüzgar, "Bu şekilde ülkeye 600 bin besili hayvan girişi yapılacak. Tabi hayvan besiciye teslim edildikten itibaren ilk 4 ay boyunca satılamayacaktır. Teslim edildikten 4 ay sonra kişi hayvanı besledikten sonra satabilecektir." dedi.

Türkiye'ye getirilecek olan hayvanların hemen kesime hazır hayvanlar olmadığını belirten Rüzgar, bu hayvanların ilkin besiliye alınacağını ve en az 6-7 ay boyunca beslendikten sonra kesimlik hale getirilip kasaplara satılabileceğini anlattı.

"Et fiyatları düşecek"

İthal hayvanın vatandaşa faydasının olacağını söyleyen Rüzgar, "Çünkü Türkiye'ye gelecek olan 600 bin hayvan 5-6 ay sonra piyasaya sürülecek ve arz talep üzerine kırmızı et fiyatları da düşecektir." diye konuştu.

"Doğurgan ineklerin kesimine izin verilmemeli"

Türkiye'de en büyük sorunlardan birinin besili hayvanın az olması olduğuna işaret eden Rüzgar, şöyle devam etti:

"Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle doğurgan ineklerin kesimlerine izin vermemelidir. Ama maalesef şu anda mezbahanelerde doğurgan olan inekler kesiliyor. Türkiye artık kendi hayvan ihtiyacını karşılaması lazım. Dişi kesimler engellenirse dışa bağımlılık da kalmaz. Haliyle bu eksikliğimiz olduğu için dış ülkelerden dana ithal etmek zorunda kalıyoruz."

"Vatandaşlar et alamıyor"

Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının fahiş oranda arttığını belirten Rüzgar, maddi durumu düşük olanların kırmızı et alamaz hala geldiklerini söyledi.

Yeteri kadar arttığı için şu anda et fiyatlarındaki yükselişin durduğunu ifade eden Rüzgar, "Çoğu vatandaş fiyat soruyor ve et almadan geri gidiyor. Türkiye'de serbest piyasa olduğu için et fiyatları yerine göre değişkendir ve marketlerde biraz daha yüksektir. Kasaplarda şu anda ortalama kuzu etinin kilosu 300-320 TL arasında, dana ise kemiksiz 370 ila 450 lira arasında satılmaktadır. Ülkeye gelecek olan ithal hayvanların kesim aşamasına gelmesiyle kırmızı et fiyatları da kesinlikle düşecektir." dedi. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=