Lütfen bekleyin..



Psikolog Atalay çocukları teknoloji bağımlılığından korumanın yollarını anlattı

29 Ocak 2024, 11:14 - Okunma: 689

Teknoloji bağımlılığının çocuklar üzerindeki olumsuzlukları anlatan Psikolog Yasir Atalay, ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen teknoloji, bağımlılığa dönüşmesiyle bir takım sorunların da ortaya çıkmasına neden olurken; Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanım yaşı ise her geçen gün düşüyor.

Özellikle kontrolsüz kullanıma açık olan internet, çocuklarda teknoloji bağımlılığına dönüşüp bazı olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Uzmanlar, bu konuda ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunuyor?

Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, İLKHA muhabirine, çocukları teknoloji bağımlılığından korumanın yollarını anlattı.

Çocuklarda teknolojiyi kullanmalarını yasaklamadan çok onların bilinçli bir kullanıcı konumuna gelmelerini sağlamanın yollarını aramak gerektiğini belirten Atalay, bu konuda ebeveynlere büyük görevleri düştüğünü söyledi.

Özellikle kimi ailelerin çocuklarını susturmak için kendilerine telefon veya tablet verdiğini, bu durumun büyük bir hata olduğunu ifade eden Atalay, bu sorunun çocukların ekran kullanımına sık maruz kalmasına sebep olduğunu kaydetti.

"Kontrolsüz kullanım gerileme meydana getiriyor"

Bilinçli teknoloji kullanımının çocuklarda sağlıklı bir ilerleme kat etmelerine neden olduğunu vurgulayan Atalay, "Kontrolsüz teknoloji kullanımı beraberinde gerileme meydana getiriyor. Aile olarak ilk başta kendimizden başlayıp çocuğa öyle yansımamızı beklememiz daha sağlıklı olacaktır. Biz sosyal medyayı ne kadar kullanıyoruz? Biz kullanırken çocuklara siz kullanmayından ziyade bizim onlarla kaliteli zaman geçirmemiz ve dikkatimizin onlarda olduğunu hissetmelerini sağlamalıyız." dedi.

"Ekranı bakıcı olarak kullanmamalıyız"

Ailelerin sık sık çocuklarıyla zaman geçirmeleri gerektiğini dile getiren Atalay, "Aileler ne kadar çok çocuklarıyla zaman geçirirse o kadar iyi olur. Aile saatinin bitiminde birbiriyle değerlendirmeleri paylaşmak çok kıymetli olur. Bu şekilde aile dinamiği artıkça teknoloji kullanımı da azalmaya başlar. Özellikle bu tatil döneminde ekranı bakıcı olarak kullanmamamız gerektiğinin altını çiziyorum. Çünkü bu dönemler çocuklarda risk dönemidir. Bu dönemde teknoloji kullanımı biraz daha artmış olabilir ama aile olarak biraz daha dikkatli ve süre kullanımın olduğu bir zaman olursa en azından bağımlılık önünde bir engel teşkil etmiş olur." diye konuştu.

"Teknolojiyi bilinçli kullanmayı sağlamalıyız"

Teknoloji çağında yaşadıklarını, temel amacın teknolojiyi kesmek değil bilinçli kullanmayı sağlamak olması gerektiğini ifade eden Atalay, şöyle devam etti:

"Teknoloji beraberinde ilerleme kat ederken, kontrolsüz kullanmak beraberinde bağımlılık getirir ve okulların açılmasıyla ders performansını da olumsuz etkilemeye başlar. Bağımlılığın bir takım semptomları da oluyor. Teknolojiyi çocuğun elinden aldığınız zaman hırçın ve saldırgan davranmaya başlar ya da söylememesi gereken şeyleri söylemeye başlar. Bu konuda aile olarak üzerimize düşen bilinçli teknoloji kullanımıyla ilgili ya da dijital içeriklerin yayın içeriği kaliteli olanlara dikkat etmek olmalıdır." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Her İşin Bir Ahlakı Vardır” konusu işlendi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=