Lütfen bekleyin..



Hem vatandaş hem de esnaf altın fiyatlarının yükselişinin durdurulmasını istiyor

08 Şubat 2024, 11:27 - Okunma: 1178

Altın ve döviz kurundaki artışı değerlendiren Batman’daki kuyumcular, satışlarının yarı yarıya düşmesinden; vatandaş ise altın alamamaktan şikâyetçi.

Altın fiyatları yükselmeye devam ediyor. Gram altının fiyatının 2 bin 70 lirayı, çeyrek altının ise 3 bin 400 lirayı geçmesi hem kuyucuları hem de vatandaşı olumsuz yönde etkileyeme devam ediyor.

Fiyatındaki artıştan dolayı halkın altın alamaz ve çocuklarını evlendiremez hale geldiğini belirten kuyumcular, altın fiyatlarının düşmesini beklediğini ifade ettiler.

Batman'daki kuyumcu esnafı Eyüp Başaran, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, altının son zamanların en yüksek seviyesine geldiğini ve bu artışların en büyük nedeninin ise dünyada yaşanan savaşlar olduğunu söyledi.

"Dünyada yaşanan savaşlar ve belirsizlikler altının artmasına neden oluyor"

Şu an altın piyasasının çok yüksek olduğunu belirten Başaran, "An itibariyle külçe altının gramı 2 bin 70 lira civarlarındadır. Altının yükselmesi bütün dünyada küresel olarak bir belirsizliğin hâkim olmasından kaynaklanıyor. Son üç yılda altın hiç ummadığımız kadar yükseldi. Pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı ve en son orta doğuda yaşanan Filistin, israil savaşı gibi bütün bu sebepler altının yükselmesine neden oluyor. Çünkü bu tür belirsizlikler ve istikrarsızlıklar olduğu zaman altın en güvenilir liman olarak gözüküyor ve rağbet gördükçe de yükseliyor. Yani altını yükselten altına olan rağbettir." şeklinde konuştu.

"Altının yükselmesini kuyumcular da istemiyor"

Altında yaşanan artışın, satışlarını yüzde 50 düşürdüğünü ifade eden Başaran, "Bizler de altında yaşanan bu artışlardan şikâyetçiyiz. Çünkü altın ne kadar yükselirse satışlarımız o kadar azalır. Şu an altının gramı bin 500 lira olsaydı daha çok satış yapardık ve haliyle daha çok kar ederdik. Altının bu kadar yüksek olması haliyle satışlarımızı da etkiliyor ve bu da yüzde 50 etkilemiş diyebiliriz. Bugün bir düğünün en asgari altını 500 bin liraya mal oluyor ve bu daha da yükselebiliyor. Temennimiz dünyadaki bütün çalkantıların sona ermesidir. Böyle olursa, piyasalarda rahatlar." dedi.

"Altın fiyatlarının düşmesini istiyoruz"

Evlenme yaşına gelen çocuklarını altın alamadıkları için evlendiremediklerini söyleyen vatandaş Kenan Durmaz, "Çocuklarım evlenme çağında ve bu şekilde ben nasıl altın alacağım? Altının gramı 500 liradan bir sene içerinde 2 bin lirayı geçti. Böyle olmamalı ve bu krizler nereye kadar gidecek? Nasıl olacak? Halk mağdurdur. Şu anda altın fiyatları çok yüksek. Bir çeyreğin fiyatı 3 bin 400 liraya dayanmış. Altın fiyatlarının düşmesini istiyoruz. İnsanların altın alma güçleri yok. İnsanlar evlenemiyor." ifadelerini kullandı.

"Altın alamadığım için çocuklarımı evlendiremiyorum"

Altın fiyatlarının düşmesi için devlete çağrıda bulunan Halit Toğ, "İki çocuğum bekârdır. Nasıl evlendireceğim? Bir emekli maaşıyla nasıl yapacağım? Altın çok pahalı. Gramı 2 bin lirayı geçtiği için nasıl alacağız? Devlet altında hiç indirim yapmıyor. Her şey çok pahalı durumda. Altın alamadığım için çocuklarım da benim gibi evde oturuyorlar. Altın fiyatlarının düşmesini istiyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=