Lütfen bekleyin..



Yüksek kira esnafa kepenk kapattırıyor!

16 Şubat 2024, 14:20 - Okunma: 1119

Batman'da kimi bölgelerde yaklaşık 200 bin lirayı bulan iş yeri kiralarının olduğunu belirten emlak danışmanları, yüksek kira artışlarının esnafa kepenk kapattırdığını söyledi.

Pandemiyle birlikte başlayan ve son yıllarda fahiş oranda artan kiralar yüzünden esnafın mağdur olduğunu ifade eden emlak danışmanları, bu durumun ciddi sıkıntıları beraberinde getirdiğini anlattı.

Batman'da artış gösteren iş yeri kiralarının adeta dudak uçuklattığını vurgulayan emlakçılar, yaklaşık 200 bin lirayı bulan kiraların olduğunu aktardı.

İş yeri kiralarının artarak devam ettiğine işaret eden emlakçı esnafı, bunun tek nedeninin ise denetimsizlikten kaynaklandığını düşünüyor.

Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun, İLKHA muhabirine, artan kiralar yüzünden esnafın kan ağladığını söyledi.

Abdürrahim Tosun

"Kiralar vicdani boyuta çekilmeli"

Ekonomik sıkıntıyı en çok esnafın hissettiğini dile getiren Tosun, "Esnafın yükü ağırlaştığı zaman toplum ekonomik olarak çökmeye mahkûm oluyor. Bundan dolayı esnafın sırtına binen bu ağır kira yükünün bir şekilde vicdani bir boyuta çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

"150-200 bin lirayı bulan kiralar var"

Ciddi bir ekonomik sıkıntının olduğunu ve bu sıkıntının herkese yansıdığını belirten Tosun, "Fakat böyle durumlarda dayanışma, karşılıklı fedakârlık, ahlakı ve vicdanı gözeterek kira artışlarına bir yön vermek gerekir. Birkaç yıl öncesinden bu rakamlar 5 bin, 7 bin ve 8 bin lira iken şu anda Batman'da maalesef 150-200 bin kirayı bulan rakamlar var. Çarşıyı gezdiğimizde onlarca dükkânın üzerinde 'kapatıyoruz' afişlerini görmemiz mümkün." diye konuştu.

"Buna bir çözüm bulunsun""

Kira yükünün artık dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Tosun, yetkililere çağrıda bulunarak şöyle devam etti:

"Mülk sahiplerinden de vicdanlı olmalarını rica ediyoruz. Devlet yetkililerinden de ricamız; Bu konu ile ilgili bir çalışma ve denetleme yapılsın ve bir çözüm bulunsun. Batman'ın en işlek caddesi olan Turgut Özal Bulvarında 20 bin lira olan dükkân kiraları şu anda 100 bin liraya dayanmış durumda. Bu da esnaflar açısından kaldırılabilir bir yük değildir."

Orhan Tuncer

"İş yerlerinin değer kazanması kiraları artırdı"

Kiraların esnafı zor durumda bıraktığını belirten bir diğer Emlak Danışmanı Orhan Tuncer, "Pandemi döneminde dükkânların değeri yerinde sayıyordu. Ama pandemiden sonra dükkânlar ve iş yerleri değer kazanınca kiralarda artış meydana geldi. Bu artışlarda fazla olunca esnafı zor durumda bırakıyor. Bu artışların yüzde 50 oranında olması makul seviyelerdedir. Ama onun üstü tabi ki kiracıyı zor durumda bırakıyor." ifadelerini kullandı.

"Devlet kiracıyı korumalı"

Yüzde 100'ün üzerinde kira artışı yapan yerlerin olduğunu ifade eden Tuncer, şunları söyledi:

"Bu durum kiracıyı zor durumda bırakıyor ve maalesef zamanla işi bırakmak zorunda kalıyor. Kira artışları çoğu esnafın iş yerlerini kapatmalarına neden oldu. Bu da tabi ki istihdam kaybına neden oluyor. Devlet bu kira artışlarına karşı mülk sahiplerine karşı kiracıyı koruyacak bir denetim mekanizmasını kurması gerekir." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=