Lütfen bekleyin..



Hassas tarım ve tarımda enerji verimliliği projelerinde kapanış toplantısı yapıldı

26 Eylül 2024, 10:00 - Okunma: 1532

Batman Üniversitesinde GAP destekli "Hassas Tarım Sistemleri ve Tarımda Enerji Verimliliğinin Teşvik Edilmesine Yönelik Eğitim, Bilinçlendirme ve Mentörlük Desteği" projesi kapsamında değerlendirme ve kapanış programı düzenlendi.

Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş’in katıldığı programda proje sunumları yapıldı.

Batman Üniversitesi Enerji Koordinatörlüğü öncülüğünde yürütülen “Hassas Tarım ve Tarımda Enerji Verimliliği” başlıklarıyla proje sunumları gerçekleşti.

Program, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Batman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmasında; hassas tarım, enerji verimliliği ve yerli-millî kaynakların kullanımının ülkenin en önemli politikalarından biri olduğuna değinen Rektör Demir, "Üniversitemiz tarım alanındaki ar-ge projeleri için TÜBİTAK, GAP ve BAP araştırma geliştirme desteklerinden faydalanmak amacıyla çalışmalar yapmış olup Üniversite-Sanayi İş Birliği çatısında ise KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri almaya hak kazanmıştır. Hassas tarım, eski üretim usullerinin üretimde terk edildiği ve ekili alanlarda mahsullerdeki değişikliği yüksek teknolojiyi kullanarak ölçmek ve arazileri verimli şekilde kullanmak için uygulanan yöntemlerin tümünü ifade ediyor. Sulama yöntemi, ekim işlemleri, gübreleme takviyesi gibi uygulamalarda artık hassas tarım yöntemleri tüm dünyada yaygınlaşmaktadır. Özellikle de tarım alanlarının verimli kılınması, yılda en az iki ürün ekiminin yapılması, ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi hususunu ısrarla vurgulayan ve bu yöndeki uygulamaların geliştirilmesine öncülük eden Sayın Valimize teşekkür ediyorum." dedi.

Tarım alanında tüketilen enerjinin verimli kullanılması ile millî kaynakların dışa aktarılmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği ve daha uygun maliyetli bir üretime olanak sağlandığını ifade eden Rektör Demir; "Bu vesile ile dünyanın yöneldiği yerde ülkemizin üretimini geliştirmek ve bölgesel kalkınmayı katkı vermek amacıyla Üniversitemizce enerji alanında üç ayrı proje başlığı altında yürütülen çalışmalarımıza hassas tarım sistemleri ile tarımda enerji verimliliği projesini de ekledik. Üniversitemizin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Program kapsamında enerji alanında ihtisaslaşmasının ardından yürüttüğümüz projeleri enerji vadisi, enerjide yeni trendler ve enerji ve sanayi temasıyla 2025 yılına kadar tamamlamayı planlıyoruz. ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Tarım İnovasyon Merkezi tarafından sunumu yapılan yapay zeka destekli tanıtım filminin ardından proje sunumlarına geçildi.

Program, proje sahiplerinin sunumlarının ardından sona erdi. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman ÖNDER İl Başkan Yardımcısı Veysi Özgül, imam hatip okullarına yöneli..
Batman Valisi Ekrem Canalp tarafından hayata geçirilen, İl Milli Eğitim Müd..
İlkokuldan üniversiteye kadar tüm eğitim hayatını birincilikle tamamlayan, ..
Uzman Eğitimci Zeyneddin Güler, dijital çağın gençler üzerindeki etkilerine..
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen ve yaklaşık bir yıl süren..
Batman'da öğrenci velisinin silahla okul bahçesine girmesi, öğretmen ve..

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=