Lütfen bekleyin..



HÜDA PAR'dan Sur mağdurlarına anlamlı ziyaret

29 Şubat 2016, 14:41 - Okunma: 2071

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı Sur ilçesindeki çatışmalardan dolayı göç eden aileleri ziyaret etti.

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, il başkan yardımcısı Metin Turan ve partililerden oluşan bir heyet Sur ilçesindeki çatışmalarda mağdur olup göç eden aileleri ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Kendilerini ziyaret eden HÜDA PAR heyetine yaşadıkları sıkıntıları anlatan Sur sakinlerinden Hüseyin Ateş, Sur’da Kürt halkının hakları için çatıştıklarını iddia edenlerin İslam'la hiçbir alakalarının olmadığını söyledi.

“Bunların İslam’la Kürtlükle alakaları yok”

Ateş, "Bir daha bana Sur'a gel deseler hayatta gitmem oraya yerleşmem. Zaten her yer harap olmuş, viran olmuş... Kim bunların Müslüman olduğunu söylese de ben kesinlikle Müslüman olduklarına inanmam. Çünkü kendim gördüm ve yaşadım. Bunların İslam’la Kürtlükle alakaları yok, hepsi bir menfaat peşinde. Onlar dahi ölülerinin şehit olmadığını biliyor. Ölülerini de enkazlara atıyorlar. Ya kuyulara atıyorlar ya yakıyorlar. Birkaç tanesini de eve atıp evin duvarını üzerine yıkarak cenazeyi enkazda bıraktılar." şeklinde konuştu.

“Sizin ve 72 İslami STK'nın yardımıyla geçinme imkânı bulabiliyoruz"

Yaşanan çatışmalardan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadığını belirten Hacı Ahmet ise evden taşındıktan sonra kendilerinin Sur’dan çıkmalarına izin verilmediğini belirterek, “Gitmemize izin vermediler, yasaktır gidemezsin dediler. Ben sizden izin istemiyorum dedim. Ben gidiyorum, öldürseniz de gideceğim dedim. Çıktık ve barikatları geçtikten sonra arkamızda kalan bir barikatta bizi korkutmak için bomba patlattılar. Çok şükür şimdi taşındık oğlumun evinde kalıyorum ama imkânlarımız biraz iyileşince bir ev tutarım inşallah. Gerçi eşyalarımız Sur'da kaldı. Bir ev tutalım gerisi Allah Kerim. Allah sizden razı olsun. Sizin ve 72 İslami STK'nın yardımıyla geçinme imkânı bulabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sur mağdurlarını ziyaret edip sorunlarını dinleyen HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu gördükleri hakkında yaptığı değerlendirmede ise yaşanan mağduriyetin halkı perişan ettiğini, halkın yaşanan bu kirli çatışmanın tarafı olmadığını herkesin görmesi gerektiğinin altını çizdi.

“İmkânlar dâhilinde çözümler üretmeye çalışıyoruz"

Ailelere yaşadıkları mağduriyetlerden dolayı geçmiş olsun dileklerinde bulunan Tanrıkulu, halkın sorunlarını dinlemek ve yaşadıkları sıkıntıları yerinde görmek için bir ziyaret programı başlattıkları söyledi.

Tanrıkulu, Diyarbakır İl Başkanlığı, Kayapınar ve Bağlar İlçe Başkanlıkları olarak heyetler halinde mağdur aileleri ziyaret ettiklerini ve yaşanan sıkıntılar tespit ettiklerini belirterek  “İnşallah elimizden geldiği kadar sorunlarınızı dile getirir ve yine imkânlar dâhilinde çözümler üretmeye çalışıyoruz." dedi.

“Oluşan manzaralar Suriye’yi aratmayacak bir düzeyde”

Yaptıkları ziyaret programı çerçevesinde bir değerlendirme yapan Tanrıkulu, PKK’nin çatışmaları şehir merkezlerine taşımasıyla birlikte gelen devlet müdahalesinin ve operasyonların halkı çok mağdur ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Halkımız büyük bir mağduriyet yaşadı. Özellikle çatışmaların yaşandığı ilçelerde halk büyük bir mağduriyet yaşıyor. Oluşan manzaralar Suriye’yi aratmayacak bir düzeyde. Biz HÜDA PAR olarak ve İslami STK’larında desteğiyle beraber halkımız mağduriyetini gidermek için şu ana kadar elimizden gelen yardımları yapmaya çalıştık ve halen de yapıyoruz. Bu ailelere yapmış olduğumuz ziyaretlerle de şikâyetlerini de dinledik.”  

“Bu mağduriyetlerin giderilmesini sağlayacak olan yegâne merci de devlettir”

Mağdur ailelerin dile getirdikleri sıkıntılar hakkında da bir değerlendirmede bulunan Tanrıkulu, ailelerin en büyük mağduriyetlerinin iş bulamamak ve geçinme hususunda yaşadıkları sıkıntı olduğunu belirtti.

Devletin mağdur olan ailelere kira yardımında bulunduğunu ancak kalabalık ailelerin geçinme konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Tanrıkulu, geçimlerini Sur ilçesinde olan gayrimenkulleri üzerinden yapan ailelerin gelirlerinin kesilmesinin de ayrıca büyük bir mağduriyet oluşturduğunu belirtti.

Tanrıkulu, “Sur bölgesinde olup da kiraya verdikleri evlerinin ya da dükkânlarının kirasıyla geçimini sağlayan ailelere bu konuda hiçbir yardım yapılmamaktadır. Oysaki bu aileler kiracılar çıktıktan sonra evlerini kiraya verememiş, dükkânlarından aylardır kira alamamaktadırlar. Tüm bunları görülmesi lazım. Sur bölgesinde kayıtdışı çalışan yüzlerce irili ufaklı işyerleri var. Bunların birçoğunun ya işyerleri tahrip edilmiş, malları talan edilmiş ya da aylardır işyerlerini açamadıkları için büyük bir mağduriyet söz konusu olmuştur. Bir hakikat vardır ki; bu insanların bir mağduriyeti söz konusudur ve bu mağduriyetlerin giderilmesini sağlayacak olan yegâne merci de devlettir.” İfadelerini kullandı.

“Bu borçların ertelenmesi yaraya merhem olmayacak”

Sur ve benzeri çatışmaların yaşandığı yerleşim yerlerindeki esnafların vergi borcu ve SGK Prim borçları hakkında da kısa bir değerlendirme yapan Tanrıkulu, esnafın bu borçlarının ertelenmesinin yaraya merhem olabilecek bir uygulama olmadığını belirterek devletin bu borçları tümden silmesi gerektiğini belirtti.

“Çocuklar bu yıl içerisinde neredeyse hiç okula gidemediler”

Sur ve onun durumunda olan çatışmaların yaşandığı yerleşim yerlerinin en büyük mağdurlarından birinin de çocuklar olduğunu belirten Tanrıkulu, çocukların özellikle eğitim noktasında büyük bir sıkıntı yaşadıklarının altını çizdi.

Tanrıkulu, “Çocuklar bu yıl içerisinde neredeyse hiç okula gidemediler. Çocuklarımızın geleceği için acilen bu durumun telafi edilmesi ve devam eden bu sıkıntıya kalıcı bir çözümün bulunması gerekir.” dedi.

Sur ve Cizre başta olmak üzere çatışmaların yaşandığı yerleşim yerlerinde hedef alınan tarihi kültürel değerlerinde hedef alınmasına tepki gösteren Tanrıkulu, bu mirasın korunmasının ehemmiyetine dikkat çekti.

“Diyalogla, konuşarak meselelerin halledilebileceğine inanıyoruz”

Özellikle kutsal dini mekânların hedef alınmasının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunun altını çizen Tanrıkulu sözlerine şöyle devam etti:

“Kutsal mekânlarımızın olduğu tarihi ilçelerde yaşanan bu çatışmalar büyük bir tahribata sebebiyet veriyor. Kültürel miraslarımız büyük bir tehlike altında. Hatta birçok tarihi mekân yaşanan bu çatışmalarda büyük bir tahribata uğramış bulunmaktadır. Katledilen insanlarımızın sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Buradan bir kez daha sesleniyorum! Bu çatışmalar derhal son bulmalıdır. Bu çatışmaların hiçbir kesime fayda vermeyeceği aşikârdır. Çünkü şiddetle, kaosla, tehditle, şantajla halkın benimsemediği, halkın tamamen karşı çıktığı, destek vermediği bir şeyi onlara dayatamazsınız, kabul ettiremezsiniz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; yaşanan bu çatışmalar sadece ve sadece yaşadığımız coğrafyamız üzerine kirli emeller besleyen emperyalist ülkelerin işine yarayacaktır. Onun için bir an evvel bu şiddet sarmalından vazgeçilmelidir. Hangi ideolojiye ve düşünceye sahip olurlarsa olsun bu bölgede faaliyet yürüten tüm parti, STK ve oluşumların bir araya gelerek bir an önce bunu engellemesi ve yanan bu ateşe bir su serpmesi gerekiyor. Diyalogla, konuşarak meselelerin halledilebileceğine inanıyoruz.”

“Anadilde eğitim ve öğretim kabul edilmeli Kürtçe ikinci resmi dil olmalıdır”

Kürt meselesinden kaynaklı sorunların son bulması noktasında en büyük görevin devlete düştüğünü belirten Tanrıkulu, devletin, yaşanan tüm bu sorunların önüne geçmek için atacağı öncül adımın Kürtlerin temel, meşru haklarını vermeye yönelik adımları olması gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu sözlerini şöyle bitirdi: “Halkın bu gün PKK’ye destek vermiyor olmasını devlet, halk meşru haklarından vazgeçti şeklinde okumamalıdır. Bu noktada adım atmaları gerekiyor Kürtlerin genel olarak talep etmiş oldukları temel insani hakları vardır ki bu haklar ne PKK’ye endeksli haklardır, ne de onunla konuşulacak haklardır. Bu haklar Allah’ın bütün insanlara vermiş olduğu fıtri haklarıdır. Bu haklardan biri ve en önemlisi ise ana dilde eğitim ve öğretimdir. Hükümet bunu kabul ettiğini açıklamalı, Kürtçeyi ikinci resmi dil olarak kabul etmelidir. Bu gibi adımların atılması halinde biz inanıyoruz ki bu şiddet ortamı büyük oranda son bulacaktır.” 

huda-pardan-sur-magdurlarina-anlamli-ziyaret.jpg

huda-pardan-sur-magdurlarina-anlamli-ziyaret-001.jpg

huda-pardan-sur-magdurlarina-anlamli-ziyaret-002.jpg

huda-pardan-sur-magdurlarina-anlamli-ziyaret-003.jpg

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Cihad Altun, ‘Engelliler Haftası’ neden..
Batman'da 6 yaşındaki küçük kız çocuğu Hayrunnisa Yanaç, harçlıklarını ..
Bahar aylarının başlamasıyla beraber taze peynir üretiminin başladığını ifa..
Gençliğinde kıtlık olduğunu, çoğu şeyi bulmakta yoksun olduklarını ama huzu..
Cuma Hutbelerinde “Medeniyetimiz, Vakıf Medeniyetidir” konusu işlendi...
10-16 Mayıs "Engelliler Haftası" nedeniyle yaşadıkları sorunları ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=