Lütfen bekleyin..



"Medreseler insan yetiştiren kurumlardır"

31 Ekim 2016, 23:22 - Okunma: 2618

Batman’da düzenlenen merasimle ilmi tedrisatını bitiren 9 ilim talebesine icazet programında konuşan İl Müftüsü Turgut Erhan, medreselerin insan yetiştiren kurumlar olduğunu söyledi.

Batman merkeze bağlı Demiryolu (Tılmerç) Köyü'nde bulunan Hasaniye Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda eğitim alan 9 erkek öğrenci icazet aldı.

Tefsir, Siyer, Fıkıh, Sarf ve Nahiv dallarında yaklaşık 7 sene eğitim alan talebeler düzenlenen törenle icazetleri verildi.

Yapılan törene Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, Suriye Emevi Camii müezzinlerinden Hafız Şeyh Munir Abdulcevad,  STK temsilcileri, çok sayıda bölge âlimi, kanaat önderleri ile vatandaşlar katıldı.  

Hafız Şeyh Munir Abdulcevad'in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan tören ilahi ve kasidelerin okunmasıyla devam etti.  

Kur'an tilavetinin ardından Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, medrese eğitimi ve önemi hakkında bir konuşma yaptı.

"İslam dini ilim dinidir"

İlim ve irfanın ilk emri olan oku emrini yerine getiren öğrencilerle bir araya gelenlerin Allah'a hamd etmesi gerektiğini ifade eden İl Müftüsü Erhan, "Hiç şüphesiz İslam dini bir ilim dinidir. Bir irfan dinidir. Bir medeniyet dinidir. İnsanı yönlendiren, insanı kainata halife kılan yüce Rabbimiz insanı akıl gibi bir nimetle donatmış ve o bilgi sayesinde bütün mahlukata efendi kılmıştır. İşte bilgi edinmenin en önemli ve en temel görevi onu okuyabilmektir. Allah'ın bizlere o son peygamber ve onun ümmetine ilk rahmeti, ilk nimeti ve ilk emri okudur. İşte icazet alan kardeşlerimiz Allah'ın o ilk rahmetini, ilk nimetini ve mağfiretini okuyabilmek için senelerini ömürlerinin en önemli kısımlarını burada geçirdiler mükâfatını da Allah'tan bekleyen kardeşlerimize ne mutlu." dedi.  

"Medreseler insan yetiştiren kurumlardır"

Toplumu cehaletten kurtaran mekanların medreselerin olduğuna dikkat çeken Erhan, "Bugün o cahiliye çağındaki her çeşit değer ölçülerini yitirmiş olan o sosyal yönden çok kötü durumda bulunan bugünkü toplumu bu durumdan kurtaracak olan işte bu mekanlarda okuyan ilim-irfan öğrenen ve öğrendiklerini de hayata geçirecek bu öğrencilerdir. Önemli olan bilgi sahibi olmak ve bilgiyi beynine depolamak değildir. Önemli olan o bilgiyi hayata geçirebilmektir. Önemli olan o bilgiyi hayata geçirebilmek ve o bildiklerimizi hayatta yaşayabilmektir. Önemli olan kal değil haldir. İşte medreseler o bilgiyi kalden hale geçirebilecek insan yetiştiren kurumlardır." ifadelerini kullandı.

"Muhammed'i bir edeple edeplenmemiz gerektiğini öğrendik"

İcazet alan öğrenciler adına öğrencilerden Sadık Deniz, "Ömrümüzün en önemli bir bölümünü teşkil eden gençliğimizi El Medresetül Hasaniyye'de ve mübarek medreselerde de bizlere evvela bir valideden daha şefkatli, bir pederden daha mürabbi, bir tabipten daha müdavvi ve önemlisi her hali ve kaaliyle efendimiz salatu ve selamı kendine rehber edinen üstadımızın rahlei tedrisinde geçirdiğimizden dolayı kendimizi çok mesut ve bahtiyar biliyoruz. Üstadımıza kıyamete kadar minnettar olduğumuzu belirtmek istiyoruz." dedi.

Deniz, "Bizler takriben 7-8 sene süren bu muazzam ilim yolculuğumuzda mübarek üstatlarımızdan sağlam akide yani ehlisünnet ve cemaat büyüklerinin açmış oldukları cadde de yürümeyi ve en önemlisi Muhammed'i bir edeple edeplenmemiz gerektiğini öğrendik." diye konuştu.  

Molla Muhammed Sabri Ortanç ile Molla Ahmet Astan tarafından toplu icazet metni okundu. Okunan icazet metninin ardından 9 âlime icazetleri verildi. Camide kılınan namazın ardın katılımcılara öğle yemeği verildi. (M.Sait Çelik-İLKHA)  

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Medeniyetimiz, Vakıf Medeniyetidir” konusu işlendi...
10-16 Mayıs "Engelliler Haftası" nedeniyle yaşadıkları sorunları ..
Batman'da bir kadın, umreye gitmek için biriktirdiği parayı Gazze'y..
"Vakıflar Haftası" dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Peygamber Sev..
Batman'da düğünlerini yapan, Oslun ve İrtem aileleri, Gazze'de yaşa..
Yeşilay Batman Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte, sağlıklı yaşama ve ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=