Lütfen bekleyin..



Batmanlılar: İnancımızı ve kültürümüzü temsil etmeyen isimler kaldırılsın!

29 Haziran 2017, 12:30 - Okunma: 1786

Batmanlılar, DBP’li belediye yönetimi zamanında kentin cadde, sokak ve parklara verilen isimlerin halkın kültür ve inancından uzak olduğunu belirterek, bu isimlerin kaldırılmasını istediler.

Önceki belediye yönetimi tarafında cadde, sokak ve parklara verilen inanç, kültürlerine aykırı isimlerin kaldırılmasını isteyen Batmanlılar, belediyeden buna yönelik çalışma başlatmasını istedi.

DBP’li belediye yönetimi tarafından kentin cadde, sokak ve parklara verilen isimlerin halkın kültür ve inancından uzak olduğunu söyleyen Batmanlılar, “Biz inancımızı ve kimliğimizi temsil etmeyen isimlerin kaldırılmasını istiyoruz” diyerek belediyeye çağrıda bulundu.

Kendi cadde ve parklarına İslam ve kültürlerine aykırı isimlerin verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Batmanlılar, kendileri tarafından kabul görmüş, örf ve kültürlerine yakışan isimlerin cadde ve parklara verilmesinin daha uygun olacağını belirttiler.

Belediye yönetiminden temennilerinin yabancı ve gayri Müslimlerin isimlerinin cadde ve parklardan kaldırılması olduğunu söyleyen Emrullah Güneş, “Batman’ın çeşitli mahallelerinde ve parklarında gayri İslami kimselerin isimlerinin verilmesi kabul edilemez bir durumdur. Yabancı isimlerin veya gayri Müslimlerin isimlerinin verilmesi yerine insani ve İslami tanınan, bilinen ve mütefekkir insanların isimlerin verilmesinin daha da iyi olacağını düşünüyorum. Belediye Başkanvekilinden istiyoruz ki, bilinen İslam’a mal olmuş, bu halka, bu ülkeye mal olmuş kimselerin isimlerin verilmesi, bu yabancı ve gayri Müslim isimlerin parklarımızdan kaldırılmasıdır.” dedi.

“Kültürümüzü yansıtan isimlerin verilmesi geleceğimiz için önemlidir”

İsimlerin halkın bilinçaltında yer edindiğini dile getiren Nurullah Çiftçi, “Özellikle medeniyet şehirlerle kuruluyor ve bu medeniyetin kuruluş aşaması olan şehirlerdeki isim süreci çok önemlidir. Batman’da park ve bahçelere verilen isimlerin bölgemizin insanlarından çıkmış olan insanların isimlerinin verilmesi çok önemlidir ve bu da gelecek yeni neslin bilinçaltında bu isimler yer edinir. Verilen isimler başka kültürler için önemli olabilir ama özellikle bizim kültürümüz için önemli olan isimlerin verilmesi hem geçmişimiz için hem de geleceğimiz için bilinçaltımızda ve kültürümüzde yeni şeyler ifade edilir ve insanlarımız bu isimler ve kültürlerle büyümüş olur. Talebimiz; bizim kültürümüzü yansıtan ve özellikle bizim bölgemizden çıkmış insanların isimlerinin bu park ve bahçelere verilmesini istirham ediyoruz.” diye konuştu.

“Ahlakımıza, dinimize uygun isimlerin verilmesini istiyoruz”

Belediyeden kültür ve inançlarına uygun isimlerin park ve caddelere verilmesi noktasında bir çalışma yürütmesini talep eden Mehmet Tahir Direk, “Biz belediyeden bu cadde ve parklara verilen gayri ahlaki ve İslami isimlerin değiştirilmesini talep ediyoruz. Yerel olur, İslami isimler olur. Bizim ahlakımıza, dinimize uygun isimlerin verilmesini istiyoruz. Bu konuda belediyenin bir çalışma yapmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“15 Temmuz şehitlerinin isimleri de verilebilir”

Park ve caddelere 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin verilebileceğini vurgulayan Yavuz Yansıt ise şunları söyledi: “Batman’da yaşayan bir vatandaş olarak belediyeden beklentimiz; değişik isimlerle park, bahçe veya bulvarların Batman’ın örf ve adetine uyacak isimlerle zikredilmesini istiyoruz. Bu park ve bahçelere 15 Temmuz şehitlerinin isimleri de verilebilir. Belediye başkanından böyle bir beklenti içindeyiz. Gayri İslami isimlerin kaldırılmasını istiyoruz. Batman’ın örf üne ve adetine uyacak isimlerin verilmesini istiyoruz. Bu çağrımıza kulak verilmesini istiyoruz.”

“Batman halkını temsil edecek isimler verilsin”

İdeolojik olarak gayri Müslimlerin isimlerinin park ve caddelere verilmesini tasvip etmediklerini kaydeden Cemal Aslan, “Önceki belediye yönetimi tarafından park ve sokaklara verilen isimler halk tarafından kabul edilecek bir şey değildir. Halk eleştiriyor, belki de korkudan kimse açığa vermiyor. Kimi parklara gayri Müslimlerin isimleri verilmiş, oysaki Batman halkı Müslüman, namusuna, dinine düşkün bir halktır. Park ve sokaklara verilen gayri Müslimlerin isimleri sorulursa binde birde kim olduklarını bilmez. İdeolojik olarak sokaklara verilen isimler de aynı şekildedir. Sokak ve parklara Batman’ın tümünü kapsayacak şekilde ortak isimlerin verilmesi arzumuzdur. Belediye tarafından bu isimlerin değiştirilmesi ve Batman halkını temsil edebilecek isimlerin verilmesi daha uygun olacaktır. İdeolojik ve gayri Müslimlerin isimlerin park ve sokaklara verilmesi Batman halkı için tasvip edilecek bir durum değildir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir araçta yapılan aramada yangın tüpünün içine gizlenmiş bir..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararıyla bugünden itibaren katk..
Batman Şoförler Odası Başkanı Cemil Turan, yaptığı yazılı açıklamada, uzun ..
Batman'ın henüz şehirleşme anlamında hak ettiği noktada olmadığını beli..
Batman'da uyuşturucu satıcılığı yapanlara yönelik düzenlenen operasyond..
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, özel bakıma muhtaç hastaların genel a..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=