Lütfen bekleyin..



Batmanlı vatandaşlar: 65 yaş üstü kısıtlamaları iyi ama tedbirler yetersiz

16 Ağustos 2020, 19:15 - Okunma: 1810

Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 65 yaş ve üzeri kimi vatandaşlar kararı olumlu bulurken, çalışmak zorunda olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise, alınan kısıtlama kararının iyi ama tedbirlerin yetersiz olduğunu belirttiler.

Son zamanlarda vaka sayılarının artmasından dolayı Batman başta olmak üzere birçok il valiliği, Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirdi.

Haziran ayında normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte Batman’da Covid-19 vaka sayıları hızla arttı.

Son zamanlarda Batman’da vaka sayılarının hızla artması nedeniyle Batman Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 65 yaş ve üzeri vatandaşların, hastalığın bulaşma riskini artıran düğün, nişan gibi toplu organizasyonlara katılımlarının 15 Ağustos itibariyle yasaklandığını, duyurdu.

Bu kapsamda 65 yaş ve üzeri vatandaşların 15 Ağustos’tan itibaren sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla her gün 10.00-17.00 saatleri arasında dışarı çıkabilmeleri, bu saatler dışında sokağa çıkmalarının yasaklandığı bildirilmişti.

Sağlık açısından alınan kararın yerinde olduğunu belirten Batmanlılar, yasak saatlerine uyacaklarını belirtirken, çalışmak zorunda olanlar ise, çalışamadıkları takdirde zor durumda kalacaklarını ifade ediyor.

“Tedbirler erken alınsaydı hastalık bu kadar yayılmazdı”

Tedbirlerin geç ve yetersiz olduğunu belirten vatandaş Nezir Demir, “Hastalığı ciddiye alıp tedbirler erken alınsaydı hastalık bu kadar yayılmaz ve bu kadar insan hayatını kaybetmezdi. Kaderimiz Allah’ın elindedir ve inanıyoruz ama devletin de sorumlulukları ve alacağı kararlar vardır. Kısıtlama saatlerinin 10.00 ile 17.00 arasında olması bence iyi. Devlet ne kadar tedbir alırsa o kadar iyidir. Cenabı Allah Coronavirus hastalığını içimizden tez zamanda çıkarır inşallah.” diye konuştu.

“Benim gibi işyeri olanlar ne yapsın”

Esnaflar için kısıtlama saatlerinin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Esnaf Abdulvahap Sav, “65 yaş üstü için alınan kısıtlama kararı bizim gibi esnaf için çok zor bir durum. Çünkü benden başka işyerimi açacak kimsem yok. İş yerimi kapatırsam kiramı ve masraflarımı çıkaramam. Alınan kararın iyi ve faydalı olduğunu biliyorum ama benim gibi işyeri olanlar ne yapsın. Sabah erken açıp akşama doğru kapatıyorum.” dedi

“Marketlerdeki sebze ve meyvelere herkes çıplak elle dokunuyor”

Sokağa çıkma kısıtlamasından haberinin olmadığını belirten vatandaş Hüseyin Demir, “77 yaşındayım çıkan yasaktan haberim yok. Kimse bana söylemedi. Tedbirler iyidir. Virüsün durdurulması veya önünün alınması gerekir. Yetkililer insanlara; dışarı çıkmayın, sosyal mesafenizi koruyun,  birbirinizde uzak durun ve ellerinizi yıkayın diyorlar. Şimdi ben markete gidip sebze alacam ama en az 20 kişinin ellediği sebzeye dokunacağım, nasıl olacak?” ifadelerini kullandı.

“Bazıları için iyi olabilir ama bizim için iyi değil”

30 yıldır günlük işlerde işçi olarak çalışan ve kendisi dışında evinde çalışanın olmadığını belirterek Selim Gök, “Batman Cumhuriyet meydanında 30 yıldır ekmek parası için amele olarak çalışıyorum. 65 yaş kısıtlama uygulamasının sabah saat 10.00’dan akşam 17.00’ye kadar olması bazıları için iyi olabilir ama bizim için iyi değil. Çünkü bizim gibi amelelerin işi sabah erken başlayıp akşam beş gibi bitiyor. Sayın valimizden bizim gibi çalışmaya mecbur olan vatandaşlar için ayrı bir uygulama veya kolaylık sağlamasını istiyoruz. Ben çalışmazsam çocuklarım aç kalır. 6 nüfusum var, ben çalışmasam eve ekmek getirecek kimsem yoktur.” dedi

“Saatlerin değişmesi herkesin sağlığı için iyi olacak”

Yaşlı vatandaşların dışarı çıkma saatlerinin değişmesi gerektiğini belirten Vatandaş Hayrettin Filiz, “65 yaş üstü vatandaşlar için dışarı çıkma kısıtlaması insanların sağlığı ve hastalığın yayılmaması için alınan bir karar ama dışarı çıkma saatleri bence sabah 10.30 kadar dışarı çıkıp işlerini halledebilirler. Ya da akşamüzeri 1 veya 2 saat izin verilip parklara gidip oturabilirlerse daha iyi olacağını düşünüyorum. Alınan karara göre saat 10.00 ile 17.00 arasında 65 yaş üstü yaşlılarımız çıkabilirler. Bence o saatlerin değişmesi her kesin sağlığı için iyi olacak diye düşünüyorum.” dedi. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçan ve ekip aramasın..
Batman çıkışında bir kontrol noktasında birden alev alan otomobil kullanılm..
Her yıl sulama kanalı, baraj ve göletlerde serinlemek isteyen onlarca çocuk..
Batman Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri, düzenledikleri kitlesel bas..
Batman'ın Kozluk ilçesinde uyuşturucu madde bulunduğu belirtilen bir ev..
ABD'deki üniversitelerde siyonist işgal rejiminin Gazze saldırılarına t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=