Lütfen bekleyin..



Fıstık hasadına başlayan çiftçiler fiyattan memnun değil

10 Eylül 2021, 15:10 - Okunma: 445

Yüksek gelir getiren ve son yıllarda Batmanlı çiftçilerin gözde ürünü olan fıstık hasadına devam eden çiftçiler, bu yıl yaşanan kuraklıktan az etkilenmenin sevincini yaşarken, piyasada belirlenen fiyattan ise memnun olmadığını belirtti.

Bu sene kuraklıktan en az etkilenen kesim fıstık üreticileri oldu. Batman’da birkaç gündür fıstık hasadına başlayan çiftçiler, geçen yıl kilosu 50 liranın altına inen fıstık fiyatının bu sene piyasada 60 ila 65 lira arasında olmasını düşük buldu.

Hasat yapmanın sevinci içerisinde olduklarını ifade eden çiftçiler, hasat yaptıkları fıstığı satmayarak fiyatın yükselmesini bekleyeceklerini belirtti.

Fıstık hasadına başlayan çiftçiler fiyattan memnun değil

Kent genelinde devam eden fıstık hasadına ilişkin konuşan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ise bu sene yaşanan kuraklıktan fıstığın çok etkilenmemesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Fıstık hasadına başlayan çiftçiler fiyattan memnun değil

“Kuraklık çok etkilemedi”

Bu yıl fıstığın kilosunu 70 liranın üzerinde beklediklerini dile getiren Aydiş, “Bu sene bir kuraklık söz konusu. Bu kuraklık fıstığın yüzde 50’ye yakınını etkiledi. Ama işin sevindirici tarafı bu sene fiyat daha iyi. Geçen sene fıstık çoktu ama fiyatı 50 liranın altına düşmüştü. Bu sene fıstığın kilosunu 70 liranın üzerinde bekliyoruz. Bu durumda çiftçimizin kuraklıktan çok ciddi anlamda etkileneceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla çiftçimizde mutludur.” diye konuştu.

Fıstık hasadına başlayan çiftçiler fiyattan memnun değil

“Fıstığa verilen fiyat bize göre düşük”

Fıstık veriminin her sene daha da arttığını belirten çiftçi Mahsum Cihangir, piyasada belirlenin fiyatın düşük olmasından dolayı bir süre bekleyeceklerini kaydetti.

Fıstığın kilosunun 65 lira civarında olduğunu, bu fiyatı düşük bulduklarını vurgulayan çiftçi Yılmaz, şunları söyledi:

“100 dönüm arazime 7 sene önce fıstık ektik. Geçen sene fıstık tarlamdan 3 ton verim elde ettim. Bu sene ise 4 buçuk ton verim bekliyorum. Köyümüzde fıstık ektikten sonra çevremizdeki köylerde fıstık ekmeye başladılar. Geçen sene fıstığın kilosunu 50-55 lira arasında sattık. Bu sene ise 65 lira civarında fiyat veriliyor. Fıstığa verilen fiyat bize göre düşük. Fıstık fiyatının yükselmesini bekleyeceğiz.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=