Lütfen bekleyin..



​Batman’da ücretsiz SMA taramasına başlandı

30 Aralık 2021, 17:03 - Okunma: 2582

Batman’da SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı başladı.

SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan taramalara aile hekimliklerinde kan örneği kabulüne başlandı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, şunları söyledi:

"SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan ücretsiz tarama programına aile hekimlerimizde başlamış bulunmaktayız. Program kapsamında evlilik öncesi sağlık raporu almak için Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran ve hala evli olup, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimize talepleri doğrultusunda ücretsiz tarama testi yapılabilecektir."

"Evlilik öncesi tarama testlerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz"

Pamukçu, "Kişilerin taşıyıcı olması ve şüpheli çıkması durumunda aile hekimliği bilgi sistemleri ile test sonuçları aile hekimliğine düşmekte ve kişiler bilgilendirilerek tıbbi genetik uzmanlarına yönlendirilecektir. Her ne kadar bu tarama programını anne ve baba adaylarının üzerinden yapıyor olsak da bizim asıl hedefimiz çocuklarımız. Onlar sağlıklı bir şekilde dünyaya gelsin diye bu taramaları yapıyoruz. Bu yüzden tüm evli çiftlerden aile hekimlerinin önerileriyle birlikte, evlilik öncesi tarama testlerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Tarama testinde öncelikle erkek eş adayından kan numunesi alınarak genetik laboratuvarlarında çalışılacak olup, kişide şüpheli test sonucuna ulaşılması durumunda kadın eş adayına da tarama yapılacaktır." dedi.

"Düğün öncesi SMA testi yapmaya geldim"

Kültür Aile Sağlığı Merkezine başvuran ve bu hizmetten faydalanan 27 yaşındaki vatandaş Bilal Bardakçı ise şunları söyledi: "Nişanlıyım ve yakında evleneceğim. SMA testini kesinlikle herkesin yaptırması gerekiyor. İleride çocuklarımızın sağlıklı olup olmayacağını öğrenerek buna göre de önlem almış olacağız. Çocuklarımızın sağlığı için bu testi her çift yaptırmalıdır. Böyle bir taramanın ücretsiz olarak başlatılması da ayrıca çok iyi olmuş, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarıyla il..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=