Lütfen bekleyin..



Matbaacılar, kâğıt fiyatındaki artışın sektörü bitirme noktasına getirmesinden endişe ediyor!

14 Mart 2022, 14:37 - Okunma: 2139

Kâğıt fiyatlarındaki artış nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini belirten sektör temsilcileri, kapanma ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Kâğıttaki KDV’nin düşürülmesine rağmen bunun olumlu etkisini göremediklerini vurgulayan matbaacılar, birçok firmanın kapanma aşamasına geldiğini belirtti.

Maliyetlerdeki artış nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini ifade eden matbaacılar, destek talebinde bulundu.

Batman’da faaliyet gösteren matbaa işletmecisi Bilgütay Adıyaman, İLKHA muhabirine, matbaa sektörünün şu anda çok kötü bir durumda olduğunu anlattı.

Matbaacılar, kâğıt fiyatındaki artışın sektörü bitirme noktasına getirmesinden endişe ediyor!

Bilgütay Adıyaman

Kâğıt ve lojistik maliyetlerinin yükselmesi yüzünden birçok firmanın kapanma aşamasına geldiğine dikkat çeken Adıyaman, matbaalarda iş yaptıran firmaların da maliyetlerdeki artış dolayısıyla promosyon veya reklam gideri olarak ayırdıkları bütçeyi yüzde 10’a düşürdüklerini belirtti.

“Maliyetlerin altından kalkamıyoruz”

Daha önce 700 dolara aldıkları kâğıt balyasının şu anda bin 700 dolara çıktığını aktaran Adıyaman şöyle devam etti:

“Maliyetlerin altından artık kimse kalkamıyor. Özellikle elektrik, işçi ve SGK giderleri tamamen matbaa sektörüne büyük darbe vurmuş durumda. Bu nedenden dolayı birçok firma neredeyse kapanma aşamasına gelmiş durumda. Matbaa sektörünün temel gideri enerjidir. Enerji maliyeti matbaa sektörü için düşürülmesi gerekiyor.”

Matbaacılar, kâğıt fiyatındaki artışın sektörü bitirme noktasına getirmesinden endişe ediyor!

“Kâğıt maliyetlerine karşı devlet bir şeyler yapmalı”

Bir diğer sorunları ise kalifiyeli eleman bulamamaları olduğunu ifade eden Adıyaman, “Kalifiye eleman eksiğimizin giderilmesi için kurs ve seminerler düzenlenebilir. Ayrıca artan kâğıt maliyetlerine karşı devletin bir şeyler yapması gerekir. Ulaşım ve enerji anlamlarında da devlet matbaa sektörüne destek çıkabilir. Bu destekler bize sunulursa en azından ayakta durabiliriz.” diye konuştu.

Matbaa sektörünün çok kötü bir dönemden geçtiğini belirten bir diğer matbaa işletmecisi Mustafa Yıldız, daha önce matbaa sektörünün bayağı aktif ve hareketli bir sektör olduğunu anımsattı.

Matbaacılar, kâğıt fiyatındaki artışın sektörü bitirme noktasına getirmesinden endişe ediyor!

Mustafa Yıldız

“Bu alanda da daralma var”

Şu anda özellikle hammadde, ekonomik koşulların etkisi ve elektronik ortamın artmasıyla birlikte sektörün bitme noktasına geldiğine işaret eden Yıldız, şunları söyledi:

“Önceden tanıtım katalogları, broşür ve süreli olmak üzere haftalık ve aylık dergiler basıyorduk. Ama şu anda maalesef bu alanda da bir daralma var. Çünkü insanlar düşüncelerini ve anlatmak istediklerini kâğıt veya evrakı basılı olarak bırakmış gibi.”

Matbaacılar, kâğıt fiyatındaki artışın sektörü bitirme noktasına getirmesinden endişe ediyor!

“Kâğıt fiyatlarının artması matbaa sektörünü bitirir”

Özellikle son bir yıl içerisinde kâğıt artışlarının yaklaşık yüzde 600 oranında bir artış yaşandığını kaydeden Yıldız, “Örneğin A4 fotokopi kâğıdının top fiyatını 6-7 ay önce 17-18 liraya alırken şu anda 60 lira üzerine çıkmış durumda. Kâğıt fiyatları böyle artmaya devam ederse haliyle bu durum matbaa sektörünü bitme noktasına getirir. Kâğıt fiyatlarında KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi bize çok etki etmedi. Bu konuda hükümet bize bir destek verirse ya da bir iyileştirme yaparsa matbaa sektörünün hacmi artar.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=