Lütfen bekleyin..



1. Uluslararası Ekonomi, Siyaset, İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi başladı

25 Mart 2022, 17:10 - Okunma: 2196

1. Uluslararası Ekonomi, Siyaset, İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi, Batman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.

Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin’in konuşmacı olarak yer aldığı kongrenin açılış oturumuna Batman Valisi Hulusi Şahin, Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Halil Aydın, bölgesel kalkınma için iç potansiyelin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Ulusal alandaki hedeflerin bölgesele düşürülerek kalkınmanın daha kolay sağlanabileceğini belirten Aydın, kongre kapsamında bölgesel kalkınmanın ekonomik, idari, hukuki, şehirleşme, sağlık, eğitim, kültür, spor, sanayileşme, göç, tarih ve ticaret gibi farklı boyutlarının ele alınacağını söyledi. 

Doç. Dr. Halil İbrahim Aydın’ın ardından söz alan DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, Bölgesel Kalkınma Ajansı olarak kongrede yer almaktan mutluluk duyduklarını belirtti.  Teresa vadisindeki 8 yoksul eyaletin kalkınması sonucu oluşmuş bir sistemden yola çıkarak kalkınma ajanslarının oluşturulup günümüze kadar geldiğini anlatan Alanlı, Türkiye’de bölgesel kalkınma konulu planlara GAP ve TRC3 Bölgesinin örnek gösterilebileceğini kaydetti.

Kongrede bir konuşma da Rektör Prof. Dr. İdris Demir yaptı. Bu yıl ilki düzenlenen kongrenin temasını “Bölgesel Kalkınma” olarak belirlediklerini ifade eden Rektör Demir, ilerleyen yıllarda farklı temalarda bu kongrenin devam edeceğinin bilgisini verdi. Batman Üniversitesi olarak pilot üniversite misyonuyla bölgesel kalkınmaya enerji alanında katkı sunmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Rektör Demir, bölgesel kalkınma konusunu önemsediklerini, ekonomik ve sosyal yapının iyileştirilerek kaynakların etkin dağılımına bilgi üreten bir merkez olarak destek vermeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Rektör Demir’in ardından söz alan Batman Valisi Hulusi Şahin ise bölgesel kalkınma üzerine odaklanan kongreye küresel olarak bakmak gerektiğini ifade etti. Konuya dünya çapında bakıldığında koşulları çıkarlara göre değerlendirmek gerektiğini belirten Vali Şahin, bu akademik çalışmaların bugün yaşanan aktüel riskleri ve fırsatları anlatma açısından da çok kıymetli olacağını vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından açılış oturumunun sunumlarına geçildi.

İlk olarak söz alan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisini kendi gözlemleri sonucunda değerlendireceğini belirterek Türkiye ekonomisinin yapısal dönüşümünden bahsetti.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin ise yaptığı konuşmasında kalkınmanın ekonomi yönünden farklı olarak diğer başlıklarının da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın güvenlik tüneline girmeye başladığını söyleyen Şahin, bazı ülkelerin nükleer silahları bile kullanmaktan sakınmayacağını belirttiklerini kaydetti.(İLKHA)









  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cep telefonu başta olmak üzere aşırı dijital ekran kullanımının öğrencileri..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..
Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 'Uygulama ve Ara..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=