Lütfen bekleyin..



Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Ay, hububat alım fiyatlarını değerlendirdi

08 Haziran 2022, 11:30 - Okunma: 533

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat alım fiyatlarına ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Ay, yaptığı açıklamada, buğday ile arpa alım fiyatları ve teşvik rakamlarının çiftçiler tarafından sevinçle karşılandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan TMO alım fiyatlarının hububat üreticilerini memnun ettiğini belirten Ay, buğday ve arpa için açıklanan fiyatın beklenilen fiyat olduğunu ifade etti.

Bu fiyatın dünya piyasalarına eş değer bir fiyat olduğunu aktaran Ay, piyasaların da bu rakamlara hazırlıklı olduğunu kaydetti.

Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Ay, hububat alım fiyatlarını değerlendirdi

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay

“Bu rakamlar çiftçi açısından memnuniyet vericidir”

Şu an geçen yıla oranla buğday ve arpa fiyatlarında üç kat bir artışın olduğuna işaret eden Ay, “Bu rakamlar çiftçi açısından memnuniyet vericidir ve çiftçiyi mutlu etmiş durumda. Sert ve yumuşak buğdayda desteklemelerle beraber ton başı bin TL açıklandı. Normalde buğdayın ton fiyatı 6 bin 500 lira ile 7 bin arasında açıklanmış, artı bin lira devlet destek veriyor. Sadece TMO’ya verilen mallarda ton başına bin TL destek veriliyor.” diye konuştu.

“Piyasalar açıklanan rakama göre şekil alıyor”

Devletin buğdayda ton başına vereceği destek için araziden gelen ürünün verimine bakmadığını dile getiren Ay, şöyle devam etti:

“Yani 100 dönüm arazisi olana 40 ton getireceksin kısıtlaması yapmıyor. Kişinin verimi 40 ton olsa bile TMO çiftçiden 80 ton alım yapıyor. Arpada ise ton başına 500 lira destek açıklandı. Arpanın tonu 5 bin 500 artı 500 lirada destek veriliyor. Buna karşılık piyasalar, buğday pazarları, ticaret borsaları, un sanayicileri ve yem sanayicileri açıklanan bu fiyatlara almak zorundadır. Şu anda piyasalar ona göre şekil alıyor.”

Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Ay, hububat alım fiyatlarını değerlendirdi

Hasat edilen malın büyük çoğunluğunun piyasada satılacağı öngörüsünde bulunan Ay, “Fazla bir malın OFİS’e gideceğini düşünmüyoruz. Şu anda vatandaş bu fiyatlara ürün almaya hazır.” dedi.

Batman’da arpa hasadının henüz başlamadığını belirten Ay; Silvan, Bismil, Kızıltepe ve Şanlıurfa gibi yerlerde yapılan arpa hasadında ise verimin normalin üzerinde olduğunu ifade etti.

“Desteklerle çiftçiler üretmeye devam edecek”

Geçen yılı kayıp yıl olarak değerlendirdiklerini söyleyen Ay, “Ondan önceki yıllara kıyasladığımız zaman ortalamaların üzerinde bir verim şu anda görülüyor. İnşallah Batman’ımızda da güzel verimler elde ederiz. Çiftçimiz devletin açıkladığı desteklemelerden mutludur ve üretmeye devam edecektir. Çiftçi daha çok üretecektir. Çiftçilik ve tarım kıymetleniyor. Artık arazilerimizi en iyi nasıl değerlendirebilirizin hesabını yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=