Lütfen bekleyin..



Batman’da sarımsak hasadı başladı

10 Haziran 2022, 11:45 - Okunma: 435

Batman’da doğal antibiyotik özelliğe sahip olan sarımsağın hasadına başlandı. Hasattan iyi verim beklediklerini belirten çiftçiler, maliyetlerden dert yandı.

Bundan yaklaşık 8 ay önce ekimi yapılan sarımsağın hasadının haziranın sonlarına kadar devam edeceği belirtildi. “Beyaz altın” olarak nitelendirilen sarımsak, çiftçilerin geçim kaynağı haline dönüştü.

Sarımsak hasadından iyi bir verim alacaklarını belirten sarımsak üreticisi Emrah Demir, İLKHA muhabirine, bu yıl maliyetlerdeki artışın bellerini büktüğünü söyledi.

Batman’da sarımsak hasadı başladı

Emrah Demir

Yaklaşık 8 ay önce 10 dönüm üzerinde sarımsak ektiklerini ifade eden Demir, bugün itibariyle hasada başladıklarını anlattı.

Hasatta tarlayı önce traktörle sürdüklerini, ardından işçilerin sarımsakları elle toplayıp sepetlere koyduklarını belirten Demir, sepetlere koydukları sarımsağı depolara, buradan da hale götürüp komisyonculara sattıklarını kaydetti.

Tarlada daha önce marul ektiklerini aktaran Demir, “3-4 sene bu tarlamızda marul ektiğimiz için eskisi gibi verim alamıyorduk. Bunun üzerine farklı bir ürün ekelim dedik ve aklımıza sarımsak geldi ve bu sene sarımsak ektik.” dedi.

Batman’da sarımsak hasadı başladı

“Maliyetler 5 kat artmış durumda”

Dönüm başı yaklaşık 800-900 kilo sarımsak beklentilerinin olduğunu ifade eden Demir, şöyle devam etti:

“Verimler normal ama masraflarımız çoğalmış. Artan masraflardan dolayı biz zarar ediyoruz. Verim iyi ama masraflar çok yüksek. Tarla ekerken gübresidir, mazotudur, elektriğidir, ilacıdır bunların hepsi para tutuyor ve bunların maliyeti şu anda 5 kat artmış durumda.”

Batman’da sarımsak hasadı başladı

“Komisyonculara 7 liraya verdiğimiz sarımsak marketlerde 25 lira”

Özelikle mazottaki artışın çiftçilerin belini kırdığını vurgulayan Demir, “Eleman maliyeti uygundur. Sabahtan öğlene kadar 110 liraya eleman çalışıyor. Şu anda mazotun litresi 27 lira. Sarımsağın kilosu geçen sene 7 liraydı, bu senede 7 liraya komisyonculara veriyoruz ama masraflarımız beşe katlanmış ve fiyatlar geçen seneye göre aynı. Marketlerde ise kilosunu 25 liraya veriyorlar. Sarımsak hasadımız 3-4 gün sonra bitiyor.” diye konuştu.

Batman’da sarımsak hasadı başladı

“Destek verilmezse 10 dönüm yerine ancak 3 dönüm ekeceğim”

Devletten ciddi destek beklediklerini dile getiren Demir, son olarak şunları söyledi: “Çünkü şu anda çiftçiliği bitirmiş durumdalar. Herkes biliyor ki mazotun fiyatı 4-5 kat artmış. Devlet bize destek versin ki bu işin içinden çıkalım. Yoksa bu sene ektiğim 10 dönüm yerine seneye ancak 3 dönüm ekebilirim. Çünkü o para ancak bu kadara yetebilir.”

Batman’da sarımsak hasadı başladı

Aydın Kutlay

“Yevmiyemiz iyi değil ama çalışmak mecburiyetindeyiz”

Sarımsak tarlasında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışan mevsimlik tarla işçisi Aydın Kutlay, “Sabah saat 05.00’te tarlaya geliyoruz. Öğlen saat 13.00’a kadar çalışıyoruz. Yevmiyemiz iyi değil ama çalışmak mecburiyetindeyiz. Aldığım yevmiyeyle geçimimi sağlayamıyorum.” dedi.

Batman’da sarımsak hasadı başladı

Keziban Danış

“Benim ve çalışan 4 çocuğumun yevmiyesi bir teneke yağ etmiyor”

Bir diğer mevsimlik tarla işçisi Keziban Danış da şunları kaydetti: “Çocuklarımla beraber buraya geldik. Biz bir evden 5 kişi buradayız ama yevmiyemiz bize yetmiyor. Beşimizin yevmiyesi daha bir teneke yağ etmiyor. Kocam iş bulamadığı için evdedir, bizde burada 115 liraya çalışıyoruz. Sabah tarlaya gelip öğlene kadar çalıyoruz. Sarımsak tarlasında işimiz bitse marul toplamaya gideceğiz. İşimiz budur, bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=