Lütfen bekleyin..



Tarlaya ikinci ürün karpuz tohumu eken çiftçiler maliyetlerden şikâyetçi

22 Haziran 2022, 12:11 - Okunma: 312

Batman’da mercimek hasadının ardından tarlalarına ikinci ürün olarak karpuz tohumu eken çiftçiler, maliyetlerdeki artıştan dert yandı.

Mercimek hasadını tamamlayan üreticiler, tarlalarına ikinci ürün ekmeye başladı. Batman’daki üreticiler, mercimek hasadının ardından tarlalarına bu kez karpuz tohumu ektiklerini söyledi.

Yeni ürün ekimine başladıklarını ifade eden üreticiler, yılda en az 3-4 defa tarlalarından farklı ürün aldıklarını kaydetti.

İlk ürün olarak mercimek ektiklerini, daha sonra karpuz, kavun ve salatalık ekimi yapacaklarını anlatan çiftçi Mustafa Değirmenci, dolu nedeniyle bu sene mercimekten herhangi bir verim alamadıklarını ifade etti.

Tarlaya ikinci ürün karpuz tohumu eken çiftçiler maliyetlerden şikâyetçi

Mustafa Değirmenci

“Karpuz, kavun ve salatalık ekeceğiz”

Ailece tarım işiyle uğraştıklarını dile getiren Değirmenci, “Burası 12 dönümdür. Daha önce burada mercimek ekmiştik. Mercimek hasadından sonra karpuz, kavun ve salatalık ekeceğiz. Herkes mercimek hasadından memnundu ama biz değildik. Çünkü tarlamızı dolu vurdu. Yağan dolu mercimeklerimizi yere düşürdüğü için hem mercimekten hem de samanından verim alamadık.” dedi.

“Çiftçi çok mağdur durumda”

Ekimini yaptıkları karpuzların hasadına ise 2 ay sonra başlayacaklarını aktaran Değirmenci, şöyle devam etti:

“Tarlamızı ilk önce traktörle çapaladık, damla sulama sistemi için borularımızı döşedik, daha sonra gübre ve ilaç atacağız. İnşallah bu sene ektiklerimiz masraflarını çıkartacaktır. 3 aile bu tarladan geçimini sağlıyor. Çiftçi çok mağdur durumda. Çünkü gübre, mazot ve tohum fiyatları çok yükseldi. Devletten isteğimiz çiftçilere destek çıkmasıdır.”

Tarlaya ikinci ürün karpuz tohumu eken çiftçiler maliyetlerden şikâyetçi

Mehmet Emin Değirmenci

“Türkiye’nin kalkınması çiftçiye bağlı”

Geçimlerini yaklaşık 40 derece sıcağın altında çalışarak temin ettiklerini belirten bir diğer çiftçi Mehmet Emin Değirmenci, “Tarla bizim, boş kalmasın diye ekiyoruz. Çünkü eskisi gibi kazancımız kalmadı. Mazotun litresi 30 lirayı buldu. Bununla beraber her şeyin fiyatı yüksektir. Çiftçiye mazotun litresini en fazla 3-4 liradan vermeleri lazım. Mazot, tohum ve gübreye yüzde 300 zam gelmiş durumda. Bu şekilde bütün çiftçiler zarardadır. Türkiye’nin kalkınmasını istiyorlarsa ilk önce çiftçiye ve hayvancılığa destek verilmesi lazım, Türkiye’nin toprakları çok güzel ve verimlidir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=