Lütfen bekleyin..



Sektör temsilcileri: Birçok oto galerici esnafı iş yerini kapattı

18 Temmuz 2022, 12:02 - Okunma: 2347

Fiyatındaki artış nedeniyle ikinci el otomobil piyasasının uzun zamandır durgun olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, iş yapamamaktan dert yandı.

Otomobil piyasasının neredeyse tamamıyla durduğunu, sattıkları aracı aynı fiyata bir daha alamadıklarını belirten oto galerici esnafı, bu sene birçok galericinin iş yerini kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Batman’da faaliyet gösteren oto galerici esnafı Ayhan Miroğlu, İLKHA muhabirine sektörde yaşanan sıkıntıları anlattı.

İkinci el otomobil piyasasının şu an çok kötü durumda olduğuna işaret eden Miroğlu, bunun nedeninin ise araçların değerlerinin çok üzerinde olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Ne esnafın ne de vatandaşların sattıkları aracı bir daha aynı fiyata alamadığını vurgulayan Miroğlu, yetkililerin fiyat artışlarına müdahale etmesi gerektiğini kaydetti.

Sektör temsilcileri: Birçok oto galerici esnafı iş yerini kapattı

Ayhan Miroğlu

“Fiyat artışları vatandaşı da biz esnafları da olumsuz etkiliyor”

Araç fiyatlarının fahiş oranda arttığını aktaran Miroğlu, “Geçen sene 175 bin liraya sattığım sıfır aracın fiyatına şu anda 400-450 bin liraya fiyat biçiliyor. Hem sıfır araçlarda hem de ikinci el araçlarda yaşanan fiyat artışları vatandaşı da biz esnafları da olumsuz etkiliyor.” dedi.

“Devlet vergiden feragat etmesi lazım”

Araç fiyatlarının düşmesi için hükümetin ilk olarak ÖTV’yi düşürmesi gerektiğini dile getiren Miroğlu, şöyle devam etti:

“İthal edilen araçların da vergisi çok yüksek, yani bir araç aldığınız zaman iki aracında vergisini ödemiş gibi oluyorsunuz. Bu yüzden devletin vergilerden feragat etmesi lazım, devlet müdahale ettiği zaman ister istemez ikinci el otomobillerinde fiyatları düşecektir. Fiyatlar düşerse ihtiyacı olanlar biraz daha rahat bir şekilde araç alabilecektir.”

“Bu durumda araç fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum”

Araç fiyatlarının artmasının kendileri için büyük bir handikap olduğunu belirten Miroğlu, “Çünkü esnaf 3 sene evvel 1 milyon liraya 10 araç alabiliyorken şu anda 1 araba bile alamıyor. Bu yüzden bu sene bildiğim birçok oto galeri esnafı iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Devletten isteğimiz özellikle ayakçı olarak tabir edilen ikinci el araba alanlara müdahale etmesidir. Yetki belgesi olmayan şahısların araç alım satımlarının önü kesilmesi lazım. Araç fiyatlarının bu durumda düşeceğini pek tahmin etmiyorum. Eğer devlet müdahale ederse araç fiyatları düşer ve piyasa açılır.” ifadelerini kullandı.

Sektör temsilcileri: Birçok oto galerici esnafı iş yerini kapattı

Kemal Kılıç

“Alışveriş durmuş, esnaf kirasını ve masraflarını ödeyemiyor”

Uzun zamandır işlerinin hiç iyi olmadığını söyleyen bir diğer oto galerici esnafı Kemal Kılıç, “Çünkü esnaf sattığı aracın yerini dolduramıyor. Şu anda alışveriş durmuş, esnaf kirasını ve masraflarını ödeyemiyor. Sıfır araçlarda yaşanan fiyat yükselişi de işlerimizi etkiliyor. Pandeminin etkisinden dolayı araç fabrikalarının üretimlerini azaltması fiyat artışlarını etkiledi. Sıfır araçların piyasaya girmesi piyasayı canlı tutuyordu.” diye konuştu.

“Fiyatlar düşerse otomobil piyasasında canlılık yaşanır”

Sıfır araç fiyatlarının da bayağı arttığını belirten Kılıç, şunları söyledi: “İkinci el araçlarda yüzde 300-400’lere varan fiyat artışları sıfır araçlarda da görüldü. 500 bin liralık bir aracın fiyatı 1 buçuk milyon lira olmuş. Piyasanın düzelmesi için akaryakıtın düşmesi, fabrikaların üretim yapması, dışardan gelen yedek parça fiyatlarının düşmesi gerekir. Ayrıca devlette sıfır araçlarda ÖTV’yi düşürürse otomobil fiyatları da düşecektir. Fiyatlar düşerse otomobil piyasasında canlılık yaşanacaktır.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=