Lütfen bekleyin..



Fıstık rekoltesinde düşüş, fiyatında ise ciddi artış bekleniyor!

06 Eylül 2022, 17:45 - Okunma: 367

Batman’da fıstık hasadı etkinliğinde konuşan Vali Ekrem Canalp, bu sene yüzde 25 civarında fıstık rekoltesinde bir düşüş ancak fiyatlarda ise yüzde 100’ün üzerinde bir artış beklediklerini söyledi.

Batman’da fıstık hasadı etkinliği düzenlendi. Batman merkeze bağlı Binatlı köyünde düzenlenen etkinliğe; Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve çiftçiler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, tarımın artık bugün dünyada stratejik bir sektör olarak her ülkenin gündeminde yer almayı başardığını söyledi.

Bugün tarım ürünlerin fiyatlarının nispi olarak bütün dünyada ve Türkiye’de göreceli olarak yükseldiğini aktaran Vali Canalp, tarım ürünlerinin artık nispi olarak katma değeri düşük ürünler değil katma değeri her geçen gün yükselen bir ürün haline geldiğine dikkat çekti.

Fıstık rekoltesinde düşüş, fiyatında ise ciddi artış bekleniyor!

Batman Valisi Ekrem Canalp

“Çok daha stratejik bir gerçeklikle karşı karşıyayız”

“Dünyada bu ekonomik gerçekliğin dışında çok daha stratejik bir gerçeklikle de karşı karşıyayız” diyen Canalp, “Bu da gıdanın hem küresel anlamda hem de ulusal anlamda herkesin gündemini güvenlik boyutu itibariyle de meşgul etmeye başladığını görebiliyoruz.” dedi.

Fıstık rekoltesinde düşüş, fiyatında ise ciddi artış bekleniyor!

“Arz azaldığı için fiyatlar yükseliyor”

Fıstık rekoltesine ilişkin de bilgi paylaşan Vali Canalp, geçen seneye göre nispi olarak yüzde 25 civarında rekoltede bir düşüş ancak fiyatlarda da yüzde 100’ün üzerinde bir artış beklendiğine işaret etti. Canalp, “Çünkü arz azaldığı için, rekolte azaldığı için fiyatlarda nispi olarak daha yüksek seyrediyor.” ifadelerini kullandı.

Fıstık rekoltesinde düşüş, fiyatında ise ciddi artış bekleniyor!

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın

“Her sene fıstık dikimi artıyor”

Batman’da yaklaşık bir buçuk milyon tarım alanının yüzde 10’unu fıstık alanının oluşturduğunu aktaran Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın ise Antep fıstığının gerek ekonomiye katkısı gerekse de insan sağlığına faydası dolayısıyla Batman’da son yıllarda tercih edilen bir ürün haline geldiğini ve her sene bu ürünün arttığını kaydetti.

Fıstık rekoltesinde düşüş, fiyatında ise ciddi artış bekleniyor!

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş

“Birinci sınıf tarım arazilerine fıstık ekimi yapılmamalı”

Batman’da 100 bin dekarın üzerinde fıstık ekiminin olduğunu vurgulayan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş de şunları kaydetti:

“Bu sene don vurmuş, biraz kurak gözüküyor ama çok şükür. Devamlı şükretmek lazım. Birinci sınıf tarım arazilerine fıstıkların ekilmemesi lazım. Ben fıstık yemesem bana hiçbir şey olmaz ama buğday olmazsa çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalırız.”

Konuşmaların ardından Vali Ekrem Canalp ve beraberindekiler, temsili olarak fıstık hasadı yaptı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=