Lütfen bekleyin..



Çiftçilerden mısır yerine alternatif ürün ekilmesi istendi

19 Eylül 2022, 16:10 - Okunma: 366

Mısır hasadı etkinliğinde konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, her sene mısır ekmenin çok acı sonuçlarının olduğunu söyledi. Sürekli mısır ekiminin toprağı fakirleştirdiğini belirten Canalp, çiftçileri farklı ürünler ekmeye çağırdı.

Batman merkeze bağlı Erköklü (Ermiye) köyünde “Mısır Hasadı Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe; Vali Ekrem Canalp, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan ve çiftçiler katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, çiftçilerden mısır yerine alternatif ürün ekmelerini istedi.

Çiftçilerden mısır yerine alternatif ürün ekilmesi istendi

Vali Ekrem Canalp

“Yapılan iş hiç de hayırlı değil”

Mısırın toprağı çok yorduğunu belirten Vali Canalp, “Batman’ın her yerinde mısır ekiyoruz. Çok pratik geliyor, ekimi kolay ve getirisi de nispeten yüksek bir ürün. Bir özelliği daha var. Ne kadar sularsanız da o kadar fazla ürün elde ediyorsunuz. Ama uzun bir zamanlı bir perspektifle bakarsanız aslında bizim yapmış olduğumuz iş hiç de hayırlı bir iş değil. Çok tehlikeli bir iş yapıyoruz. Her sene mısır ekiyoruz.” dedi.

“Toprak bir süre sonra fakirleşiyor”

“Her sene mısır ektiğimiz zaman, mısır topraktan aynı şeyleri alıyor, dolayısıyla topraktan aynı besinleri aldığı için toprak bir süre sonra fakirleşiyor” diyen Canalp, “Aynı ürünü tekrar ekiyor olmanın çok acı sonuçları var. Mısırı belli yıllarda ekmemiz lazım. Ama sadece sürekli mısır ekmek değil. Değişik ürünler de ekelim.” ifadelerini kullandı.

“Tarım arazilerimizi korumamız gerekiyor”

Tarımın yanında güçlü bir sanayinin de olması gerektiğine işaret eden Canalp, şöyle devam etti: “Bunu yaparken de tarım arazilerimizi korumamız gerekiyor. Biz sanayi alanlarını açacağız derken nitelikli tarım arazilerimizin üzerine fabrikaları da kurdurmamamız gerekiyor.”

Çiftçilerden mısır yerine alternatif ürün ekilmesi istendi

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın

“Mısır hasadında 4 bin dönüm azalış oldu”

Tarımın Batman’da önemli bir yer teşkil ettiğini vurgulayan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın ise şu bilgileri paylaştı:

“Yaklaşık olarak 7 bin 800 civarında kayıtlı çiftçimiz tarımla uğraşmaktadır. Çiftçilerimiz tarafından geçen sene 59 bin dönüm mısır ekimi olmuş. Bu sene de 55 bin dönüm. Mısır hasadında yaklaşık 4 bin dönüm azalış meydana gelmiş. Yaklaşık 83 bin ton rekolte ile çiftçilerimizin cebine de 471 milyon TL gibi bir gelir bekliyoruz.”

Çiftçilerden mısır yerine alternatif ürün ekilmesi istendi

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş

“Böyle giderse bu toprakları kaybedeceğiz”

Mısır ekimine ara verilmesi gerektiğine dikkat çeken Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Mısıra ara vermemiz lazım. Ne olur bir iki sene ara verelim. Emin olun böyle giderse bu toprakları kaybederiz. Bu topraklarımız altından da kıymetlidir. Yarın öbür gün bu topraklar giderse biz ekmek bulamayacağız. Çiftçilerimizden pamuğa, sulu buğdaya yönelmelerini rica ediyorum.” diye konuştu.

Çiftçilerden mısır yerine alternatif ürün ekilmesi istendi

 Konuşmalarının ardından Vali Ekrem Canalp ve beraberindeki protokol, mısır hasadına katıldı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=