Lütfen bekleyin..



Yardımlaşma toplumsal huzur ve barışı sağlar!

21 Eylül 2022, 10:06 - Okunma: 630

Günümüzde her zamankinden çok daha fazla yardımlaşma duygusu, bilincine ihtiyacın olduğunu belirten Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, İslam’ın iyiliği, yardımlaşmayı ve dayanışmayı emrettiğini söyledi.

İslam’da yardımlaşma bilincinin önemine değinen Cihan, İslam dininin toplumda huzur ve refahın hâkim olmasını amaçladığını, bu nedenle Kuran-ı Kerim’in iyiliği, yardımlaşma ve dayanışmayı emrettiğini vurguladı.

Her konuda olduğu gibi yardımlaşma konusunda da en güzel örneğin Peygamber Efendimizdir olduğuna işaret eden Cihan, Yüce Peygamberimizin, ümmetini daima cömertliğe, kanaatkârlığa ve paylaşmaya davet ettiğini anımsattı.

İnsanların birbirlerine yardım ederek hayırda yarışmalarının Allah Teâlâ’nın razı olduğu ve İslâm kardeşliğinin temelini teşkil eden, birlik ve beraberliği pekiştiren güzel bir haslet olduğunun altını çizen Cihan, zayıf ve muhtaç olan herkesin yardımına koşmanın imanın kemâline işareti olduğunu kaydetti.

Yardımlaşma toplumsal huzur ve barışı sağlar!

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan

“Allah için yapılacak harcamalar, kişiyi cimrilik hastalığından kurtarır”

Yardımlaşmanın bütün dinlerde teşvik edilen ortak bir ahlak kuralı olduğunu hatırlatan Cihan, şöyle devam etti:

“Allah için yapılacak harcamalar, kişiyi cimrilik hastalığından kurtarır ve ona cömertlik vasfını kazandırır. Cömertlik de hem Kur’an’da hem de hadisi şeriflerde teşvik edilen güzel hasletlerdir. Bundan dolayı sahabeler sosyal nitelikli harcama yapmaya özen göstermişler ve en sevdikleri mallarını Allah yolunda harcamaktan çekinmemişlerdir.”

“Rabbimiz bir ayeti kerimede iyilik ve takvada yardımlaşmayı öğütlemiş, günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayı ise yasaklamıştır” diyen Cihan, zekâtın fakirler ile zenginler arasındaki bağları güçlendiren, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayan İslam dininin en önemli bir kurumu olduğuna dikkat çekti.

“Yardımlaşmanın en güzel örneklerini ilk Müslümanlarda görüyoruz”

Sosyal yardımlaşmanın araçlarından birinin de sadaka olduğuna vurgu yapan Cihan, şunları söyledi:

“Yardımlaşmanın en güzel örneklerini Kur'an-ı Kerimi hayatlarında tatbik eden ilk Müslümanlarda görüyoruz. Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanlara Medineli Müslümanlar kucak açmışlar ve onlara her türlü desteği vermişlerdir. Resulullah, Ensar’la muhacirleri kardeş yapmıştır. Peygamberimiz ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ ferman buyurarak dayanışmanın önemini beyan etmiştir.”

Cihan, İslam ümmetinde sosyal amaçlı olarak camiler, tekkeler, mescitler, namazgâhlar, medreseler, kütüphaneler, hastaneler, kervansaraylar, imarethaneler, darülacezeler, çocuk emzirme evleri, çeşmeler, su sebilleri gibi hayır kurumları inşa edilerek yardımlaşma ve dayanışma konusunda örnek eserlerin yapıldığını kaydetti.

“Hayır kurumlarına maddi ve manevi yönden destek olmalıyız”

Günümüzde yardımlaşmanın daha düzenli ve yaygın olabilmesi için İslami cemaatlere ve yardım kurumlarına ihtiyacın olduğunu belirten Cihan, “Hayır kurumlarına hem maddi, hem de manevi yönden destek olarak ayakta durmalarına ve hizmetlerini devam ettirmelerine toplum olarak yardımcı olmalıyız.” dedi.

“Yardımlaşmayı canlandırmak müminlerin görevidir”

Sosyal huzur ve barışın sağlanmasında yardımlaşma ve dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyacın olduğunu dile getiren Cihan, “Müslümanlara destek olmamız gerekir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneklerini günümüzde de canlandırmak, müminlerin görevleri arasındadır.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, bu pazar günü Batman..
Siyonist işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken 7'de..
Siyonist işgal rejimi tarafından bayramın ilk gününde sivil bir aracın için..
Cuma Hutbelerinde “Gözümüzün Nuru: Namaz” konusu işlendi.
Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, bayram namazı kılıp halkla bayramlaşara..
ALLAH’ın El-Kerim ismi Ramazan Bayramı ile ilgili açıklamalar…

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=