Lütfen bekleyin..



Batman’da bu yıl fıstık veriminde ciddi düşüş yaşandı!

07 Ekim 2022, 13:35 - Okunma: 356

Batman’da fıstık hasadının bitme aşamasına geldiğini belirten Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan don nedeniyle fıstık üretiminde yüzde 70 oranında bir verim kaybının yaşandığını söyledi.

atman genelinde 110 bin dönümün üzerinde fıstık alanının olduğunu aktaran Akdaş, yaklaşık 4 bin ailenin fıstıktan geçimini sağladığını ifade etti.

Batman’da bu yıl fıstık veriminde ciddi düşüş yaşandı!

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş

Geçen yıla göre donun etkisiyle rekoltede ciddi anlamda düşüş yaşandığını vurgulayan Akdaş, “Çünkü hem kuraklık hem yüksek girdi maliyetleri hem de mevsiminden önce kısa sürede artan sıcaklıklar, fıstık tanelerinin fizyolojik yapılarını değiştirmiştir. Tanelerde yanmalar ve yapraklarda sararmalar meydana getirmektedir. Bu da doğrudan verimin düşmesine sebep oldu.” diye konuştu.

Fıstık hasadının sonuna doğru geldiklerini dile getiren Akdaş, bu yıl yaşanan don nedeniyle fıstık üretiminde yüzde 70 oranında kayıp yaşandığını kaydetti.

“Binlerce aile fıstıktan geçimini sağlıyor”

Bu yıl fıstık üretimi beklentilerinin 13-14 bin ton iken, rekolte düşüklüğü nedeniyle 7 bin ton fıstık elde edildiğini belirten Akdaş, şöyle devam etti:

“Ürünün az olması ve ihracat edilmesinden dolayı fıstığın kilosu 170 ila 200 TL aralığında satılıyor. Batman’da kayıtlı ve kayıt dışı ile birlikte 110 bin dönümün üzerinde fıstık alanı var. Batman genelinde yaklaşık 4 bin aile fıstıktan geçimini sağlıyor.”

“Tarım işçileri artık başka illere gitmeyecek”

Batman’dan Karadeniz bölgesine fındık toplamaya giden vatandaşların artık kendi memleketinde çalışacak seviyeye geldiğini söyleyen Akdaş, “Tarım işçileri bundan böyle başka illere gitmeyecek. Fıstık hasadında kendi memleketinde çalışabilecek, belki de çevre illerden de Batman’a mevsimlik işçi gelecek.” dedi.

“Fıstık üreticileri de koruma altına alınmalı”

Fıstık üreticilerine de desteklerin sağlanması gerektiğini kaydeden Akdaş, son olarak şunları söyledi:

“Fındık üreticilerinin korunduğu gibi fıstık üreticilerinin de koruma altına alınması ülke tarımın geleceği açısından son derecede önemlidir. Bunun yanında her üretim sezonunda fıstık fiyatlarında hükümetimizin bir taban fiyatı koyması da son derece elzem bir konudur.”(İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=