Lütfen bekleyin..



Batman'da pamuğa yönelen çiftçiler ilk hasada başladı

12 Ekim 2022, 11:15 - Okunma: 479

Batman'da daha önce mısır ekiminin yapıldığı tarlalarda pamuk ekimine başlayan çiftçiler, ilk hasadı yaptı. Giderlerinin çok, pamuk alım fiyatının ise düşük olmasından yakınan çiftçiler, yetkililerden gübre ve akaryakıt desteği talebinde bulundu.

Uzun yıllar mısır ekimi yaptıkları tarlalarında bu sene ise pamuk eken Batmanlı çiftçiler, fiyatındaki artış nedeniyle tarlada istedikleri ilacı kullanamadıklarından dolayı pamuk veriminin beklentilerinin altında olduğunu belirtti.

Yetkililerin talepleri doğrultusunda pamuk ekimine yöneldiklerini ancak girdi maliyetlerindeki artışın kendilerini zarara uğrattığını vurgulayan çiftçiler, gübre ve akaryakıtta kendilerine destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Nisan ayında ekimini yaptıkları pamuğun hasadına başladıklarını belirten çiftçi Mehmet Şerif Çetin, İLKHA muhabirine, daha önce tarlalarında mısır ektiklerini söyledi.

Batman'da pamuğa yönelen çiftçiler ilk hasada başladı

Mehmet Şerif Çetin

Mısırın masrafının çok olmasından dolayı pamuğa yöneldiklerini ifade eden Çetin, pamuk fiyatının geçen seneye göre beklentinin altında olduğunu kaydetti.

Geçen sene pamuğun kilo fiyatının 25-26 liraya kadar çıktığını anımsatan Çetin, şu anda ise bu fiyatın 16-17 liraya kadar gerilediğini aktardı.

Batman'da pamuğa yönelen çiftçiler ilk hasada başladı

"Gerekli olan ilacı kullanamadığımızdan beklediğimiz verimi alamayabiliriz"

Bu fiyatın çok az olduğunu dile getiren Çetin, "Çünkü giderlerimiz çok fazladır. Burası 100 dönümlük bir tarladır. Geçen sene pamuğumuz iyiydi ve iyi fiyata da sattık. Ama bu sene masraf çok olduğu için pamuk fiyatı düşüktür. 100 dönümde yaklaşık 50 tona yakın bir pamuk beklentimiz var. İlaç fiyatlarının yüksek olmasından dolayı gerekli olan ilacı kullanamadığımızdan beklediğimiz verimi alamayabiliriz. Yetkililer çiftçileri pamuk ekmeye yönlendiriyor ve bizler de pamuk ekiyoruz. Bizlere gübre ve mazotta indirim yapmalarını istiyoruz." dedi.

Batman'da pamuğa yönelen çiftçiler ilk hasada başladı

Nevzat Yılgın

"Çiftçi zararda"

Beklentilerinin karşılığını alamamaktan yakınan bir diğer çiftçi Nevzat Yılgın, "Mesleğimiz çiftçiliktir ve bu sene de pamuk ektik. Daha önce mısır ekiyorduk, sonra da pamuk ekmeye geçtik. Pamuğu nisan ayında ektik ve şimdiye kadar uğraşıyoruz. Pamuğun dönüm başı verimi 350 ila 400 kiloyu ancak bulur. Biz gübre, ilaç, mazot, suyunu ve işçiliği hesapladığımızda çiftçi bu şekilde zarardadır." diye konuştu.

Batman'da pamuğa yönelen çiftçiler ilk hasada başladı

"Derdimiz mazot ve gübre fiyatlarının düşmesidir"

Girdi maliyetlerinin düşmemesi halinde mağduriyetlerinin devam edeceğini vurgulayan Yılgın, şöyle devam etti:

"Mısır gübre çok istediği için pamuğa geçmiştik. Pamuk ektik ama bu sefer de fiyatlar düşük. Devlet pamuğun kilosuna 21 lira vermiş ama kimse 21 liraya almıyor. Geçen sene 8 liradan 12 liraya çıktı ve memnunduk ama bu sene artan maliyetler yüzünden bu fiyat bizi kurtarmıyor. Bizim derdimiz mazot ve gübre fiyatlarının düşmesidir. Girdi fiyatları düşmediği sürece ürün fiyatı ne kadar yükselse de sorunlarımız devam edecektir."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=