Lütfen bekleyin..



İlaç tedarik sıkıntısı giderek artıyor!

29 Ekim 2022, 12:30 - Okunma: 3978

İlaç sıkıntısının her geçen gün arttığını, bu durumun halkı ciddi anlamda mağdur ettiğini belirten Batman’daki eczacılar, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kimi ilaçların tedarikinde önemli sıkıntı yaşandığına dikkat çeken eczacılar, bu sorunun bir yıldır artarak devam ettiğini ifade etti.

video

Uzun zamandır birçok ilacın bulunamadığını söyleyen Eczacı Yunus Ekinci, zamlardan önce ilaçların daha çok bulunmamaya başladığını vurguladı.

Özellikle çocuk şuruplarında, soğuk algınlığı ve ateş düşürücü gruplarında birçok ilaç yokluğunun halen devam ettiğini dile getiren Ekinci, ilaç depolarında da uzun zamandır ilacın olmadığını belirtti.

Bu durumdan dolayı hastaların eczaneleri tek tek dolaşmak zorunda kaldığını ifade eden Ekinci, ilaç sıkıntısının hem kendileri hem de vatandaş için büyük sorun haline gelmeye başladığını kaydetti.

İlaç tedarik sıkıntısı giderek artıyor!

Yunus Ekinci

"İlaç üretiminde büyük bir sıkıntı var"

"Şu an yüzde 60'larda ilaç yokları var" diyen Ekinci, "Uzun zamandır ilaç yokları devam ediyor ve herhangi bir gelişme de olmuyor. Euro kuru düşük olduğundan dolayı ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. İlaç üretiminde büyük bir sıkıntı var. Sağlık Bakanlığının bir an önce ilaç yoklarının bitmesi için çözüm bulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Şu an eczanelerde ilaç sıkıntısının had safhada olduğuna işaret eden bir diğer Eczacı Doğan Acar ise ilaç konusunda en çok sıkıntı çektikleri bir dönemi yaşadıklarını söyledi.

"Basit bir antibiyotik ilacı bile bulmakta sıkıntı yaşıyoruz"

Özellikle ithal ilaçların, zam gelecek düşüncesiyle ya stok yapıldığını ya da firmaların ilaçları Türkiye pazarına sunmadığını savunan Acar, en çok da ithal ilaçlarda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Çoğunun da önemli ve sürekli kullanılan ilaçlar olduğunu aktaran Acar, "Özellikle gebelerin kullandığı birkaç ilacı bulmakta çok sıkıntı yaşadığımız gibi genel olarak tüm ilaçlarda sıkıntı var. Basit bir antibiyotik ilacı bile bulmakta sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

İlaç tedarik sıkıntısı giderek artıyor!

Doğan Acar

"İlaç sorunu çözülmelidir"

İlaç teminindeki sıkıntıyı en çok da hastaların yaşadığını vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

"Nöbetlerimizde bazen günde 50 tane sattığımız ilaçları bile bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Özellikle son bir yıldır tüm ilaçlarda sıkıntı yaşıyoruz. Bu mağduriyeti tabi ki en çok hastalar yaşıyor. Hastalara yok çekmekten sıkıldık. Hastalarımız da bu durumdan çok şikâyetçi. İlaç sorununun çözülmesi için ithal ilaçlardaki Euro kur fiyatının yükseltilmesi gerekiyor."

"Çoğu eczane kapanma eşiğinde"

Konuşmasının devamında Acar, "İlaçlardaki fiyat artışı bizim için kârın dışında zarardır. Çünkü son yapılan fiyat artışıyla birlikte eczanelerin kâr oranı yüzde 40'tan yüzde 17'lere düştü. Bu yüzden çoğu eczane kapanma eşiğinde. Çünkü masraflar arttı ve kâr oranımız düştü. Bir çalışanın bize maliyeti neredeyse 10 bin liraya ulaştı. Hükümete çağrımız ilaç fiyatlarına acil bir çözüm bulmalarıdır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, yaptığı yazılı açıklam..
Son zamanlarda bağırsak kanserinde ciddi oranda artış yaşandığını belirten ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=