Lütfen bekleyin..



Talasemi hastalarının en büyük sorunu: Kan nakli

07 Kasım 2022, 14:02 - Okunma: 4298

Türkiye'de yaklaşık 500 binin üzerinde talasemi hastasının bulunduğunu belirten Talasemi Federasyonu Derneği Batman Temsilcisi Veysi Eskin, hastaların kan bulmada ciddi sıkıntı yaşadığını söyledi.

Talasemi Federasyonu Derneği Batman Temsilcisi Veysi Eskin, İLKHA muhabirine Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalarının yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Ülke genelinde kan bağışçı sayısının istenilen düzeyde olmadığını, bu durumun hastalar için ciddi sıkıntı oluşturduğunu belirten Eskin, talasemi hastalarının yaşam boyu düzenli kan bağışına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kanın talasemi hastaları için hayati öneme sahip olduğuna işaret eden Eskin, kan bağışı konusunda vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdı.

Talaseminin kalıtsal kan hastalığı olduğunu, hastalığın bulaşıcı olmadığını dile getiren Eskin, bu hastalığın ölümcül olmadığını kaydetti.

Talasemi Federasyonu Derneği Batman Temsilcisi Veysi Eskin

"Kimse hayattan vazgeçmiyor"

Sadece iki taşıyıcı evlendiği zaman çocuklarının bu hastalığa yakalandığını ve bu hastaların hayatları boyunca sürekli hastanelerde tedavi gördüklerini anlatan Eskin, "Bu da onlara psikolojik olarak bir eziyettir. Talasemi oldu diye kimse hayattan vazgeçmiyor. Tıp gelişmiş, tedavisi var ve hayatının geri kalanını sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler." dedi.

"Yaşamları halktan gelen kan bağışıdır"

Batman'da tedavi gören hastaların tek sıkıntılarının kan olduğunu vurgulayan Eskin, şöyle devam etti:

"Kanlar zamanında temin edilirse hastaların gelişimleri düzenli olur, yaşam fonksiyonları sağlıklı gider ve normal bir insandan hiçbir farkları kalmaz. Ama kan alamadıkları zaman hayata tutunma güçleri düşüyor, yaşam fonksiyonları düşüyor. Yani bu hastaların hayatta kalma sebepleri kan ihtiyaçlarıdır. Bu da halktan gelen bağışlara bağlıdır."

Türkiye genelinde güncel sayıyla beraber 500 binin üzerinde talasemi hastasının olduğunu aktaran Eskin, Türkiye'de 25 derneğin mevcut olduğunu ifade etti.

"Halen test yaptırmak istemeyenler var"

2002 yılından beri Sağlık Bakanlığının da onayıyla beraber resmi nikâh öncesi talasemi testinin zorunlu kılındığını belirten Eskin, şunları söyledi:

"Ama buna rağmen kırsal bölgelerde hâlâ resmi nikâh yapılmadığı için gözden kaçıyor ve çocuklar sağlıklı doğmuyor. Bunun üzerine ailede 3 tane talasemi hastası doğduktan sonra farkına varılıyor ama iş işten geçmiş oluyor. Talasemi hakkında bilinçlendirme seminerleri veriyoruz ama halen test yaptırmak istemeyen bazı kişiler oluyor."

"Hastaların düzenli kana ihtiyacı var"

Batman'da da şu anda 400 talasemi hastasının olduğu bilgisini paylaşan Eskin, "Bu hastalar üç haftada bir düzenli olarak kan alıyor. Her gün istisnasız ilaç kullanıyor. Yaşam kalitemizi artırmak için kana ihtiyacımız var. Bu yüzden talasemi hastalarının en büyük sorunu kan sıkıntısıdır. Kan bağışında halkımızın duyarlı olmalarını ve bize destek olmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, yaptığı yazılı açıklam..
Son zamanlarda bağırsak kanserinde ciddi oranda artış yaşandığını belirten ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=