Lütfen bekleyin..



Batman Üniversitesinde izolasyon malzemesi üretildi

27 Aralık 2022, 12:15 - Okunma: 1770

Batman Üniversitesinde, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümlerinin akademisyenleri tarafından bor katkılı "yanmaz izolasyon malzemesi" geliştirildi.

Bilimsel çalışmaların ürüne dönüşmesi için laboratuvarlarda ve atölyelerde gerekli imkanların sağlandığı Batman Üniversitesinde, akademisyenlerin uzun süreli çalışmalarının bir ürünü olan yanmaz izolasyon malzemesinin ana bileşenleri, yerli ham maddeden ve bor maddesinden elde edildi.

"Piyasadaki muadillerine göre yüzde 60 daha ucuz"

Ürünün geliştirilmesinin süreçleri hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Öğr. Üyesi Hasan Oktay, ürünün Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Rıda Tür, Dr. Öğr. Üyesi Yasin Sönmez ve Arş. Gör. Zülal Arca ile birlikte gerçekleştirilen beş yıllık çalışmanın sonunda geliştirildiğini belirtti.

Geliştirilen üründe yerli ham madde kullanılması dolayısıyla üretiminin daha ucuza mal edilebileceğini dile getiren Oktay, ürünün piyasadaki muadillerine göre yüzde 60 daha ucuza üretilebileceğini söyledi.

Geliştirilen ürünün teknik özellikleri hakkında ayrıntılı bilgiler veren Oktay, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Malzeme, bin dereceye ulaşan sıcaklık ölçümlerinde bile herhangi bir deformasyona, yanmaya, gaz çıkarmaya uğramadı ve malzemenin ısıyı geçirmediği tespit edildi. Bin derecenin üzerindeki sıcaklıklar için de çalışmalarımız devam etmekte. Bu yalıtım malzemesinin inşaat sektöründe kullanımını amaçlıyoruz. İlerleyen aşamada otomotiv ve havacılık sektörüyle ilgili de çalışmalarımızı da tamamlayıp seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Piyasadaki petrol türevli yalıtım malzemeleri yangına karşı çok büyük risk oluşturuyor. Yanmayan, duman ve zehirli gaz çıkarmayan bir malzeme üretimini hedefledik bunu da bor maddesini kullanarak başardık."

"Ürettiğimiz bu ürün, binalardaki ısı yalıtımı sorununa kökten çözüm bulacak"

 

Oktay, "Ürünün tüm AR-GE çalışmalarını üniversitemizin laboratuvarında yürüttük. Hem ısı hem de ses izolasyonunda çok yüksek hedeflere ulaştık. Günümüz inşaat sektöründe petrol türevlerinden elde edilen ısıl izolasyon malzemeleri yaygın olarak kullanılmakta ancak bu, küresel ısınma ile birlikte artan yangın afetlerinden kaynaklanan can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Ürettiğimiz bu ürün, binalardaki ısı yalıtımı sorununa kökten çözüm bulacak, ısı kaçaklarını önlemenin ötesinde binalardaki yangın riskini de minimuma indirecek bir çalışmadır. Ürünün geliştirilmesinde, sağladığı laboratuvar imkânları ve destekleri için Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İdris Demir'e teşekkür ederim." dedi.   

"Her adım kısa, orta ve uzun vadeli ölçekte hesaplanarak atılır"

Geliştirilen ürün hakkında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, ürünün geliştirilmesinde katkısı olan üniversite akademisyenlerini tebrik etti.

Batman Üniversitesinin enerji alanında pilot üniversite seçilmesinin ardından alana dair önemli ve sonuç alıcı projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Rektör Demir, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Enerji alanında yürüttüğümüz çalışmalardaki hedeflerimizin başında, ülke ekonomisine katkı sunacak, enerji verimliliğinin artırılmasını ve enerji tasarrufunu sağlayacak projeler üretmekti. Geliştirilen ürünün, yerli ve milli üretim malzemeleri ile geliştirilmesi, yüksek ısı koşullarında yalıtım sağlama özelliğine sahip olması ve düşük üretim maliyeti bu hedeflerimizle örtüşmektedir. Alanında uzman ve donanımlı akademisyenlerimizin,  üniversitemizin modern laboratuvarlarındaki bilimsel çalışmalarını ürüne, üretime dönüştürmeleri memnuniyet vericidir."

"Her akademisyenimizin daha büyük başarılara imza atabilecek potansiyele sahip olduklarına inanıyorum"

Demir, "Batman Üniversitesindeki bilimsel çalışmaların toplumun faydasına olabilecek somut ürünlere dönüştürülebilmesi için laboratuvar ve çalışma imkânlarını her geçen artırmaya devam edeceğiz. Batman Üniversitesinde atılan her adım kısa, orta ve uzun vadeli ölçekte hesaplanarak atılır. Çok kısa sürede önemli çalışmalar yürüttük ancak bu çalışmaları yeterli bulmuyoruz. Çünkü her akademisyenimizin daha büyük başarılara imza atabilecek potansiyele sahip olduklarına inanıyorum.  Bizim temel amacımız akademisyenlerimizin potansiyellerini ortaya çıkarabilmek için onlara gerekli desteği ve imkânı sunmaktır." Şeklinde konuştu. (İLKHA)



  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Kur'an'ı Kerim'i güzel okuma ve hafızlık yarışmasının bölge fin..
Cep telefonu başta olmak üzere aşırı dijital ekran kullanımının öğrencileri..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=