Lütfen bekleyin..



Batmanlı köylüler: Meralarımıza OSB yapılırsa hayvanlarımızı otlatacak yerimiz kalmaz

18 Ocak 2023, 11:35 - Okunma: 391

Meralarına yeni OSB yapılmasına karşı çıkan Batmanlı köylüler, meralarının ellerinden alınması halinde hayvanlarını otlatamayacak duruma gelip göç etmek zorunda kalacaklarını söyleyerek OSB'nin daha uygun bir yerde inşa edilmesi talebinde bulundu.

Batman merkeze bağlı Kuyubaşı (Cegeluye) köyünde bulunan mera alanlarının üzerinde yeni organize sanayi bölgesinin yapılacağının duyumu köylülerin tepkisini çekti.  Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağladıklarını belirten Kuyubaşı köyü sakinleri, yem konusunda zaten ciddi bir sıkıntı yaşadıklarını, köylerindeki meralarının da ellerinden alınması halinde hayvanlarını besleyemeyecek duruma geleceklerini ifade etti. 

Yetkililere seslenen köylüler, meralarının üzerine OSB'nin yapılması durumunda bir asırlık mesleklerini terk edip göç etmek zorunda kalacaklarını vurgulayarak, projenin başka bir yerde hayata geçirilmesini talep etti.     

"Organize sanayi yapılırsa hayvancılık yapamayız" 

Geçimini hayvancılıkla sağladığını belirten köy sakinlerinden Abdurrahman Kara, "Yaklaşık 200 küçükbaş, 10 da büyükbaş hayvanım var. Köyde ise toplamda bin 200 küçükbaş ve 200'e yakın ise büyükbaş hayvan var. Duyduğumuza göre köyün merasını yeni yapılmak istenen organize sanayi bölgesine vermek istiyorlar. Köylüler olarak bu karara karşıyız. Meramızda organize sanayi yapılırsa hayvancılık yapamayız. 6 yaşından beri hayvancılık yapıyorum. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. 9 nüfusa bakıyorum." dedi.

"Meramız giderse hayvanları satıp göç etmek zorunda kalacağız" 

Hayvancılık dışında yapacağı başka hiçbir işin olmadığını dile getiren Kara, şöyle devam etti:  "Tarım ve Orman Bakanlığı 'hayvancılık yapın, size yardımcı olalım' diye sürekli ilan veriyor. Ama şu anda meramızı organize sanayiye vermek istiyorlar. Meramız elimizden alınırsa hayvanlarımızı otlatacağımız başka bir yerimiz yok. Bu şekilde mağdur oluyoruz. Bu köyde yaklaşık 50 hane hayvancılıkla uğraşıyor. Başka yerlerde boş araziler var. Organize sanayi yerlerinin yapılmasına karşı değiliz. Tek isteğimiz meramıza dokunulmamasıdır. Meramızda organize sanayi yapılırsa hayvanlarımızı satıp köyden göç etmek zorunda kalacağız."   

"Bir meramız kaldı, onu da almaya çalışıyorlar"

Yetkililerden tek isteklerinin köyün merasına karışılmaması olduğunu ifade eden Mevlüt Ceviz, "100 seneden fazladır bu köydeyiz ve hayvan besliyoruz. İşimiz hayvancılıktır. Meramızı elimizden alırlarsa nereye gideceğiz? Ne iş yapacağız? Dedem, babam ve sonra ben hala hayvancılık işini yapıyoruz. Köyün hazine arazilerini TOKİ'ye verip bizden aldılar, ardından bir kez daha köyün ortak kullandığı arazileri tekrar elimizden alıp TOKİ’ye verdiler. Bir meramız kaldı, onu da bizden almaya çalışıyorlar. Biz yeni organize sanayinin yapılmasına karşı değiliz, yalnız başka yerlere yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Meramız elimizden giderse hayvanlarımız da gidecektir" 

Bir diğer köy sakinlerinden Medeni Arık, "Çoğu köylü hayvancılık işini yapıyor. Hayvanlarımızı da köyün tek merasında otlatıyoruz. Daha önce birçok yerimiz vardı ama TOKİ çoğunu bizden aldı. Bir tek mera alanımız kalmış, onu da bizden almak istiyorlar. Yeni organize sanayinin burada yapılmasını istemiyoruz. Başka yerlere yapsınlar. Meramız elimizden giderse hayvanlarımız da gidecektir. Çünkü otlatacak başka yerimiz kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=